Άρθρο βόμβα κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη γερμανική Tageszeitung

Άρθρο που θα προκαλέσει συζητήσεις από τη Γερμανία κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του. Η εφημερίδαTageszeitung δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

•Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι υπάρχει …«βιομηχανία μετακλητών υπαλλήλων» και  υποστηρίζει πως «όπου ρέουν κυβερνητικά κεφάλαια, ο Μητσοτάκης δημιούργησε θέσεις εργασίας για πιστούς οπαδούς», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως «στην Ελλάδα ο νεποτισμός είναι ανεξέλεγκτος».

•Η ΤΑΖ γράφει για «σπατάλη χρημάτων», σε «συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες» και υποστηρίζει πως «το μόνο που μετράει είναι η επίδειξη πίστης και ο συγχρωτισμός με την εξουσία».

•«Στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων, καθώς η Ελλάδα, μία χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει σχεδόν 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Οι θέσεις των μετακλητών αμείβονται με  υψηλούς μισθούς  για τα ελληνικά δεδομένα ,παίρνουν επιδόματα, κι έχουν  απολαβές  μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα. Μία τόσο ονειρεμένη δουλειά προορίζεται κατά προτίμηση για συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες κάθε επαγγέλματος. Πρόκειται για μία κουλτούρα μετριότητας».

•Το δημοσίευμα έχει προσωπικές αναφορές κατά του πρωθυπουργού με αποκορύφωμα  ότι «ο Μητσοτάκης είναι χειρότερος από όλους τους προκατόχους του, χειρότερος και από τον Τσίπρα που επίσης είχε στήσει ένα σύστημα νεποτισμού».

•Ειδική αναφορά γίνεται στον Γρηγόρη Ψαριανό για τον οποίο γράφει ότι είναι ένα παράδειγμα «αποκατάστασης» και τον κατηγορεί πως  « αλλάζει κόμμα τόσο συχνά, όσο άλλοι αλλάζουν το εσώρουχό τους».

•Επικαλούμενη τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, η ΤΑΖ γράφει πως « η αξία των κρατικών συμβάσεων που ανατέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 ανήλθε σε 13,55 δισ. ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Από το σύνολο των 305.656 κρατικών συμβάσεων σε αυτούς τους 18 μήνες, ωστόσο, το 65% ήταν απευθείας αναθέσεις, ένα «σκοτεινό σημείο» σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Οι κρατικές συμβάσεις ανατέθηκαν από τα Υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμούς».