Αντώνης Σαμαράς: Κάπου εδώ γύρω βρίσκεται. Γιατί;

Του Γ. Λακόπουλου

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μπει ήδη στο  67ο εκτός της ηλικίας του. Ως προερχόμενος από ένα κόμμα που είχε πρωθυπουργό και έχει σήμερα αρχηγό πολύ νεότερους από αυτόν, θα έπρεπε να αισθάνεται αποστρατευμένος.

Άλλωστε  η τύχη του χαμογέλασε. Από την έρημο την οποία βρέθηκε μετά την τυχοδιωκτική ανατροπή τη κυβέρνησης του κόμματός του, έγινε αρχηγός του και κατάφερε να φτάσει μέχρι και πρωθυπουργός.  Πήρε δηλαδή όσα μπορεί να επιθυμεί ένα πολιτικός από τη σταδιοδρομία του και θα μπορούσε να αποχωρήσει από τον ενεργό πολιτικό βίο. Ή έστω να παρακολουθεί από απόσταση.

Μόνο αυτό δεν κάνει. Κάθε τόσο βρίσκεται στην επικαιρότητα με εμφανή πατερναλιστική διάθεση απέναντι στον σημερινό επικεφαλής τη ΝΔ.  Τον αποδέχεται ως συνέχεια του και τον υποδεικνύει σα να έχει την αποστολή της δικαίωσής του.

Μιλάει σα να τον άφησε στη θέση του μέχρι να επιστρέψει για να «προσφέρει», όπως λέει.  Στο παρασκήνιο οι επαφές του είναι πυκνές- πανελλαδικά. Οι  άνθρωποι που τον ακολουθούν ακόμη, μπορεί να  μην είναι πολλοί, αλλά έχουν να λένε ότι «δεν τελείωσε».

Όσοι βλέπουν από απόσταση ταράγματα σχηματίζουν διαρκώς την εντύπωση ότι ο Σαμαράς επιδιώκει με κάθε με ευκαιρία  να καπελώνει τον Κυριακό Μητσοτάκη. Οι διατυπώσεις του αφήνουν την αίσθηση ότι τελεί υπό την αίρεση της παρουσίας του. Οι περισσότερο καχύποπτοι και οι πιο έμπειροι διακρίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έβλεπε με χαρά ξανά το κόμμα του την εξουσία, αλλά με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Δεν κρύβει άλλωστε ότι έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τοποτηρητής του στη «ΝΔ του Κυριάκου»  Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζει περισσότερο τις αντιλήψεις του Σαμαρά γι’ αυτή την εκκρεμότητα παρά τις πολιτικές επιδιώξεις του Μητσοτάκη.

Με τον ένα η τον άλλο τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να μένει ανοικτό ότι ο στρατηγικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ίδιος. Από αυτόν πήρε την εξουσία, αυτός πρέπει να τον ανατρέψει.  Όλο και περισσότεροι υποψιάζονται ότι στο μυαλό του υπάρχει η ιδέα της επιστροφής στο μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό βεβαίως υποδηλώνει ότι δεν θεωρεί τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ κατάλληλο να διαδεχθεί τον Τσίπρα. Τον χρειάζεται περισσότερο για την φθείρει το «σύστημα Τσίπρα» στα μέτωπα που δεν μπορεί ο ίδιος. Αλλά στο τέλος ποιος θα γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός της Δεξιάς μένει ανοικτό κατά τις ενδείξεις που προκύπτουν από τα συμφραζομενα της δημόσιας παρουσίας του.

Σα να το διαισθάνεται -ή να το γνωρίζει- αυτό ο Κυριάκος, κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθεί από τη σκιά του Σαμαρά. Αλλά δεν είναι εύκολο. Από τη μια έχει υιοθετήσει την ατζέντα και τη ρητορική του και από την άλλη τον βρίσκει διαρκώς μπροστά του. Βέβαια και το σύστημα Σαμαρά δεν έχει κάνει λίγα γι’ αυτόν. Αρχής γενομένης από την ακύρωση της πρώτης εσωκομματικής αναμέτρησης  για …τεχνικούς ρόλους.

Η σχέση Σαμαρά –  Κυριάκου είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια  της πολιτικής. Τι έκανε τον γιο αυτού που πλήρωσε ακριβά την εύνοια που έδειξε στον Σαμάρα, να ταυτιστεί μαζί του; Τι έκανε τον Σαμαρά -που απεχθάνεται τους Μητσοτάκηδες και  ταπείνωσε τη Ντόρα Μπακογιάννη- να ταυτιστεί με τον αδελφό της και το γιο του ανθρώπου για τον οποίο έχει σύρει τα εξ αμάξης μετά τη ρήξη τους; Και τι ήταν αυτό που εξώθησε τον πατέρα Μητσοτάκη να ξεχνά όσα είχε πει για το κάποτε πολιτικό τέκνο του και να αποδειχθεί τη συνδρομή του προς τον Κυριάκο- παρά την οργή της Ντόρας, που ήταν η φυσική διάδοχός του;

Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε ποτέ απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα που είναι έτσι αλλιώς από εκείνα που απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική. Γιατί δείχνουν συναλλαγή και παρασκήνιο, πολιτική χωρίς αρχές και προσωπικότητες που αλλάζουν εύκολα.

Είναι προφανές όμως ότι αν πράγματι ο Σαμαράς δεν έχει πει ακόμη τη τελευταία του λέξη  ο μόνος εναντίον του οποίου μπορεί να την πει είναι Κυριάκος. Ή αλλιώς αν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ έχει λόγους να φοβάται κάποιον  από το κόμμα του, ως εμπόδιο στην άνοδο του την εξουσία αυτός είναι Σαμαράς.

Σήμερα αυτές οι παραδοχές δείχνουν απίστευτες. Αλλά όσοι παρακολουθούν τις διαδοχικές παρεμβάσεις του Μεσσήνιου  πολιτικού σε μια περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε αγρανάπαυση, διαισθάνονται ότι τα επεισόδια της «αιματηρής» σχέσης του με τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη δεν τέλειωσε, λόγω της αιφνίδιας αγάπης του προς ένα μέλος της. Αν θέλει να επιστρέψει θα το κάνει περνώντας πάνω από τον Κυριάκο –τον οποίο, άλλωστε, ο ίδιος ευεργέτησε…