Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει…

Του Murat Yetkin (*)

Η KONDA, μια από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, υποστήριξε πρόσφατα ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την Κωνσταντινούπολη, μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατά έως και 8 μονάδες στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και μέσα σε λίγες ώρες, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια δικαστική απόφαση μπορεί να σταματήσει τον Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στην έρευνα που ξεκίνησε μετά την προειδοποίησή του κατά του Ιμάμογλου όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι προσέβαλε τον κυβερνήτη της πόλης Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα, τον Σεντάρ Γιαβούζ, για την χρήση του τμήματος VIP του αεροδρομίου νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Λίγες ώρες προτού αναφέρει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο οποίος προηγείται του αντιπάλου του σε πολλές δημοσκοπήσεις, μπορεί να εμποδιστεί μέσω μιας εσπευσμένης δικαστικής απόφασης, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι, αν οι Κωνσταντινουπολίτες δεν επιλέξουν τον Γιλντιρίμ στις 23 Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι προτίμησαν τον Σίσι.

Αυτό που υπονοούσε ήταν ότι η εκλογή του Ιμάμογλου θα ισοδυναμούσε με την εκλογή του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που πέθανε μέσα στο δικαστήριο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ερντογάν δήλωσε μάλλον δραματικά ότι θα φτάσει έως το σημείο να προσπαθήσει και να μεταφέρει το λείψανο του Κούρδου τραγουδιστή διαμαρτυρίας Αχμέτ Καγιά από το Παρίσι· ο Καγιά πέθανε  εκεί αυτοεξόριστος λόγω των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του.

Η αιφνίδια κίνηση για τον Αχμέτ Καγιά είχε μάλλον στόχο τις ψήφους των Κούρδων. Η κίνηση αυτή διαδέχτηκε την απόφαση του Ερντογάν να επιτρέψει έπειτα από οκτώ χρόνια την πρόσβαση σε δικηγόρους στον φυλακισμένο ηγέτη του εκτός νόμου PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια κίνηση που του γύρισε μπούμερανγκ λίγο αργότερα, οπότε το προσηλωμένο στο κουρδικό -πρόβλημα- Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι κλίνει παρά ταύτα να υποστηρίξει τον Ιμάμογλου. Οι επικεφαλής του HDP θυμήθηκαν τα λόγια του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ, με τα οποία χαρακτήριζαν τους ψηφοφόρους τους «τρομοκράτες» πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι οποίες ακυρώθηκαν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έπειτα από ενστάσεις και αιτήσεις του AKP.

Ένας  κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτής του AKP έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ανήκει ότι στα λόγια του Ερντογάν ακούγεται μια «έκλειψη λογικής».

Στην πραγματικότητα έως και πριν από λίγες μέρες ο Ερντογάν προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, ωθώντας τον Γιλντιρίμ στο προσκήνιο, ακόμη και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται μόνο για δημοτικές εκλογές. Η ομάδα του επιβεβαίωνε ότι δεν σχεδιάζει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις και ότι θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της 23ης Ιουνίου, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτά. Η τηλεμαχία, που μεταδόθηκε απευθείας στις 16 Ιουνίου ανάμεσα στον Ιμάμογλου και τον Γιλντιρίμ, επέφερε μια κάποια αλλαγή, καθώς το AKP δεν ήταν ευχαριστημένο με το αποτέλεσμά της.

Η στάση του Ερντογάν άλλαξε έκτοτε. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους υποστηρικτές του το βράδυ της 17ης Ιουνίου, δήλωσε ότι είναι αδύνατο ο Ιμάμογλου να αναλάβει την δημαρχία μετά την προσβολή που επεφύλαξε στον κυβερνήτη. Τα λόγια του αυτά σήμαιναν πως ο Ερντογάν παραδέχεται ότι θεωρεί μια πιθανότητα τη νίκη του Ιμάμογλου και αυτός είναι ο λόγος που τώρα υπονοεί ότι μια βολική δικαστική απόφαση θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό.

Με αυτή την κίνηση, ο Ερντογάν ξαναγύρισε πίσω στην αφετηρία, επιστρέφοντας στο προσκήνιο ως ο αντίπαλος του Ιμάμογλου κατά έναν τρόπο, βγάζοντας ξανά τον Γιλντιρίμ από τη βιτρίνα. Στον Ερντογάν δεν απάντησαν ούτε ο Ιμάμογλου ούτε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στο μεταξύ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εταίρος του Ερντογάν στις εκλογές και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), μετέβη από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη με μια πομπή από μαύρες λιμουζίνες Mercedes και Audi και ανήρτησε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς διέσχιζε γέφυρα στον Βόσπορο με μουσική υπόκρουση οθωμανικά πολεμικά εμβατήρια «Μεχτέρ». Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός επιτέλους κράτησε την υπόσχεσή του στον Ερντογάν και ότι η μεταφορά των κεντρικών του γραφείων στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια βοήθεια τουλάχιστον για την τελευταία εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα όμως ο Ερντογάν δεν έμεινε ευχαριστημένος με αυτό διότι η συμμαχία του με τον Μπαχτσελί ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που Κούρδοι υποστηρικτές του AKP δεν ψήφισαν τον Γιλντιρίμ στις εκλογές της 31ης Μαρτίου που ακυρώθηκαν. Ο Μπαχτσελί επέστρεψε στην Άγκυρα με το εντυπωσιακό του κομβόι την επόμενη μέρα.

Άλλη τηλεοπτική εκπομπή στις 19 Ιουνίου, αυτή την φορά στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δημόσιο δίκτυο TRT, στην οποία έγινε και η πρώτη εμφάνιση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στο εν λόγω δίκτυο, έκανε να λάμψει ακόμη περισσότερο το άστρο του Ιμάμογλου.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Ερντογάν την 19η Ιουνίου ήρθαν μετά την τηλεοπτική αυτή εκπομπή.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να βάλει όλα τα χαρτιά που διαθέτει στο τραπέζι για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει ξανά την Κωνσταντινούπολη. Η πολιτική του άνοδος ως την προεδρία άρχισε όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης πριν από 25 χρόνια. Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει, αυτό δεν θα σημαίνει μόνον ότι οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης με τον πληθυσμό της που πλησιάζει τα 16 εκατομμύρια, θα διοικούνται από δημάρχους του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου CHP με την υποστήριξη του κεντροδεξιού Καλού Κόμματος (GP). Θα σημαίνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν πλέον αυτά που έλεγε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εξάλλου ο Ερντογάν ήταν αυτός που μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε γενικές εκλογές ή ακόμη και σε εκλογές που θα κρίνουν τη μοίρα της Τουρκίας. Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει, αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους Τούρκους ψηφοφόρους ως το τέλος της πολιτικής ανόδου του Ερντογάν και ίσως ως τα πρώτα σημάδια μιας παρακμής.

Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει, ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία που η ενός ανδρός αρχή θα ηττηθεί μέσω της δημοκρατικής ψήφου. Ωστόσο απομένουν ακόμη λίγες μέρες ως τις επαναληπτικές εκλογές και ο Ερντογάν φυλάει πάντα πολλούς άσσους στο μανίκι του.

(*) Ο Μουράτ Γετκίν, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News, διατηρεί την ιστοσελίδα Yetkin Report www.yetkinreport.com

ΑΠΕ ΜΠΕ