Απογοήτευση από την επικοινωνιακή επίθεση Μητσοτάκη: “Κυριάκο, άστο, δεν τόχεις!…

Του Γ. Λακόπουλου

Τι έπαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια; Γιατί ανεβάζει τους  τόνους  χωρίς να συμβαίνει κάτι που το δικαιολογεί;  Είναι οι απορίες πολιτικών  παρατηρητών για την επιθετική λειτουργία του προέδρου της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες.

Οι ίδιοι έχουν και την απάντηση: προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε βάρος του με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων στον πολιτικό σχεδιασμό του Τσίπρα που υποδηλώνει.

Ωστόσο όσοι είναι καλά πληροφορημένοι για τα εσωτερικά της ΝΔ σημειώνουν ότι κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει να αποφεύγει: την υπερβολική έκθεσή του στη δημοσιότητα.  Το ψιθυρίζουν ακόμη και πρόσωπα με καλές σχέσεις μαζί του: οι εμφανίσεις του  είναι απογοητευτικές.

Προφανώς με την επικοινωνιακή αντεπίθεση προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα  και να μην τον αφήσει να κεφαλαιοποιήσει το κέρδος από τη “συμφωνία του Χίλτον”. Αλλά η δημόσια παρουσία του δεν τον βοηθάει ούτε να αντιπολιτευτεί σε προσωπικό επίπεδο τον αντίπαλό του, ούτε και να επιβληθεί ως ηγέτης στο χώρο της συντηρητικής παράταξης.

Η πυκνή εμφάνιση του πρόεδρου της ΝΔ στα ΜΜΕ  εσχάτως, λειτουργεί σαν αφορμή για την αναζωπύρωση των συζητήσεων για συγκεκριμένες  αδυναμίες  του,  που δεν περιορίζονται στα προσωπικά αντι-επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του, αλλά επεκτείνονται και στους πολιτικούς χειρισμούς και τη διαχείριση προσώπων….

Ειδικά αυτή την περίοδο χρεώνεται ότι η ΝΔ ξέμεινε από πολεμοφόδια στο μέσον της κυβερνητικής θητείας και να αναζητά επιχειρηματολογία στον… Μαδούρο και σε μια ιδιωτικοποίηση που έγινε επι… Σαμαρά. Μεταξύ των άλλων του καταλογίζονται τα εξής:

Πρώτον, η κακή δημόσια παρουσία. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, η προσωπική ακτινοβολία του είναι περιορισμένη και η παρουσία του στο βήμα της Βουλής  και τα τηλεοπτικά πλατό, δεν τον βοηθάει.

Το άχαρο στυλ του, οι αδέξιες κινήσεις, το  ενοχλητικό ηχόχρωμα, ο ρηχός λόγος του στερούν μεταδοτικότητα και τον φέρνουν σε μειονεκτική θέση απέναντι στον “περφόρμερ” Τσίπρα  με τον οποίο αναμετράται.

Σ’ αυτό το πρόβλημα προστίθεται και η ρητορική του χαμηλότερου επιπέδου από του Σαμαρά, καθώς οι συνεργάτες τους προσθέτουν ατάκες από ευτελή δημοσιεύματα, επιχειρηματολογία καφενείου και ενίοτε εξυπνακισμούς και  φθαρμένες  θεωρίες. Η ευπρέπεια του χαρακτήρα του και η καλή αγωγή του έρχονται σε προφανή αντίφαση με όσα λέει και τον τρόπο που τα λέει.

Δεν λείπει επίσης η άσκοπη χρήση του πρώτου ενικού προσώπου και οι “τζάμπα μαγκιές” – που θα έλεγε και ο Μεϊμαράκης- του τύπου: “Δεν θα ανεχθώ”.

Το προφίλ του Κυριάκου επιβαρύνεται έτσι κι αλλιώς από  τις υποθέσεις που αναδεικνύει η κυβερνητική πλευρά, όπως το Πόθεν Έσχες του, τα δάνεια του Κήρυκα των Χανίων, οι  σχέσεις με τον Χριστοφοράκο που του αποδίδονται, ενώ οι κυβερνητικοί μιλούν και για  άλλους “σκελετούς στις ντουλάπες”..

Φόβους επίσης προκαλούν σε πολλούς στη ΝΔ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του, η οποία  παλαιότερα δεν είχε πρόβλημα να αποκαλύψει ότι όταν τον συνόδεψε επισήμως στο  Ισραήλ, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία -κατά το Βήμα- να κλείσει συμφωνίες για την εταιρία της.

