Αλέξης Τσίπρας: «Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι μια πολύχρωμη κυβέρνηση»

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται στη βάση της συμπάθειας των προσώπων, αλλά με βάση τις προγραμματικές θέσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης το μόνο πρόβλημα που έχει για να κυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ένα πρόσωπο: Ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολιτικές της Δεξιάς δεν είναι πρόβλημα, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στο πολυθεματικό συνέδριο Star Forum 2023 στη Λαμία,σημείωσε ότι όλες οι ποιοτικές μετρήσεις αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από τις κάλπες. Είναι σημαντικό οι πολίτες να ακούσουν προγραμματικές θέσεις, να ακούσουν αλήθειες, τόνισε.

Μετά την τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε, η τοξικότητα δεν αγγίζει κανένας. Εμείς δεν θέτουμε διλήμματα όπως ο κ. Μητσοτάκης, εμείς θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, προοδευτικές κυβερνήσεις. Κανείς δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνος του, είπε και πρόσθεσε: Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τις διχαστικές κορώνες.

Θέλω να μιλήσουμε για την ουσία, τις προτάσεις και τις θέσεις μας και έτσι να κρίνει ο Ελληνικός λαός, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι μια πολύχρωμη κυβέρνηση και πάνω από όλα θα είναι πάνω σε ένα σαφές προοδευτικό πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας.

Θέλουμε κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ’ όλα βασισμένη σε προγραμματική προοδευτικό πλαίσιο για να κάνει τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Κράτος που θα είναι αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτη, θα προσφέρει ασφάλεια, χρειαζόμαστε στήριξη της κοινωνίας και άμβλυνση των ανισοτήτων, στήριξη της νέας γενιάς και των παραγωγικών δυνάμεων», είπε. Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τέτοιες δυνάμεις, για να τονίσει ότι «όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την ετυμηγορία και τη στήριξη του λαού».

Ερωτηθείς για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και συγκεκριμένα με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο (του ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε ότι «είναι πολύ ωραία η καινούρια ποδοσφαιρική εμφάνιση της Πορτογαλίας» και ότι υπάρχει και το πράσινο της Οικολογίας βέβαια, που δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Χρειαζόμαστε ένα κράτος αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτης, κράτος που να προσφέρει ασφάλεια, να εκπροσωπεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό μπορεί να συμβεί, πρόσθεσε.

Τσίπρας: Θα κυβερνήσουμε με τη στήριξη του λαού

Θα κυβερνήσουμε με τη στήριξη και τη θέληση του ελληνικού λαού, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε δε, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται στη βάση της συμπάθειας των προσώπων, αλλά με βάση τις προγραμματικές θέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης το μόνο πρόβλημα που έχει για να κυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ένα πρόσωπο: Ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολιτικές της Δεξιάς δεν είναι πρόβλημα, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Σε όλες τις χώρες έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας βάσει προγραμματικών θέσεων. Αλλά πολύ σπάνια έχουν κυβερνήσεις αντίθετης ιδεολογίας – αυτό δεν είναι κανονικότητα, πρόσθεσε.

Το θέμα των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει, αφορά το κράτος Δικαίου και αναμένω η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, σημείωσε. Και αναφερόμενος στο μείζον θέμα με το σκάνδαλο των υποκλοπών πρόσθεσε: Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης πάλι εάν είναι αυτοδύναμος. Η μόνη επωδός του κ. Μητσοτάκης σε κάθε ζήτημα που ανέκυπτε ήταν «δεν ήξερα».

Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό που θα αναλάβει την ευθύνη και μια υπεύθυνη κυβέρνηση, υπογράμμισε.

Αισχροκέρδεια made in Greeece

Θα μπορούσαμε να πούμε, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ότι η κρίση του πληθωρισμού – της ακρίβειας – είναι μια εισαγόμενη κρίση. Ωστόσο, η αισχροκέρδεια είναι made in Greece, σημείωσε. Και αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, που δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.

Ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται δικαιοσύνη και αλλαγή. Νομίζω ότι είναι τα συνθήματα που μπορούν να εμπνεύσουν τον προοδευτικό κόσμο στη χώρα, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προανήγγειλε δε, ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τις προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια. Σημείωσε δε, ότι το ιδιωτικό χρέος έχει διογκωθεί και είναι το ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το μεγάλο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους και η συνεχόμενη καταγραφή ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να ξοδεύει όσα χρειάζεται να στηριχθεί η οικονομία. Ο ίδιος λέει ότι έβαλε 50 δισ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Σε απευθείας αναθέσεις, σε τσέπες ημετέρων;

Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές και να αλλάξει το κράτος, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι «εργαλείο για να δείχνουν μία εικόνα σε σχέση με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία. Θα πάμε σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα είναι για κανέναν εύκολη, δεν θα είναι περίπατος. Μπορεί όμως ένα από τα στοιχεία της βραδιάς των εκλογών να είναι η μεγάλη διάψευση όλης αυτής της εικόνας που είχαμε διαμορφώσει το προηγούμενο διάστημα από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».