Βαγγέλης Βενιζέλος: Βερμπαλισμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όταν ως νέος δεν «πιάνεις τους αέρηδες της εποχής σου», που λέει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πώς να τους αισθανθείς στην έβδομη δεκαετία του βίου σου;

Προσδεθείτε και μην καπνίζετε. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ύστερα από μια πολιτική διαδρομή με αναταράξεις και αποτυχίες, γράφει απομνημονεύματα.

Για την ακρίβεια αφηγείται – προφανώς με τον έξοχο τρόπο του – την μνημονιακή περίοδο στο βιβλίο «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022».

Ως πολιτικός παραμένει ανυποψίαστος ότι έχει κλείσει τον κύκλο του, αφού δεν απέκτησε λαϊκό έρεισμα – χωρίς το οποίο δεν νοείται παράγων του δημοσίου βίου.

Εκτός αν το πολίτευμα γίνει αριστοκρατικό. Ιδέα που μάλλον τον συγκινεί, αν κριθεί από διατυπώσεις όπως «συνομιλώ με τη Ιστορία», ή «έχω εγώ ανάγκη να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;».

Μια αφήγηση της διαδρομής του Βενιζέλου προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά και δεν τον κολακεύει ιδιαίτερα.

Μια άλλη διαμορφώνει ο ίδιος σε ένα ακροατήριο που διαρκώς συρρικνώνεται. Σ΄ αυτή εντάσσεται και το αναμενόμενο πόνημα, για μια περίοδο στο πιο δραματικό τμήμα της οποίας ήταν στα πράγματα – ως δεύτερος.

Από τα λίγα που έγιναν γνωστά, τα αφηγείται ως αυτόπτης – αλλά κατ’ ουσίαν ως παντεπόπτης. Εμφανιζόμενος ως αφηγητής Ιστορίας, διεκδικεί δάφνες διαμορφωτή της.

Ματαιοπονεί όποιος αναμένει αυτοκριτική για τα λάθη του. Αντίθετα θεωρητικοποιεί τις αποτυχίες του με ρωμαλέο ύφος.

Ήτοι αντί «να βάλει τα προσόντα του στον τόκο», τα έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας – με στόχους διαμόρφωσαν άλλοι όμως.

Ποια ακριβώς είναι αυτά τα προσόντα;

Στη Μεταπολίτευση συντάχθηκε με όσους έλεγαν ότι «κάθε ψήφος στον Ανδρέα είναι σφαίρα στη Δημοκρατία». Ως πρόεδρος της ΕΦΕΕ ο Τζουμάκας τον απέβαλε από συνεδρίαση της ΕΦΕΕ όταν μίλησε για «πράκτορα της ΣΙΑ».

Ανακάλυψε τον Παπανδρέου 15 χρόνια αργότερα -μέσω του Άκη και του Λαλιώτη- πήρε αξιώματα, διακρίθηκε δια του λόγου, αλλά ανταπόκριση στη βάση του ΠΑΣΟΚ δεν βρήκε.

Στον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνει τη «δυνατότητά του να γίνει κάποια στιγμή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Όταν το επιχείρησε τον στραπατσάρισε ο Γ. Παπανδρέου. Όταν έγινε -χωρίς αντίπαλο- πήρε με το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ 13% και στη συνέχεια, με την προσκόλληση στον Σαμαρά, το πήγε 4,6%.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε γραδάρει: «Δεν θέλει να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόεδρος οποιουδήποτε κόμματος», έλεγε – κατά τη μαρτυρία του Τηλέμαχου Χυτήρη.

Κατέληξε να μην μπορεί καν να μπει στη Βουλή με τη λαϊκή ψήφο και να περιμένει διορισμό από τη Φώφη, τον Ανδρουλάκη, τον Μητσοτάκη.

Από καιρό -προφανώς και δια του βιβλίου- προσπαθεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε προσωπικό του… υποσύνολο! Παρότι υπήρξε μάλλον δυσάρεστη παρένθεσή του. Σαν φούσκα συναρπαστικού βερμπαλισμού.

Όταν ως νέος δεν «πιάνεις τους αέρηδες της εποχής σου», που λέει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πώς να τους αισθανθείς στην έβδομη δεκαετία του βίου σου;

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR