Ακήρυκτος πόλεμος στην κυβέρνηση: «Πρωθυπουργός» παρά τω Πρωθυπουργώ ο Άδωνις Γεωργιάδης – Προς τελική αναμέτρηση των δυο ανδρών που θα παραλύσει τη ΝΔ

Του Γ. Λακόπουλου

Το περασμένο θέρος ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας αναφαίρετο προνόμιο του αποψίλωσε τον Άδωνι Γεωργιάδη από αρμοδιότητες του  υπουργείου ανάπτυξης. Ανέδειξε δίπλα του τον υφυπουργό Παπαθανάση ως αναπληρωτή υπουργό, με ευρύτερη ισχύ – καθώς είναι «δικός του».

Είχαν προηγηθεί, αλλά και ακολούθησαν σποραδικές πρωθυπουργικές κινήσεις μείωσης, αν όχι και ταπείνωσης, του Άδωνι. Όπως η παράλειψη  του από εκδηλώσεις απολύτως συναφείς με το υπουργείο  του.

Ο έγκυρος στα νεοδημοκρατικά Μαν. Κοττάκης είχε γράψει: «Εξευτελισμό επιφύλαξε ο Μητσοτάκης στον Αδωνι. Τον υποχρεώνει να υπογράψει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων και των ΣΔΙΤ στον μέχρι σήμερα υφυπουργό του. Τον αποδοκιμάζει και του αφαιρεί τη δυνατότητα να είναι συνομιλητής του επιχειρηματικού κόσμου».

 Ήταν προφανές ότι οι παλιές αγάπες πέρασαν. Το Μητσοτακέικο αποφάσισε να κοντύνει τον Γεωργιάδη.

Παρακινδυνευμένο. Ο  Άδωνις έχει ειδικότητα -κτηθείσα στη Σχολή του Γ. Καρατζαφέρη – στην παρενόχληση και τον κλεφτοπόλεμο. Και δεν είναι από αυτούς που το βάζουν κάτω.

 Αφού ο Μητσοτάκης του φύτεψε έναν δεύτερο υπουργό στο υπουργείο το ,  τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα. Αναδεικνύει κι αυτός έναν δεύτερο Πρωθυπουργό δίπλα στον Πρωθυπουργό: τον εαυτό του.

Μιλάει με το δικό του ύφος, τη δική του ρητορική, τις δικές του ιεραρχήσεις, τα δικά του στοιχεία. Αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός δεν τον αφορούν, όταν δεν τα αντικρούει εμμέσως και…ασμένως.

Ουσιαστικά επιστρέφει στη περίοδο που ως αντιπρόεδρος- αξίωμα που έχει ακόμη   και  φροντίζει να θυμίζει τελευταία-   πρόβαλε ότι το βεληνεκές του στην κομματική βάση είναι ισχυρότερο από του Κυριάκου. Του έδινε κατευθύνσεις στις συσκέψεις και γραμμή δημοσίως- όταν δεν επέβαλε τι να ψηφίσει η ΝΔ στη Βουλή. Ή πώς να χειριστεί ο πρόεδρος της ΝΔ κρίσιμα θέματα όπως  ο Μακεδονικό.

Μετά το στραπατσάρισμά του ως υπουργός επιστρέφει σ’ αυτόν το ρόλο και αναδεικνύεται καθημερινά ως δεύτερο κέντρο- όχι αποφάσεων, αλλά -πολιτικών χειρισμών και “γραμμής”.

Δρα συστηματικά ως δεύτερη φωνή στην κυβέρνηση σε θέματα μείζονος  ενδιαφέροντος. Αντικρούοντας όχι μόνο τον αναπληρωτή Παπαθανάση- τον οποίο αντιμετωπίζει με περιφρόνηση οσάκις είναι υποχρεωμένος μιλήσει γι’ αυτόν-, αλλά τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Η διαφοροποίηση Άδωνι κλιμακώνεται και επεκτείνεται διαρκώς. Διακήρυξε,  σε ευθεία  διαφωνία με το μέγαρο Μαξίμου-  ότι  «πέσαμε εξω»  στο άνοιγμα του τουρισμού   – και  ανάγκασε τον πρωθυπουργό  να το καταπιεί και να το  παραδεχθεί στη  Βουλη. 

