Αλ. Τσίπρας: «Η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα»

«Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Μύδρους εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην υπό την προδερία του συναδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επέλεξε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς. 

«Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, μια στρατηγική που δεν καλύπτεται από κανένα άλλοθι πανδημίας αλλά που αποτελεί ιδεολογική και συνειδητή επιλογή, δεν είναι μόνο πολιτικά αποκρουστική. Αλλά και ηθικά ασυγχώρητη», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε πως εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές.

«Σε ό,τι όμως μας αφορά, ανοχή σε αυτό το ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δε θα συνεχίσουμε να δείχνουμε», επεσήμανε. «Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται, μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τις ερωτήσεις μου και μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται και να φυγομαχεί. Τι να έρθει να πει άλλωστε;», διερωτήθηκε. 

«Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποιεί τα νέα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές»

«Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες τον ρωτάω γιατί στοχοποιεί τα νέα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και αλλάζει το τρόπο εισαγωγής εν μέσω πανδημίας. Και μειώνει κατά ένα τρίτο τους εισακτέους. Και γιατί έστω για φέτος, δεν αναστέλλει αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση. Δεν έρχεται. Κρύβεται. Φυγομαχεί», σημείωσε και συνέχισε: 

«Τι να μου απαντήσει άλλωστε; Ότι το κάνει για τους νέους ανθρώπους τους έχει ξεγραμμένους;… Ότι για αυτόν δε προέχει η αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και των οικογενειών τους, αλλά η πελατεία των κολεγίων; Των ιδιωτικών συμφερόντων που μεθοδικά εξυπηρετεί; Δεν έρχεται γιατί αν έρθει όλο και κάτι θα ακουστεί στα μέσα ενημέρωσης.

Κάτι θα αναγκαστούν να βάλουν, ακόμη και τα αδρά χρηματοδοτημένα με εκατομμύρια Μέσα της περιβόητης λίστας Πέτσα. Για αυτό η Βουλή ”είναι ένα πρόβλημα”. Αν ελέγχεις σχεδόν τα πάντα στα Μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση στη Βουλή ”είναι ένα πρόβλημα”. Όπως και τα σόσιαλ μιντια ”είναι ένα πρόβλημα”.

Όπως και η σκέψη των ανθρώπων ”είναι ένα πρόβλημα”, γιατί αυτά δεν ελέγχονται εύκολα. Δε κλείνουν με ένα διάταγμα, δε κλειδώνουν. Η Βουλή όμως μπορεί να κλειδώνει: 14 επίκαιρες επερωτήσεις και επερωτήσεις έχουμε καταθέσει, μια πρόταση για προ ημερησίας, δεκάδες επίκαιρες ερωτήσεις. Δεν έρχονται.

«Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο»

Ας μην έρχονται. Αλλά εμείς θα είμαστε εδώ και δε θα επιτρέψουμε αυτό τα καλαμπούρι με τη Βουλή να συνεχιστεί. Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος.
Θα καταθέτουμε τις ερωτήσεις ξανά και ξανά.

Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες για να αναδείξουμε την αλήθεια και το δίκιο μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας».

«O κ. Μητσοτάκης υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναχρονιστικό και άδικο για την κοινωνική πλειοψηφία»

«Η αφετηρία όμως της συζήτησης είναι μία: Πίσω δεν γυρνάμε. Αυτή όμως η σχεδόν οικουμενική παραδοχή, είναι ξένη για την οπισθοδρομική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ο παλιός κόσμος, είναι ο μόνος κόσμος που αυτός και το κόμμα του γνωρίζουν:

• Η Ελλάδα της οικονομικής καχεξίας, των χαμένων ευκαιριών.

• Η Ελλάδα κομπάρσος των διεθνών τάσεων και εξελίξεων.

• Η Ελλάδα της μίζας, της ρεμούλας, των κολλητών», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: 

«Σε αυτή την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναχρονιστικό και άδικο για την κοινωνική πλειοψηφία:

• Ξηλώνει οποιαδήποτε μορφή δημόσιας παρέμβασης σε κρίσιμους τομείς:

• Δίνει το management των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη μέτοχο χωρίς καν διαγωνισμό, τζάμπα, χωρίς τίμημα.

• Ετοιμάζεται να πουλήσει Τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και τις υποδομές της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες.

• Χαρίζει την πρώτη κατοικία των Ελλήνων σε funds.

• Επιμένει στα σχέδια για να παραδώσει κερδοφόρες λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες.

• Βάζει στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις για να παραδώσει τα αποθεματικά των συνταξιούχων επίσης σε ιδιώτες.

