Επιχείρηση νομιμότητας από την κυβέρνηση

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τις αρχές αλλά και τους πολίτες του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο, είναι κάθε χρόνο η επέτειος του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, όχι για τις εκδηλώσεις και τις πορείες μνήμης, που σαφώς πρέπει να υπάρχουν, αλλά για τα εκτεταμμένα επεισόδια ανθρώπων, που ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορική επέτειο και βρίσκουν αφορμή να καταστρέφουν με κάθε τρόπο, τόσο δημόσια περιουσία όσο και περιουσιακά στοιχεία αθώων πολιτών.

Φέτος, που είχαμε και πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή καθώς και νέα ηγεσία στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, ανέμεναν όλοι με αγωνία, ποια θα είναι η αντιμετώπιση της αστυνομίας και αν θα υπάρχει σημαντική αντίδραση από αναρχικά στοιχεία με στόχο να δείξουν την πυγμή τους στο λεγόμενο άβατο των Εξαρχείων τις ημέρες εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Όπως έδειξαν τα γεγονότα, είναι από τις λίγες ως ελάχιστες φορές, που το κράτος σε κρίσιμες στιγμές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αναμένονται επεισόδια και πρόκληση αναταραχής, λειτούργησε σωστά, οργανωτικά με σχέδιο, σύνεση και προσήλωση στον στόχο.

Οι αρχές είχαν μελετήσει εδώ και αρκετό διάστημα τις κινήσεις αρκετών παράνομων στοιχείων που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μοναδικό στόχο να προκαλέσουν αυτό που λέμε χάος, με χρήση μολότοφ και εκρηκτικών και με διάθεση σύγκρουσης με τις αρχές.

Η αστυνομία φέτος μέσα από ένα συνεκτικό σχέδιο, κατάφερε περισσότερο να παροπλίσει όσους είχαν σκεφθεί να παρανομήσουν, και λιγότερο να καταστείλει, κάνοντας εφόδους σε κτίρια υπό κατάληψη και παρακολουθώντας ύποπτες κινήσεις σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες που λειτουργούσαν ως γιάφκες με στόχο τον ανεφοδιασμό τους, ώστε να επιτεθούν στις αρχές και να λεηλατήσουν όπου βρεθούν, ιδιωτική περιουσία πολιτών, από αυτοκίνητα, μέχρι καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι προφανές, ότι εδώ και χρόνια και όχι μόνο με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιότερα, έλειπε αυτό που λέμε η πολιτική βούληση, καθώς δεν υπήρχε ένα επαρκές σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, που να δίνει λύση στο πρόβλημα και να προστατεύει τους πολίτες από το μένος και την ανομία ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τις ιστορικές μνήμες και τους πραγματικούς αγώνες του λαού.

Ο στόχος της νέας κυβέρνησης, οφείλει να επικεντρωθεί στο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας για τις αστυνομικές αρχές και τα σώματα ασφαλείας εν γένει, ώστε να αποτελέσουν σύμμαχο του πολίτη και ένα βασικό σημείο διασφάλισης του κοινωνικού ιστού.

Αυτό βέβαια σημαίνει και σταδιακή αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να αυξηθούν οι μάχιμοι αξιωματικοί, να βελτιωθεί η εκπαίδευσή τους και να αυξηθούν τόσο οι περιπολίες στο κέντρο αλλά και τις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά και της όποιας μορφής παραβατικότητας που τελικά καταλήγει να απομακρύνει τους πολίτες από συγκεριμένες περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν να γκετοποιηθούν με ολέθριες κοινωνικές συνέπειες.

Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς για να επικρατήσει πλήρως η νομιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, αρκεί να αποφευχθούν περιπτώσεις άσκοπης αστυνομικής βίας και καταστολής.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.