Αχταρμάς κινδύνου

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ένα μείγμα επικίνδυνου αχταρμά, σαν δύσοσμος χυλός, βράζει και φουσκώνει απειλητικά, έτοιμος να τινάξει στον αέρα το πρόχειρα επισκευασμένο, καπάκι ασφαλείας, της χύτρας. Πανικόβλητος ο μάγειρας, διαισθανόμενος την αποτυχία της αλαζονικής συνταγής του, προσπαθεί με μαγικά και παγανιστικά μαντζούνια, ξόρκια και απειλές, να πείσει πως ο χυλός είναι εύγευστος έτοιμος για σερβίρισμα, στους καθήμενους (στα κάρβουνα) εμβολιασμένους πελάτες.

Έντρομοι και αλλόφρονες σερβιτόροι, προσπαθούν να καθησυχάσουν τους θαμώνες του καταστήματος, πως όλα είναι υπό έλεγχο, παρά την έντονη μυρωδιά καμένου φαγητού και τσίκνας, που κατακλύζει τον χώρο. Οι δηλώσεις τους όμως, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, μιας και έρχονται σε άμεση αντίθεση με αυτές του μετρ και του δελτίου τηλεόρασης, που δεσπόζει στο κέντρο του εστιατορίου. Της  Βαβυλωνίας, στο φαύλο μαγαζί του έξαλλου νεοφιλελευθερισμού.

Ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ενοίκιο και σε ό, τι πωλείται. Ανεξέλεγκτες απολύσεις, μειώσεις μισθών, αύξηση ωρών απλήρωτης εργασίας, εκβιασμοί και άγρια εκμετάλλευση, εργαζομένων. Φόροι στα αναδρομικά των συνταξιούχων (ψηφοφόρων τους). Παταγώδης αποτυχία προγράμματος εμβολιασμού, με εκτροχιασμό χρονοδιαγράμματος ανοσίας. Άστοχες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις με φόντο ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα , περί τέλους της πανδημίας, για τελευταίο μίλι(α), για ελεύθερο καλοκαίρι, για ελεύθερο Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, για Πάσχα, Χριστούγεννα, για για για….

Απειλές προς τους ανεμβολίαστους (χωρίς έλεγχο για τους πραγματικούς λόγους, που μπορεί να συντρέχουν), πρόστιμα, απαγόρευση μετακίνησης με πλοία ή σε άλλους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, πλήρη άνεση ελευθερίας συνωστισμού, σε εκκλησίες και σε μετάληψη πιστών (ξανά). Με πάρτι έκπληξη, αιφνιδιάζει η πανδημία, που καλεσμένοι είναι όλοι, με ελεύθερη είσοδο, ανεξαρτήτως ηλικίας και τάξης. Τι κι αν υπήρξαν προειδοποιήσεις, εκεί, επιμονή στην ίδια πετυχημένη συνταγή, αντιμετώπισης της πανδημίας. Πονηρά σκεπτόμενοι, πως αφού δεν αντέδρασαν στο υψηλό νούμερο θανάτων, δεν θα τους ενοχλήσουν και άλλοι τόσοι, συνηθίζουν πια. Άσε τους να ξεδώσουν με τα μπάνια τους και όλο και κάποιο αποπροσανατολιστικό θέμα θα βρούμε να ξεχασθούν, γιατί ξεχνιούνται.

Μάστιγα η έκταση εκπόρνευσης στην χώρα μας (εκπορνεύονται ολόκληρες οικογένειες), άλλη εξάπλωση αυτού του επικίνδυνου γνωστού ιού, χωρίς μετάλλαξη, αλλά από μεταλλαγμένους αστυνομικούς σε υπερήφανους μαστροπούς (με διαφημιζόμενο μπλουζάκι πορνοεταιρείας, προκλητικής  αναίδειας, σε κατάθεση στον εισαγγελέα, φαντάσου «πλάτες»). Με το ερώτημα να αιωρείται αναπάντητο, αν είναι μέλος της κυβερνητικής παράταξης, αυτής της ηθικής, της χριστιανικής, της οικογενειακής θαλπωρής και υποστήριξης. Πόσοι και αν εμπλέκονται και άλλοι αστυνομικοί, ποιο το όνομα της εταιρείας, ποιοι οι μέτοχοι, αν είναι off shore, ποιος ο ταμίας και κυρίως που βρίσκονται τα χρήματα. Όσο βρέθηκε το laptop του «γνωστού σκηνοθέτη» άλλο τόσο θα βρεθεί και του «αστυνομικού σε αργία» και όλα με τον ίδιο αόριστο προσδιορισμό, όπως αυτός της «γειτονικής χώρας». Ποτέ ονόματα, ποτέ φωτογραφίες στην δημοσιότητα, πιστοί στο ρητό: δεν προδίδω ποτέ τον φίλο μου.

Ο επικίνδυνος αχταρμάς, της οικονομίας, της πανδημίας, της ανεργίας, της φτώχιας, της εκπόρνευσης, της μαστροπείας, των νταβατζήδων, των δολοφόνων, των ακροδεξιών, των νοικοκύρηδων, των πιστών και των ηλιθίων, θα λειτουργήσει σαν μαύρη τρύπα και θα μας ρουφήξει στο σκοτάδι της απόγνωσης και της τραγωδίας. Και ξέραμε και γνωρίζαμε, αλλά η ηλιθιότητα, είπαμε, είναι αήττητη. Με ένα απλό κάλεσμα, πόσοι ανόητοι μαζεύτηκαν, μεταμφιεσμένοι, με σταυρούς και εικόνες, γιαραμπί μου; Προς τα πού να κάνω; Πώς δραπετεύουν από εδώ; Υπάρχει σωτηρία; Καλή τύχη……