• Εξουθενώνει με το εργασιακό νομοσχέδιο το σύνολο των εργαζόμενων. Τους παραδίνει με τον πιο ανήθικο τρόπο στις ορέξεις της μεγάλης εργοδοσίας, καθώς καταργεί το οχτάωρο και θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, υπονομεύοντας τις έτσι κι αλλιώς αναιμικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και οδηγώντας σε συρρίκνωση των μισθών και σε εκτόξευση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.

• Σπρώχνει στον Καιάδα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζόμπι τις λένε σήμερα οι κύριοι της ΝΔ, που χτυπήθηκαν βαριά από την πανδημία και την καραντίνα. 

• Και φυσικά εξοντώνει συστηματικά το -χτυπημένο από μια πολυετή κρίση- κοινωνικό κράτος που έχει απομείνει αυτή τη στιγμή στη χώρα». 

«Η στρατηγική Μητσοτάκη αποτελεί ιδεολογική και συνειδητή επιλογή, δεν είναι μόνο πολιτικά αποκρουστική»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, μια στρατηγική που δεν καλύπτεται από κανένα άλλοθι πανδημίας αλλά που αποτελεί ιδεολογική και συνειδητή επιλογή, δεν είναι μόνο πολιτικά αποκρουστική.
Αλλά και ηθικά ασυγχώρητη. Και στέκομαι σε τρία σημεία, κομβικής ηθικής βαρύτητας κατά τη γνώμη μου: 

• Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση βάζει στο σημάδι τη νέα γενιά αυτού του τόπου.

Εμείς παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, ανοίγαμε σχολές και αυξάναμε τους φοιτητές και προσλαμβάναμε καθηγητές στα πανεπιστήμια. Αυτοί κλείνουν σχολές, μειώνουν τους φοιτητές και προσλαμβάνουν αστυνομικούς στα πανεπιστήμια.

Αποφάσισαν να αλλάξουν το σύστημα εισαγωγής εν μέσω της πιο δύσκολης χρονιάς της πανδημίας. Και κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ για δεκάδες χιλιάδες παιδιά -τουλάχιστον 25.000- κυρίως των κοινωνικά πιο αδύναμων στρωμάτων.

Ενισχύουν έτσι συνειδητά την ιδιωτική παιδεία και το εμπόριο πτυχίων στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ιδιοκτήτες κολεγίων.

Ακυρώνουν την προοπτική αξιοπρεπούς απασχόλησης για τους νέους, πτυχιούχους και μη. Δημιουργώντας ξανά τις συνθήκες για ένα νέο κύμα φυγής νέων Ελλήνων στο εξωτερικό.

• Το δεύτερο σημείο, είναι η στάση του απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Πρώτα γύρισαν την πλάτη στους χιλιάδες ανθρώπους της τέχνης που βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, χωρίς καμία ενίσχυση. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως τους εκλεκτούς και την εκλεκτή του, σε ένα αποκρουστικό σκάνδαλο στην υπόθεση Λιγνάδη.

Και έπειτα, έβαλαν στο στόχαστρο ακόμα και την ίδια την πολιτισμική μας κληρονομιά. Από την κακοποίηση της Ακρόπολης μέχρι τα αρχαία της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

• Το τρίτο, είναι η απαξίωση του πολιτεύματος και του κοινοβουλίου.

Οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας, έγιναν χρυσή ευκαιρία για να κυβερνηθεί η χώρα με έναν πρωτοφανή αυταρχικό τρόπο. Με τη Βουλή, όπως και αρχικά επισήμανα, να υπολειτουργεί αλλά την κυβέρνηση να νομοθετεί τις πλέον εμβληματικές πτυχές του προγράμματος της, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Με μια φάμπρικα απευθείας αναθέσεων. Με σκανδαλώδεις συμβάσεις δισεκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με το μισό κόστος όπως το περιβόητο κέντρο εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλει ένα καθεστώς. Καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Και το επιχειρεί με μέσα που αντιστοιχούν στο σκοπό του: 

• Με το δόγμα Νόμος και τάξη, που μετά την κορύφωση του των καιρό του lockdown, αποτελεί πλέον μια νέα κανονικότητα που απειλεί ανοιχτά συνταγματικές ελευθερίες και δημοκρατικά κεκτημένα.

• Με τη μονοφωνική προπαγάνδα που η χώρα για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ζει.

