Άνθρωποι: Το ντοκυμανταίρ του Παναγιώτη Αθηναίου

Tου Κώστα Καγκελίδη

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Άνθρωποι προβλήθηκε στις 03/03/2019 στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο ντοκιμαντέρ δίνεται ο λόγος σε ανθρώπους που απασχολούνται σε δομές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αθήνα, σε ανθρώπους που επωφελούνται από τις δράσεις αυτών των δομών, σε άνεργους και σε εργαζόμενους του δρόμου.

Ειδικότερα, δόθηκε βήμα στην Κοινωνική Κουζίνα Ο «Άλλος Άνθρωπος» (http://oallosanthropos.blogspot.com/), στο Κινητό Πλυντήριο Ρούχων για Άστεγους της Ithaca (https://ithacalaundry.gr/), στο project One Stop (https://steps.org.gr/en/one-stop/), σε μία κινητή βιβλιοθήκη που δραστηριοποιείται μαζί με το project One Stop και ξεκίνησε τη δράση της στη Βόρεια Ελλάδα στην αρχή της προσφυγικής κρίσης και στην ομάδα Βοήθησε Τον Πλησίον Σου (https://helpneighbor.wordpress.com/).

Λήψεις έγιναν στο Σύνταγμα, στον Πειραιά, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο, στη Βαρβάκειο Αγορά και αλλού. Μετά το τέλος της προβολής ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Αθηναίος ευχαρίστησε το story DOC (http://www.storydoc.gr/) και τη δράση HomeNew Home (http://homenewhome.gr/index.php/el/28-movies-el/258-anthropoiel) για τη βοήθειά τους στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Συνολικά, η ταινία δεν έδειξε κάτι καινούργιο.

Το θέμα της και η φωτογραφία της δε διαφέρει πολύ από πολλά συγγενή ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια. Αυτό, ωστόσο, δικαιολογείται αφού η δράση HomeNew Home έχει συγκεκριμένη θεματολογία. Όποιος πάντως θέλει μπορεί να δει τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη στη σελίδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/11968) και μία καλοπροαίρετη ομιλία του για το ντοκιμαντέρ Άνθρωποι στο κανάλι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=GnbVuECYbsg).