Αλέξης Τσίπρας: «Ξεκινάμε για την Αριστερά της εποχής μας»

Με κεντρικό σύνθημα της συνεδρίασης: «Ξεκινάμε για την Αριστερά της Εποχής μας», ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις διαδικασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας για το χειροκρότημα που δέχτηκε εισερχόμενος στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ, ότι αυτό δεν είναι προς τον ίδιο αλλά προς το «εγχείρημα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθύς εξαρχής τον στόχο του εγχειρήματος: συγκρότηση «μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε μια νέα πορεία δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Μάχη απέναντι «στην επέλαση του πιο σκοτεινού αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού συντηρητισμού», είπε, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ για την πολιτική της σε όλους τους τομείς. «Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου», τόνισε.

Σημείωσε ότι αυτή η μάχη θα δυναμώσει περισσότερο την προγραμματική πρόταση του κόμματος, «για την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι κυβέρνηση προοδευτική», όπως σημείωσε, για να στείλει μήνυμα: «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι και προεξοφλούν διπλές εκλογές. Δε θα χρειαστεί».

«Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Συγκεκριμένα, αφού επισήμανε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική, τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα γίνουν για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση», για να υπογραμμίσει ότι «θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων».

Σχολίασε ότι «αυτό είναι που τρομάζει τον κ. Μητσοτάκη είτε γιατί ξέρει ότι με τη πολιτική που ακολουθεί δε μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης, είτε επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα του κόμματός του δε θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου η κοινοβουλευτική του ομάδα θα χάσει, όπως και να έχει πάνω από 50 βουλευτές».

Στο ίδιο πλαίσιο προκάλεσε την κυβέρνηση:

«Αν θέλουν ας την φέρουν νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά να γνωρίζουν ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει».

«Ξεκινάμε σήμερα ένα σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα»

«Ξεκινάμε σήμερα και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας», είπε, καλωσορίζοντας όλα τα μέλη της ΚΕΑ, ανθρώπους που προέρχονται «από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές», «παλιούς και νέους συντρόφους» στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία, πεπεισμένους και αποφασισμένους η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Αυτή η διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας και των ανθρώπων του μόχθου, είναι ο στόχος της ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της πολιτικής συμμαχίας σε σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, στόχος που με τη σειρά του εξυπηρετείται από τη συγκρότηση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μια διαδικασία «μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής» που «θα γίνει με όρους δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής» και «θα έχει ως κορυφαίο γεγονός το συνέδριο μας», σημείωσε. Ανέφερε ότι το εγχείρημα της ενότητας είναι δύσκολο αλλά και τόσο αναγκαίο, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσει με όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω από «τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες» και ένα βήμα μπροστά «στη συνεννόηση και τη συνεργασία».

«Νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη»

Απηύθυνε προς κλητήριο σε όλους, εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, βιοτέχνες, φοιτητές, απηύθυνε προσκλητήριο «να ενώσουμε δυνάμεις», για «να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο», κάνοντας λόγο για ταχεία διάψευση υποσχέσεων και προσδοκιών που είχε δημιουργήσει και για πολιτική «αντικοινωνική και επικίνδυνη», «παλαιοκομματική» που προσπαθεί να παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα ήθους» με αφορμή τις τοποθετήσεις στα δημόσια νοσοκομεία «ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες» και γενικότερα ότι η ΝΔ είναι προσκολλημένη στο «δόγμα ότι το Κράτος τους ανήκει». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντικοινωνική πολιτική», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των ασφαλιστικών εισφορών για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων, την ακύρωση προσλήψεων στην Υγεία και την Παιδεία, την «παλινόρθωση της άδικης εργασιακής πολιτικής». Κριτική άσκησε και για την οικονομία, ότι αντί να δημιουργούν περισσότερο χώρο για ελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, «τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς».

Μίλησε για «διασυρμό» της χώρας στο εξωτερικό ως «χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σχεδόν 1,2 δισ. θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς σε ανθρώπους που ακόμα ελέγχονται». Την κατηγόρησε για «προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη», πως «συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού» και ότι έτσι «προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Νοβάρτις να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου».

Επέκρινε τη ΝΔ ότι «ανέχτηκαν, υποδαύλισαν, και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις πιο ακραίες αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας, και τις βάρβαρες εκδηλώσεις εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων», πρακτική, όπως είπε επικίνδυνη για την χώρα. «Το κακό όμως γι’ αυτούς είναι πως όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του», σχολίασε, για να αναφέρει ότι τώρα «η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν», «πιέζει και εξεγείρεται και κατηγορεί τον κύριο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων», τότε σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το προσφυγικό. Τον κατηγόρησε ότι μπροστά στην πίεση από την άκρα δεξιά και προβεβλημένων στελεχών της «ακροδεξιάς ρητορικής» με καίρια υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική ένταξης των προσφύγων, αναγγέλλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύρματα σε ξερονήσια».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την «παθητικότητα» της κυβέρνησης μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιάς μας, αναφέροντας ότι «η χωρίς προηγούμενο τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές», όμως είναι πολιτική «διπλά αναποτελεσματική» και για τις προσφυγικές ροές και για τις εξελίξεις. Ως μια από τις αρνητικές εξελίξεις χαρακτήρισε αυτή για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, σχολιάζοντας ότι «αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία».

ΑΠΟ ΤΟ CNN GREECE

Ομιλία στη συνεδρίαση της ΚΕ Ανασυγκρότησης του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Είμαστε εδώ, όλες και όλοι μαζί, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας.Ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την Αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας. Ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Gepostet von Alexis Tsipras am Samstag, 30. November 2019