Το κράτος έχει μετατραπεί σε μεγαλομέτοχο των μιντιακών ομίλων, με το κρατικό χρήμα της λίστας Πέτσα. Σε αυτά ο κρατικός παρεμβατισμός, μάλλον είναι καλό πράγμα για τους φιλελεύθερους: 

• Με την θεσμοθετημένη ατιμωρησία και ασυλία όχι μόνο για τραπεζίτες και αυτουργούς της εκατόμβης της πανδημίας, αλλά και για τους επιτελικούς του που συμπεριφέρονται σαν πειρατές.
Αυτούς που οργανώνουν τη μεγάλη ληστεία με τις απευθείας αναθέσεις και το πάρτι εκατομμυρίων, χωρίς καν να κρύβονται.

• Με παντελή περιφρόνηση προς το σύνολο των κομμάτων της Βουλής, των παραγωγικών φορέων και των επιστημονικών ενώσεων.
Με την έλλειψη διαβούλευσης για την αξιοποίηση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη στιγμή που καταθέτει μια πρόταση η οποία κάνει ξεκάθαρο ότι ο μόνος της στόχος είναι να μοιράσει τα χρήματα σε ημέτερους και να στήσει ένα νέο πελατειακό κράτος της Δεξιάς, ξανά εις βάρος της χώρας και των επόμενων γενιών.

• Με το ξήλωμα θεσμών δεκαετιών, όπως η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του ΑΣΕΠ.
Εκεί όπου δυστυχώς με το ΚΙΝΑΛ να κρατάει το φανάρι στη Δεξιά, η κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρωση των θέσεων χωρίς την -ως είθισται- συναίνεση όλων των κομμάτων. Προφανώς, αποβλέποντας στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου προαναγγελθέντος γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης.

• Τέλος, με την υποκρισία και την παντελή έλλειψη στοιχειώδους εντιμότητας, ακόμα και σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

«Οι 158 συγγνώμες πλέον δεν αφορούν μόνο εμάς που σκαιότατα μας καθύβριζαν για τις Πρέσπες»

Επιπλέον, ο κ Τσίπρας υπογράμμισε πως η χώρα έχει μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι ο κόσμος είναι ανόητος. Η αδαής πλειοψηφία, στην οποία είχε αναφερθεί κάποτε ο κ. Μητσοτάκης. Πολέμησε όσο τίποτα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα την τιμά. Και καλά κάνει γιατί είναι επωφελής για τη χώρα.

Δε μπορεί όμως να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Δε μπορεί να έρχεται ο πρωθυπουργός ξένης χώρας και να μη τολμά να πει ποιας χώρας είναι πρωθυπουργός. Τι νομίζει ότι ο κόσμος είναι χαζός; Δε καταλαβαίνει ότι τον κοροϊδεύει;

Δεν καταλαβαίνει ότι παίζει εδώ και μήνες κρυφτούλι με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για την έγκριση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, για να μην προκληθεί εσωκομματική κρίση στη ΝΔ. Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη, ότι αδαής δεν είναι η πλειοψηφία όπως είπε κάποτε. Αλλά αδαής είναι όποιος νομίζει ότι θα γλιτώσει από τις ευθύνες του.

Οι 158 συγγνώμες πλέον δεν αφορούν μόνο εμάς που σκαιότατα μας καθύβριζαν για τις Πρέσπες. Αλλά και αυτούς που εξαπατήσαν, παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους. Σε αυτούς οφείλουν πρώτα και κύρια τις συγγνώμες. Και ότι και να κάνουνε παίζοντας κρυφτούλι και καθυστερήσεις, αυτό το ποτήρι θα το πιούνε μέχρι τέλους». 

«Η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα»

«Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει σημαντικούς άξονες του οράματος μας στο κομμάτι της οικονομίας. Για τον τρόπο με τον οποίο η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να έχει στο επίκεντρο τους βασικούς παραγωγούς του πλούτου σε αυτή τη χώρα. Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον εργαζόμενο κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: 

«Για τον τρόπο με τον οποίο, οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να αξιοποιηθούν για αν χτίσουμε ένα άλλο μοντέλο με άξονες την οικονομική πρόοδο της χώρας, την κοινωνική της συνοχή και την περιβαλλοντική ισορροπία. Θα συνεχίσουμε την προγραμματική δουλειά.
Έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε με τον τρόπο που παραδοσιακά επέλεγαν τα κόμματα στη χώρα.

Έχουμε επιλέξει να κάνουμε τους φορείς, τον επιστημονικό κόσμο, τα σωματεία, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη νέα γενιά, συμμέτοχους στη διαδικασία παραγωγής του προγράμματος μας. Γιατί η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα. Χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Που μαζί θα το γράψουμε. Και μαζί θα το υπογράψουμε».