Βρετανία- Ευρώπη: Από τον Τσόρτσιλ ως την Μέι

Ένα βίντεο του ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει σήμερα επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η χώρα προβλέπεται ότι θα έχει αποχωρήσει σε δύο χρόνια.

Τετάρτη 29 Μαρτίου – Ο Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ Τιμ Μπάροου αναμένεται να προσέλθει στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την βρετανική πρεσβεία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας προκειμένου να επιδώσει την υπογεγραμμένη από την Μέι επιστολή που ενημερώνει για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση. Στο Λονδίνο, η Μέι θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.

Παρασκευή 31 Μαρτίου – Εντός 48 ωρών, ο Τουσκ θα αποστείλει στα 27 άλλα κράτη-μέλη το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση. Θα παρουσιάσει επιγραμματικά τις απόψεις του στη Μάλτα, όπου από σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέδριο των ηγετών της κεντροδεξιάς. Οι απεσταλμένοι των 27 στις Βρυξέλλες – Coreper- συν

Σε μια Σύνοδο που κράτησε δύο ημέρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να δώσει ένα ειδικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία κρίθηκε «ικανοποιητική» από τον Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε οι ψηφοφόροι να μην προτιμήσουν το Brexit. Την επόμενη ημέρα ο Κάμερον ανακοινώνει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Ιουνίου 2016. Για πρώτη φορά από το 1975 οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αποφάσισαν το Brexit.

αντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιο του Τουσκ.

Οι Βρετανοί διαπραγματευτές με επικεφαλής τον υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ. Αυτό ίσως συμβεί λίγο μετά τη σύνοδο της ΕΕ στις 29 Απριλίου. Οι διαπραγματεύσεις επί του συνόλου των θεμάτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι οι κυβερνήσεις της ΕΕ να προσυπογράψουν τις οδηγίες αλλά και οι δύο πλευρές μπορούν να κερδίσουν χρόνο συμφωνώντας σε διαδικαστικά ζητήματα – ποιος θα συναντηθεί με ποιον και πού, σε ποια γλώσσα κλπ – μόλις δοθεί η σχετική εντολή στον Μπαρνιέ. Μόλις οι κυβερνήσεις των 27 έχουν προσυπογράψει τις οδηγίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες.

 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Δεκέμβριος 2017: Οι Βρυξέλλες θέλουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης έως το τέλος του έτους. Βασικά θέματα: οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, η αντιμετώπιση των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις στην ΕΕ, οι νέοι κανονισμοί για τα σύνορα.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο πρώην πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ προκαλεί αίσθηση. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός τέτοιας κλάσης που ζητεί με θέρμη να δημιουργηθεί «κάτι σαν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»… αλλά να μην περικλείει τη Μεγάλη Βρετανία. Το 1951 το Λονδίνο δεν συμμετέχει στη δημιουργία της CECA, ούτε το 1957 συμμετέχει στην ίδρυση της ΕΟΚ. Στον Τσόρτσιλ οφείλεται, ωστόσο, η γέννηση του Συμβουλίου της Ευρώπης (το 1949) και ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα (το 1950) για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

2018 – Η Μέι θέλει να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο χρόνια επαρκούν για μια συμφωνία και οι Βρυξέλλες θέλουν να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών έως ότου υπάρξει μια συμφωνία για το διαζύγιο. Ωστόσο, το Λονδίνο και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ίσως πιέσουν για παράλληλες συνομιλίες για το εμπόριο.

Οκτώβριος του 2018 – Ο μήνας αυτό είναι ο στόχος του Μπαρνιέ για την οριστικοποίηση της Συνθήκης Αποχώρησης, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2019.

B-DAY

29 Μαρτίου 2019 – Η Βρετανία αποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το κάνει ακριβώς δύο χρόνια αφού η Μέι στείλει την επιστολή για το Άρθρο 50. Τυγχάνει να είναι Παρασκευή και η τελευταία εργάσιμη ημέρα του τριμήνου.

Μπορεί να υπάρξουν μικρές μεταβολές αναφορικά με την ημερομηνία. Η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία και η διετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν όλοι. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν τη Βρετανία εκτός της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Παρόλο που υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές για μη συμφωνία, είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν ένα τέτοιο χάος.

 ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η Μέι και οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι ίσως χρειαστούν μεταβατικές ρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία καθώς και περισσότερος χρόνος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν άλλα δύο με πέντε χρόνια μετά το Brexit για μια οριστική ρύθμιση. Εάν η Σκοτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της, θα πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερα χρόνια για να διαπραγματευθεί το διαζύγιό της από το Λονδίνο και την πιθανή επανένταξή της στην ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφει το Σύμφωνο της Νίκαιας. Mε τη διεύρυνση της Ευρώπης προς την ανατολική Ευρώπη προκύπτει μια Ευρώπη πολύ πιο φιλελεύθερη, που έχει στόχο μια «Ευρώπη-αγορά». Η Μεγάλη Βρετανία επιβάλλει το διακυβερνητικό και μη ομοσπονδιακό της όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

(United Kingdom and the European Parliament (Memoclip) )

με πλάνα που σηματοδοτούν τους σταθμούς στις σχέσεις του ΗΒ με το Ευρωκοινοβούλιο από τον Τσώρτσιλ μέχρι την Τερέζα Μέϊ.[su_video url=”ftp://ftp.ana-mpa.gr/HD_AXEIO_BR_.mp4″ poster=”https://www.anoixtoparathyro.gr/wp-content/uploads/2017/03/brexit-londino-simaies-708.jpg” title=”ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΤΩΝ” width=”980″ height=”980″]