«Απαιτείται ψυχραιμία στο θέμα των πλειστηριασμών»

Του Γ. Χατζηθεοδοσίου

Η αυγή του 2018 ξεκινά με τη διεξαγωγή εκατοντάδων πλειστηριασμών. Πρόκειται για μία εξέλιξη που καθορίζεται κυρίως από τις πιέσεις των δανειστών και την υποχρέωση της κυβέρνησης να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Οφειλέτες τραπεζών αλλά και του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εκποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύς λόγος για τους πλειστηριασμούς, οι αντιδράσεις έχουν γίνει πρώτο θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ξεκάθαρα την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Οφείλουμε όμως να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να σταθμίσουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά τα στοιχεία που υπάρχουν.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μεγάλη περιπέτεια της χώρας έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομική πορεία του τόπου. Μόνο προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι οι οφειλέτες ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και ίσως να προσεγγίζουν τα 5. Στο τέλος του προηγούμενου έτους το συνολικό ποσό οφειλής προς το δημόσιο έφτανε τα 130 δις ευρώ! Αν προσθέσουμε σε αυτό και το ποσό που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε το συνολικό χρέος εκτινάσσεται περίπου στα 240 δις!! Δηλαδή βιώνουμε μία κατάσταση πραγματικής ασφυξίας για την ελληνική οικονομία και έκτακτης ανάγκης για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους. Άρα ήταν μοιραίο κάποια στιγμή να οδηγηθούμε στο σημείο διεξαγωγής πλειστηριασμών και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων πολλών κακοπληρωτών, όσο και αν δεν μας αρέσει αυτή η εξέλιξη.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται και θα ήταν λάθος να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αφήνοντας τα πράγματα να «τρέξουν». Εξίσου λάθος όμως είναι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με μία προσέγγιση φθηνού λαϊκισμού και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Ως πολίτης και βέβαια και έως εκπρόσωπος ενός μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων και επαγγελματιών της χώρας, οφείλω να πω ότι τάσσομαι κατά των γενικεύσεων τις οποίες θεωρώ επικίνδυνες.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενός ανθρώπου που κινδυνεύει να βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο, ή ενός μικρομεσαίου που απειλείται με εκποίηση της επιχείρησης του

Και βέβαια παραμένω ρεαλιστής, με τα πόδια να παραμένουν στο έδαφος. Όσο και αν μας ξενίζουν οι πλειστηριασμοί, δεν μπορούμε να πούμε ότι διαφωνούμε με όλους. Από τα περίπου 5 εκατομμύρια οφειλετών, είναι σίγουρο ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αφορά ανθρώπους που πραγματικά έχουν άμεση ανάγκη και η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση. Αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να βοηθηθούν από την Πολιτεία μέσω σχετικών ρυθμίσεων και να αποκτήσουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Θεωρώ τραγικό να κυνηγηθεί και τελικά να χάσει το σπίτι του ή την επιχείρηση του ένας οφειλέτης για χρέος μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Δεν μπορώ όμως να παραγνωρίσω το γεγονός ότι ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, άνθρωποι που είδαν μία ευκαιρία μέσα στην κρίση για να μην πληρώσουν τίποτα. Γιατί δυστυχώς έχουμε και πολλά παραδείγματα κάποιων επιτήδειων που «φόρτωναν» σε μία πλαστή αδυναμία την στάση τους να μην ικανοποιούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή στο κράτος. Που ζούσαν πλουσιοπάροχα, «ξεχνώντας» να πληρώσουν τη δόση για μία πολυτελή κατοικία, ενώ στην πραγματικότητα είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία κακοπληρωτών επέδειξε βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά, επιδιώκοντας να «χαθεί» μέσα στο πλήθος των οφειλετών. Αν μη τι άλλο αυτή η στάση τους προκαλούσε και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αν μιλάμε για επιχειρήσεις, αλλά και επιδείνωση του προβλήματος που οδηγούσε στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Άρα ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει ένας σαφέστατος διαχωρισμός μεταξύ των οφειλετών.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενός ανθρώπου που κινδυνεύει να βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο, ή ενός μικρομεσαίου που απειλείται με εκποίηση της επιχείρησης του επειδή σε καλύτερες εποχές είχε πάρει ένα δάνειο για να την επεκτείνει. Πρέπει όμως να εντοπίσει τους μπαταχτσήδες και να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εκτιμώ λοιπόν ότι είναι στρατηγικό λάθος να σταθούμε όλοι συλλήβδην κατά των πλειστηριασμών. Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και να ερευνηθούν με προσοχή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε οφειλέτη, τα περιουσιακά του στοιχεία και η δυνατότητα του να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μέσω πριμοδότησης κάποιων «έξυπνων» που έχουν συνηθίσει να πίνουν στην υγειά των «κορόιδων».

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