Ειδικά σε ό,τι αφορά γενικότερα την οικογένειά του, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ την εκθέτει με προσωπικές αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο. Θεωρούν επίσης αναποτελεσματικές τις στημένες εμφανίσεις του ανάμεσα στο πλήθος, ή τις “τυχαίες” επαφές με απλούς ανθρώπους.

Τέλος  διακρίνουν ότι αποτελούν εγκαιροφλεγείς βόμβες αυτοϋπονόμευσης  οι δηλώσεις του για “τα πτυχία που πήρε ενώ ο Τσίπρας ήταν στις  καταλήψεις”, για τον πατέρα για τον οποίο είπε ” ζει για να με δει  Πρωθυπουργό”,  καθώς και κάποιοι  κοινοβουλευτικοί χειρισμοί του.

Δεύτερο η απουσία  πολιτικού επιτελείου. Στον πρόεδρο της ΝΔ αποδίδεται η απομόνωσή του σε ένα πολύ στενό κύκλο συνεργατών -για μερικούς από τους οποίους ούτε ο ίδιος θα ήθελε να γίνει γνωστό ότι τον συμβουλεύουν-  οι οποίοι δεν έχουν οργανική σχέση με τη ΝΔ ούτε καν βαθιά σχέση με την πολιτική και περιορίζονται σε επικοινωνιακή υποστήριξη αποκλειστικά.  Είναι περισσότεροπαρέα, παρά πολιτικό επιτελείο.

Η βασική αδυναμία αυτής της ομάδας είναι ότι αδυνατεί να κατανοήσει και να προβάλει το κυβερνητικό πρόγραμμα που συνέταξε αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης , ίσως το μόνο πολιτικό στέλεχος με περιεχόμενο στη σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Επιπλέον όλο και περισσότεροι στη ΝΔ αδυνατούν να κατανοήσουν τη βλάβη που υφίσταται και το προεδρικό προφίλ, αλλά και η  ΝΔ από την ασύδοτη δραστηριότητα του ετέρου αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη, που ενοχλεί κυρίως τους βουλευτές έχουν επαφή με τους οπαδούς του κόμματος.

Ο περιορισμένος κύκλος συνεργασιών του Κυριάκου έχει εξουδετερώσει τους τομεάρχες της ΚΟ  που χειρίζονται καθημερινά τα θέματα της επικαιρότητας. Πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ερωτηθεί ποτέ για τις προεδρικές τοποθετήσεις,  ούτε ο ίδιος συνεργάσθηκε ποτέ μαζί τους για  την επεξεργασία θέσεων και πολιτικής γραμμής στον τομέα τους,. Πληροφορούνται από τα ΜΜΕ  τις απόψεις του έχουν διαμορφώσει αλλά πρόσωπα, χωρίς  ελάχιστα πολιτικά κριτήρια.

Σ’ αυτό το πεδίο επικρίσεις διατυπώνονται για το περίφημο Μητρώο Στελεχών το οποίο εκλαμβάνεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη ως προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να τη μετατρέψει σε προσωπικό κόμμα του και αν κυβερνήσει να  δημιουργήσει … ΙΧ κράτος τοποθετώντας σε αξιώματα πρόσωπα της προ-επιλογής του. Εντυπωσιάζει ότι κάποιοι από αυτούς ελάχιστη σχέση έχουν με την πολιτική ή και τη ΝΔ και περισσότερο ενδιαφέρονται αν κάνουν καριέρα.

Οι βουλευτές οχυρώνονται ήδη στις περιφέρειες τους για να αντιμετωπίσουν την αναμενομένη επίθεση των ” ανθρώπων του Κυριάκου”, που θα επιχειρήσουν να μπουν στο Κοινοβούλιο σε βάρος τους ως εκλεκτοί του προέδρου. Το ρεπορτάζ του ενημερωμένου για τα νεοδημοκρατικά δημοσιογράφου Άρη Ραβανού από την “Ελευθερία του Τύπου”που παρέθετε ονόματα άναψε φωτιές και προκάλεσε εκνευρισμό στην Πειραιώς- απόδειξη του τεταμένου κλίματος..

Τρίτον  η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού. Στον πρόεδρο της ΝΔ αποδίδεται εξ ολοκλήρου το στρατηγικό  κενό  του κόμματος. Οι συνεργάτες του αδυνατούν να χαράξει σταθερή πολιτική ενώ ο ίδιος υποκατέστησε αυτό το έλλειμα με αίτημα των εκλογών. Πολλοί δεν κρύβουν ότι αυτό μοιάζει να του επιβλήθηκε από κύκλους εκτός ΝΔ και εκτός πολιτικής, που βρέθηκαν σε αναμέτρηση με την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές αδείας και θεωρήσαν ότι έτσι της ασκούν πίεση .

