Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

Ένας μητροπολίτης στο εδώλιο

Οι Μητροπολίτες δεν είναι υπεράνω του νόμου κι ας νομίζουν πως πάνω από το νόμο είναι ο Θεός ή πατροπαράδοτη ασυλία τους επιτρέπει να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν. Πόσα ποινικά αδικήματα περιλαμβάνει η εκφορά λειψάνων αγίων; Απάτη, περιύβριση νεκρού, εμπόριο λειψάνων; Σε ποια αδικήματα έχει περιπέσει όποιος αναμοχλεύει πάθη, κηρύσσει μίσος και ρατσισμό ή στρέφεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγοριών πολιτών.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος με ένα λίβελλο  προέτρεπε σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων στο προσωπικό του ιστολόγιο.  Εννιά ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014, για την καταπολέμηση του ρατσισμού (ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος) και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Ο εισαγγελέας έκανε δεκτή τη μήνυση και παρέπεμψε τον μητροπολίτη σε δίκη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2018 στο Αίγιο. Το άρθρο του με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ! καλούσε το αναγνωστικό κοινό να εναντιωθεί βιαίως στα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!».

Το άρθρο 1 Ν. 4285/2014 – για την προστασία της τιμής ενός προσώπου ή μιας ομάδας- φέρνει τώρα τον Μητροπολίτη στο εδώλιο. Για την ιστορία ο εν λόγω Μητροπολίτης προέρχεται από την γνωστή μοναστική αδελφότητα «Παναγία η Χρυσοπηγή». Υπήρξε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής με βαθμό μοιράρχου και προήχθη σε ταγματάρχη και αντισυνταγματάρχη. Το 1979 ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του π. Πυρουνάκη – για καταφρόνηση ανώτατης εκκλησιαστικής αρχής, εξύβριση μητροπολιτών και σκανδαλισμό των πιστών.Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος τον κατηγόρησε ως υμνητή της δικτατορίας.