Αλέξης Τσίπρας: Αλλαγή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τα κριτήρια της συμμετοχής στον κομματικό ιστό και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του, θα αντικατασταθούν με τα πραγματικά προσόντα και την ικανότητα διακύβευσης.

Ο κύβος ερρίφθη: στην προοδευτική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα μετέχουν πρόσωπα με επιβαρύνσεις από το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την κομματική γραφειοκρατία.

Ποιος το λέει; Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ως μόνος αρμόδιος.

Σταδιακά και ζυγισμένα, ο εν δυνάμει πρωθυπουργός περιέγραψε το τελευταίο διάστημα, συνδυάζοντας λόγια και πράξεις, το προφίλ των μελλοντικών υπουργών του. Έδωσε μάλιστα και ορισμένα ονόματα.

Στην αρχή της προεκλογικής κούρσας διευκρίνισε -επανέλαβε μάλλον, γιατί το είχε ξαναπεί στην «ΕφΣυν»- ότι η νέα κυβέρνησή του δεν θα συγκροτηθεί -αποκλειστικά -με «κομματικούς, αλλά θα μετέχουν «άνθρωποι από την κοινωνία».

Στη δεύτερη φάση έδειξε τις δεξαμενές προέλευσης, με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ακόμη και με την επιλογή περιφερειών που επισκέπτεται προεκλογικά.

Από την πλευρά του τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα ανανέωσης και αναβάθμισης, εντείνονται, με δημόσιες παρουσίες χωρίς κομματικούς αξιωματούχους δίπλα του και την εξωστρέφεια του λόγου του.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος, σχεδόν φωτογραφίζει το είδος των διαχειριστών που θα αναλάβουν την υλοποίησή του, κατά χαρτοφυλάκιο.

Αυτό είναι η εισαγωγή στην τρίτη φάση περιγραφής των πιθανών υπουργών του η οποία περιέχει και εκφώνηση ονομάτων.

Πχ. μιλώντας για τη στεγαστική πολιτική, ανέφερε τη Λούκα Κατσέλη, η οποία δεν εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, σε συνέντευξη, ότι «θα έχει ρόλο» στην κυβέρνησή του.

Στον ΣΚΑΪ την επομένη της Πρωτομαγιάς, όταν ρωτήθηκε για το είδος της κυβέρνησης που σχεδιάζει, τράβηξε περισσότερο την κουρτίνα.

«Θα εκπλαγείτε με ποιους θα κυβερνήσω», είπε και ανέφερε τρία ονόματα ακόμη: Όθων Ηλιόπουλος, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Αθηνά Λινού- που πολιτεύονται για πρώτη φορά. Όπως και ο Νίκος Φαραντούρης.

Θεωρείται βέβαιο ότι όσο πλησιάσουμε στις κάλπες ο Τσίπρας θα ανεβάζει επί σκηνής, ή θα περιγράφει, πρόσωπα που στο σύνολό τους θα διαμορφώνουν τη δυναμική ενός νέου ισχυρού κυβερνητικού σχήματος, με περγαμηνές.

Ήδη με όσους έχει αναφέρει υποδηλώνει ότι βάζει ψηλά τον πήχη και φράσεις του όπως «η αριστεία έχει μετατοπιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ», ή «έχουμε πρόσωπα με πολύ βαριά βιογραφικά», είναι αποκαλυπτικές.

Το ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει» έχει πλέον σαφείς απαντήσεις, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια: σπουδές, γνώση και εμπειρία στους τομείς που θα χρησιμοποιηθούν, ήθος, ευχέρεια διεθνούς κυκλοφορίας και έξωθεν καλή μαρτυρία.

Τα κριτήρια της συμμετοχής στον κομματικό ιστό και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του, θα αντικατασταθούν με τα πραγματικά προσόντα και την ικανότητα διακύβευσης.

«Την αλλαγή την θέλει η πλειοψηφία των πολιτών», είπε με νόημα. Είναι μια αλλαγή μέσα στην αλλαγή.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR