Ένας μητροπολίτης στο εδώλιο

Οι Μητροπολίτες δεν είναι υπεράνω του νόμου κι ας νομίζουν πως πάνω από το νόμο είναι ο Θεός ή πατροπαράδοτη ασυλία τους επιτρέπει να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν. Πόσα ποινικά αδικήματα περιλαμβάνει η εκφορά λειψάνων αγίων; Απάτη, περιύβριση νεκρού, εμπόριο λειψάνων; Σε ποια αδικήματα έχει περιπέσει όποιος αναμοχλεύει πάθη, κηρύσσει μίσος και ρατσισμό ή στρέφεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγοριών πολιτών.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος με ένα λίβελλο  προέτρεπε σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων στο προσωπικό του ιστολόγιο.  Εννιά ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014, για την καταπολέμηση του ρατσισμού (ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος) και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Ο εισαγγελέας έκανε δεκτή τη μήνυση και παρέπεμψε τον μητροπολίτη σε δίκη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2018 στο Αίγιο. Το άρθρο του με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ! καλούσε το αναγνωστικό κοινό να εναντιωθεί βιαίως στα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!».

Το άρθρο 1 Ν. 4285/2014 – για την προστασία της τιμής ενός προσώπου ή μιας ομάδας- φέρνει τώρα τον Μητροπολίτη στο εδώλιο. Για την ιστορία ο εν λόγω Μητροπολίτης προέρχεται από την γνωστή μοναστική αδελφότητα «Παναγία η Χρυσοπηγή». Υπήρξε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής με βαθμό μοιράρχου και προήχθη σε ταγματάρχη και αντισυνταγματάρχη. Το 1979 ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του π. Πυρουνάκη – για καταφρόνηση ανώτατης εκκλησιαστικής αρχής, εξύβριση μητροπολιτών και σκανδαλισμό των πιστών.Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος τον κατηγόρησε ως υμνητή της δικτατορίας.