Πολιτική πυγμής από Κασσελάκη: Επιβεβαιώνει πολιτικά τις διαγραφές, η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει τον Δεκέμβριο!

Του Βασίλη Σκουρή

Χαρτογράφηση των στελεχών από την ηγετική ομάδα, ώστε να φανεί αν θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των διαγραφών- Στίγμα για την αποχώρησή τους δίνουν με εκδήλωσή τους σήμερα “Ομπρέλα” και σύμμαχοί τους- Κείμενο από την τάση Αχτσιόγλου.

Σε μια από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες της ιστορίας του εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής, ενώ σήμερα Δευτέρα πραγματοποιείται η εκδήλωση της “Ομπρέλας” και των συμμάχων της, όπου θα διαφανεί εν πολλοίς και ο χρόνος της αποχώρησής τους από το κόμμα.

Στο επίκεντρο της σφοδρής αντιπαράθεσης τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι οι διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη, θέμα που δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του προσεχούς Σαββατοκύριακου!

Όπως είναι σε θέση να αποκαλύψει σήμερα η στήλη:

-Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα υπάρξει πολιτική καταδίκη των τεσσάρων στελεχών και θα επιβεβαιωθεί πως αυτά παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Η ηγετική ομάδα φέρεται να εκτιμάει αυτό που η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της πως οτιδήποτε άλλο θα είναι πολιτική αυτοκτονία.

– Σε σύσκεψη της ηγετικής ομάδας (φέρεται να συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Τσίπρας) αποφασίστηκε να γίνουν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή αν οι διαγραφές περνάνε! Ήδη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η σχετική “χαρτογράφηση”, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των διαγραφών! Ίσως γι΄ αυτό λένε ορισμένοι, δεν παίρνει ακόμα εκ νέου σαφή δημόσια θέση για τις διαγραφές ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος και τις έχει προαναγγείλει!

-Η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, μάλιστα, δεν θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί των τεσσάρων διαγραφών σε αυτή της τη συνεδρίαση. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί -εφόσον δεν υπάρχουν έκτακτες εξελίξεις- σε νέα συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον πρόεδρό της Αντώνη Κοτσακά αναμένεται να αποστείλει έγγραφο στην ηγεσία της Κουμουνδούρου πως μόλις έχει ορίσει τις τέσσερις προανακριτικές επιτροπές (μια για κάθε ένα ένα από τα τέσσερα στελέχη που παραπέμπονται με το δικαίωμα της διαγραφής) και συνεπώς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και με ποια κατηγορία θα τους παραπέμψει. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες της στήλης την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση Κασσελάκη-Κοτσακά για το θέμα.

-Ενδιαφέρον έχει πώς θα αντιδράσουν στις εξελίξεις αυτές οι διαφωνούντες. Ποιοι και πόσοι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου και ποιοι θα μεθοδεύσουν για το επόμενο διάστημα.

-Δείγμα των προθέσεων των διαφωνούντων θα φανεί στην εκδήλωση της Δευτέρας, με ομιλητές τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αντώνη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Κωστή Παπαϊωάννου και Βασίλη Παπαστεργίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου και η Σία Αναγνωστοπούλου είναι με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν είναι σε τροχιά αποχώρησης. 

– Οι πιθανότητες αποχώρησης της “Ομπρέλας” σήμερα Δευτέρα είναι σχεδόν μηδαμηνές. Η σύνθεση του πάνελ της εκδήλωσης, πάντως, προϊδεάζει για τη συγκρότηση ενός Φόρουμ της Αριστεράς εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε συνεχόμενα άρθρα του ο “θεωρητικός” των “53+” Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

-Ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει δημόσιο κείμενο θέσεων της τάσης Αχτσιόγλου. Το ακριβές περιεχόμενό του και ποιοι θα το υπογράφουν θα αποφασιστεί σήμερα Δευτέρα, σε συνάντηση των στελεχών της. 

Και όλα αυτά, τη στιγμή που από τις δημοσκοπήσεις ακούγονται σοβαρές καμπάνες για τον ΣΥΡΙΖΑ! 

ΑΠΟ ΤΟ IENERGEIA.GR