Η ιδια υπόνοια επαναλαμβάνεται και με την -αδικαιολόγητης έντασης  – εναντίωση του στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη η δραστηριότητα του οποίου μπορεί να θίγει τους ανταγωνιστές του, αλλά όχι και τη ΝΔ  επί των ημερών της οποίας εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και με πολλά στελέχη της διατηρεί΄ σχέσεις.

Τώρα ο Κυριάκος τον στήνει στον τοίχο με τρόπο που δίνει την εκτύπωση προσφοράς εξυπηρετήσεων σε άλλα  συμφέροντα και οι  εσωκομματικές αντιδράσεις  κατά την επίμαχη τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ ήταν χαρακτηριστική.

Πολιτική χωρίς ατζέντα

Σε κάθε περίπτωση στις επικρίσεις για τη χρεοκοπία του αιτήματος για πρώτες εκλογές ειδικά από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση -και ακόμη και ο Αμερικάνος πρέσβης διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της καθαρό  ορίζονται δυο ετών-,  προστίθεται   διαμαρτυρίες για την “έλλειψη αφηγήματος”. Η ΝΔ προβάλλει ότι πρέπει να φύγει η κυβερνάς, αλλά δεν μπορεί να προβάλλει  γιατί πρέπει να έλθει η ιδια- ζητώντας ακόμη και συζήτηση στη Βουλή για τη …Βενεζουέλα..

Αν εξαιρεθούν κάποιες υποσχέσεις για …μείωση φορολογία – τις οποίες μπορεί να υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση πριν τις επόμενες εκλογές -ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προβάλλεται μεν ως μεταρρυθμιστής, αλλά βρίσκεται στο κενό. Τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεται υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση, με τη σφραγίδα των Ευρωπαίων που την επαινούν διαρκώς  και τον… εκνευρίζουν.

Είναι Αλλωστε γνωστό ότι σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν υπάρχει σενάριο κυβερνητικής μεταβολής στην Ελλάδα, ούτε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  αντιμετωπίζεται ο ίδιος ως εν αναμονή Πρωθυπουργός.

“Έχουμε ξεμείνει από ατζέντα” λένε στη ΝΔ πεπειραμένα στελέχη που διακρίνουν ότι η πολιτική ύλη που θα μπορούσε να αναδείξει την ανάγκη για κυβέρνηση της ΝΔ  υλοποιείται δραστικά από τον Αλέξη Τσίπρα και  ο Κυριάκος καταγγέλλει… ξεπούλημα. Στο τέλος η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει να προβάλει κάτι  διαφορετικό ή κάτι που δεν βρίσκεται στον κυιβερνητικοαπολογισμό. “Τι θα λέμε,; Ότι θα πουλήσουμε και την Ακρόπολη” σχολιάζουν πικρόχολα.

Οι γνωρίζοντες καλύτερα τα πράγματα προσθέτουν ότι πέρα από τη συνθηματολογία και τη ρητορική, στα κομματικά γραφεία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τα μεγάλα θέματα που θα κληθεί να χειριστεί  μια ενδεχομένη κυβέρνηση της ΝΔ.

“Δεν θα βρείτε, ούτε ένα χαρτί, π.χ. για τη  ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτκής” λέει γαλάζιος κοινοβουλευτικός παράγοντας.

Απέναντι σ’ αυτόν τον κυκεώνα των ψιθύρων εντός των κομματικών τειχών, που εντείνονται με την υπερκινητικότητα του Κυριάκου στο μιντιακό τοπίο, το επιτελείο του αντιπαραθέτει …δημοσκοπήσεις και  παραπέμπει σ’ αυτές για να αποδείξει την κυριαρχία του στο δημόσιο βίο.

Ωστόσο το κακό με τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις  πέραν του ότι είναι πανομοιότυπες , έχουν πάει σε τέτοια ύψη τη διαφορά ώστε ακόμη και η φυσιολογική διόρθωσηπριν τις εκλογές, θα εκληφθεί ως αλλαγή κλίματος,  προκαλώντας ενθουσιασμό στην κυβέρνηση και πανικό στη ΝΔ.

Αν μη τι άλλο η κατανάλωση της προπαγάνδας που παράγεις για τους άλλους μάλλον ερασιτεχνισμό δείχνει