Ακόμα νομίζουν…

Του Τάκη Ψαρίδη

Στην ερώτηση, ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, προηγείται ο κος Μητσοτάκης με 40,7% έναντι 37,6% του Τσίπρα (!) Δεν είναι αστείο. Είναι «έγκυρη» δημοσκόπηση.

Λογική την βρίσκω την απάντηση, εφόσον το σύνολο των κυρίαρχων μίντια της χώρας στηρίζει αυτό το πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά καθεστώς Μητσοτάκη. Διότι, ακόμα και αν  το δείγμα των δημοσκοπήσεων αποτελείται από αυτούς που ενημερώνονται από το καθεστώς και ιδιαιτέρως απ’ τον ΣΚΑΙ, κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Κατασκευάζει κλίμα…

Επίκαιρο παράδειγμα «έγκυρης ενημέρωσης» η διαβόητη «κιβωτός» που απορροφά μέσα της και συγκαλύπτει την ακρίβεια, τα σκάνδαλα, τις σπασμένες πόρτες από τους  πλειστηριασμούς, την δημοκρατική εκτροπή του καθεστώτος και όποια άλλη ανομία και διαφθορά…

Νομίζουν πολλοί ότι πλέον η ημερήσια ατζέντα της δημοσιότητας διαμορφώνεται  από τα σόσιαλ μίντια. Αυτό είναι λάθος. Μόνο θέματα που χαρακτηρίζονται ως «δικαιωματικά», me too, κλπ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ημερήσιας ατζέντας. Για τα μεγάλα πολιτικά θέματα, προγράμματα, οικονομία, εργασία, ανεργία, ακόμα και για την εξοντωτική ακρίβεια, η ατζέντα διαμορφώνεται σχεδόν αποκλειστικά απ τα κανάλια. Περιττό να πούμε ότι μεταξύ των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, δεν υπάρχει ούτε ένα (αριθ. 1) αντιπολιτευόμενο.    

Αυτά, για όσους πιστεύουν ότι ο λαός είναι κάτι σαν ένα μεταφυσικό ον που «ξέρει» και «καταλαβαίνει», ενώ τίποτα δεν ξέρει και τίποτα δεν καταλαβαίνει αν δεν ενημερώνεται σωστά. Που νομίζουν ότι η «τσέπη» είναι πιο ισχυρή από την ιδεολογία και την επικοινωνία και πως θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό με ανεπαρκή επικοινωνιακά επιτελεία, με την ίδια απαξιωμένη εικόνα,  με τόξα και βέλη και κολλώντας αφίσες.