 Στη συνέπεια άδειασε τον Μητσοτάκη και τον Σταϊκούρα: αυτά που έγραψαν στον προϋπολογισμό για την ύφεση είναι αέρας κοπανιστός. Οι παραδοχές τους για την ύφεση ου 2020 και την ανάκαμψη το 2021 δεν ισχύουν.

«Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη». Σε μετάφραση: Μητσοτάκης, Πατέλης, Σταϊκούρας, Σκυλακάκης,  αυθαιρετούν, αν δεν γράφουν μπούρδες.

Αντίστοιχης στόχευσης βολής είναι η πρόβλεψή του ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση» -ως τα  Χριστούγεννα. Τζάμπα παιανίζει η ορχήστρα του Μεγάρου Μαξίμου με επικεφαλής τον Πέτσα- για να  καλλιεργήσουν ελπίδες στο κοινό. 

 Ο Άδωνις επανέφερε εμμέσως το «πέσαμε έξω»- εννοώντας έπεσαν έξω-  σημειώνοντας ότι τα στοιχεία τη ς της πανδημίας «δεν είναι αυτά που περίμενε η κυβέρνηση».

Καθώς είχε οίστρο -στην φυσική του τηλεοπτική συχνότητα μιλούσε-έριξε και μια στο δόξα πατρί στον Πρωθυπουργό: «Μας κυβερνάει ο ιός». Νομίζαμε ότι μας κυβερνάει ο Μητσοτάκης.

Από το καλοκαίρι που αποψιλώθηκε το ΑΠ σημείωνε ότι με τον Άδωνι δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα.  Έχοντας για τον εαυτό του πολύ μεγαλύτερη εικόνα από αυτή που έχει ο Πρωθυπουργός γι’ αυτόν, αυτοδημιούργητος και αεικίνητος, δεν σκοπεύει να αφήσει κάποιον που «γεννήθηκε με χρυσά  κουτάλια» να τον καταστρέψει πολιτικά.

Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Το σύστημα Μητσοτάκη πήγε να τον βγάλει τρίτο, στην εκλογική του περιφέρεια  εκεί που ίδιος υποσχόταν να βγάλει και άλλους. Διασώθηκε ανάμεσα τον Χατζηδάκη και τη Κεραμέως- αλλά για τη συνέχεια του φύτεψε στη κυβέρνηση την Ράπτη, που αντλεί ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του. Θέλουν να τον τελειώσουν. Το θέμα είναι αν θα τους περάσει.

Είναι εμφανές ότι ο -κατ όνομα – υπουργός Ανάπτυξης βρίσκεται σε  ακήρυκτο πόλεμο με τον Πρωθυπουργό. Ο Μητσοτάκης ως επικεφαλής του κόμματος και ως φορέας της λαϊκής εντολής είναι ο ισχυρός παίκτης. Για τον Γεωργιάδη είναι ένας φίλος που έγινε εχθρός. Τον βοήθησε να πάρει το κόμμα και τον πληρώνει με χολή και όξος.

 Αν νομίζουν ότι θα τον αντικαταστήσουν με τον Μπογδάνο, κάνουν λάθος. Δεν είναι μόνος: μετέχει ως οργανικός παράγων στην ομάδα Σαμαρά, που καιροφυλακτεί για εκδίκηση.  

Η αναμέτρηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη, -με ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα στο τέλος- άρχισε και θα είναι ανελέητη.   Ίσως και χωρίς κανόνες, αν κριθεί από τη διαρροή της φωνογραφίας  με τον Αδωνι σε ρόλο τουρίστα -φωτογράφου στα Εμιράτα

Πρόκειται για τη πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση επί των ημερών Μητσοτάκη. Δεν ξέρουμε ποιες συνέπειες θα έχει για τη κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά το βέβαιο είναι ότι θα παραλύσει τη ΝΔ.

ΥΓ: Το  χούι δεν κόβεται. Ο Άδωνις υπερηφανεύτηκε στην τηλεόραση- ακριβές: υπερηφανεύτηκε- γιατί οι νεκροί την Ελλάδα είναι λιγότεροι από  το Βέλγιο. Ας μην διαμαρτύρονται οι οικείοι όσων έχασαν της ζωή τους. Τους νικάμε, τους Ευρωπαίους.