Ανάκληση του ασύλου για τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα

Στην ανάκληση του ασύλου για τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, προχώρησαν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που όρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2025.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημοσιοποίησε σχετική ενημέρωση για τις ανακλήσεις που έχουν εντατικοποιηθεί υπό τις οδηγίες του Θάνου Πλεύρη. Βάσει των στοιχείων μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εκκινήσει η διαδικασία ανάκλησης ασύλου για 33 πολίτες τρίτων χωρών και συγκεκριμένα από Συρία, Πακιστάν, Αίγυπτο και Ιράκ.

Μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος βάσει νόμου μπορεί να καταθέσει τυχόν αντιρρήσεις μέσω υπομνήματος εντός15 ημερών για την αξιολόγησή τους πριν την τελική έκδοση της απόφασης. Εάν και εφόσον αμφισβητήσει την απόφαση τότε η υπόθεσή του θα εξεταστεί στον β΄ βαθμό.

Οι ανακλήσεις πραγματοποιούνται με το αιτιολογικό ότι «το πρόσωπο συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας» , αποτελεί «κίνδυνο για την κοινωνία κατόπιν τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης»  ή όταν «έχει επέλθει ουσιώδης μεταβολή των συνθηκών στη χώρα καταγωγής και δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους είχε χορηγηθεί διεθνής προστασία».

Ποιος είναι ο Τζαβέντ Ασλάμ

Ο Τζαβέντ Άσλαμ ζει στην Ελλάδα περίπου 30 χρόνια, με έντονη δράση στον χώρο της εκπροσώπησης μεταναστών. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» από το 2005 και εκπροσωπεί χιλιάδες ομοεθνείς του που ζουν στη χώρα.

Η δημόσια παρουσία του είναι έντονη με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά μέσα και δημόσιες συζητήσεις για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, δικαιωμάτων των μεταναστών και ζητημάτων κοινωνικής ένταξης και θρησκευτικής εκπροσώπησης.