Γιάννα Αγγελοπούλου: Η άλλη ζωή της μεγάλης κυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων

Του Γ. Λακόπουλου

Τον περασμένο Αύγουστο η επικαιρότητα παρέκαμψε μια επέτειο: 14 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο λόγος δεν είναι ότι το γεγονός έχασε την αξία του. Αντίθετα. Μετά την έκθεση του ΙΟΒΕ που τεκμηρίωνε ότι είχε θετικές συνέπειες στη χώρα, σταμάτησαν οι αρλουμπολογίες. Απλώς προκαλεί μελαγχολία να θυμάται κανείς ότι Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην μεγαλύτερη πρόκληση της μεταπολεμικής ιστορίας της με επιτυχία και στη συνέχεια δεν την αξιοποίησε.

Μαζί με την ανάμνηση των Ολυμπιακών Αγώνων χάθηκαν και οι αναφορές στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Μια ομάδα πολιτικών που είχαν την ανασφάλεια ότι θα πάρει τη θέση τους και μια ομάδα επιχειρηματιών ότι “χαλάει την πιάτσα” -με το να δίνει χωρίς να παίρνει δημιουργούσαν επιθετική επικαιρότητα για τη γυναίκα στην οποία η κυβέρνηση Σημίτη ανέθεσε να φέρει στην Ελλάδα και -μετά από πειραματισμούς που κόστισαν -να τους οργανώσει.

Δεν χάθηκε όμως και η ίδια η Αγγελοπούλου. Για τη μεγάλη κυρία της ελληνικής Ολυμπιάδας υπάρχει ζωή και μετά τους Αγώνες. Απλώς αποφεύγει πλέον την δημοσιότητα. Ασχολείται με την οικογένειά της και τις επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο και βλέπει φίλους της όταν βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι σχέσεις της με τον Πρωθυπουργό αποκαταστάθηκαν μετά από τον τραυματισμό που επέφερε η απρέπεια του υπουργείου Εξωτερικών απέναντί της και την υποχρέωσε να διακόψει την προσφορά υπηρεσιών ως πρέσβειρα επί τιμή. Προφανώς δεν ξεχνάει ότι το 2015 χάθηκε εξ αιτίας κάποιων Συριζαίων το μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον που έφερνε στην Αθήνα.

Σταθερά καλές είναι και οι σχέσεις της και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως εκεί. Αποφεύγει την εμπλοκή στα κοινά. Αλλά τα παρακολουθεί, λένε όσοι έχουν επαφή μαζί της.

Η καλή χρήση του πλούτου

Πίσω από τη φαινομενική απουσία της η Γιάννα συνεχίζει τις δραστηριότητες καλής χρήσης του πλούτου, που χαρακτήριζε πάντα τους Αγγελόπουλους. Κάποιες φορές αυτή η χρήση ήταν ορατή. Όπως π.χ. η στήριξη για την ανάταξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ή τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων στην Ηλεία.

Άλλες κινούνται με απόλυτη διακριτικότητα από την πλευρά της Γιάννας και του Θοδώρου, που συνδράμουν γενναιόδωρα ότι αξίζει να στηριχθεί.

Σε μια τρίτη κατηγορία εντάσσεται η επιμονή της Γιαννας να δίνει όσες ευκαιρίες σπουδών μπορεί σε νέους Έλληνες. Είναι η “άλλη ζωή” της- και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την τυπική ανακοίνωση που συνοδεύει αυτές τις δραστηριότητες.

Πρωτοβουλίες καινοτομίας

Ξεκινησε με το πρόγραμμα υποτροφιών  πριν από εφτά χρόνια σε συνεργασία με το Clinton Global Initiative University.  Ητοι  συμμετοχή Ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, μετά από την εκπαίδευσή τους σε συναφή προγράμματα κατάρτισης στο Berkeley. Ωστε επιστρέφοντας να εφαρμόσουν – με οικονομική στήριξη πάντα-

τη γνώση και την εμπειρία τους, σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει δεκάδες υποτρόφους του , με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς καινοτομίας. Το 2016 η Αγγελοπούλου  ανηγγειλε το  “Angelopoulos 100” και οι υποτροφίες αυξήθηκαν. Σε μια από τις λίγες φορές που μίλησε ήταν υπερήφανη:

Οι υπότροφοι του Προγράμματος δεν θα φύγουν από την χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δεν συμμετέχουν στο brain drain. Δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα, παρόλα τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Και εγώ δεν τους εγκαταλείπω και θα συνεχίσω να τους στηρίζω. Έχω 3 παιδιά, σύντομα θα έχω 103”!

Την ίδια περίοδο και πάντα σε συνεργασία με το Clinton Global Initiative η Γιάννα Αγγελοπούλου δημιούργησε το Angelopoulos Global Public Leaders Program. Έτσι έδωσε τη δυνατότητα σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες- που έχουν ολοκληρώσει τις θητείες τους -να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy του Χάρβαρντ.

Νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Τώρα η “άλλη ζωή” της Γιάννας επεκτείνεται στο Cambridge, με ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Το φημισμένο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την εκκίνηση ενός νέου διεθνούς προγράμματος εκπαίδευσης και έρευνας με την υποστήριξη και το όνομά της. Θα συνεισφέρει στην εξέλιξη επιστημόνων που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, έως την επιτυχημένη αξιοποίηση των ιδεών τους, με επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Το “Πρόγραμμα Αγγελοπούλου για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία “, θα δημιουργήσει ένα διεθνώς μοναδικό σύστημα διασύνδεσης εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δράσης.(https://www.gianna.phy.cam.ac.uk/)

Σ’ αυτό το διεθνές Πρόγραμμα θα είναι ενσωματωμένο ένα ειδικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα, με στόχο να αναζητηθούν ευκαιρίες δημιουργίας ισχυρών δεσμών με Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικές μονάδες.

Οι λεπτομέρειες έγιναν γνωστές πρόσφατα. Η ίδια ως χορηγός του προγράμματος είπε: “Όσα γνωρίζω από την Ελλάδα και διεθνώς, μου έχουν δείξει πόσο ζωτική σημασία έχει η καλλιέργεια ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής συνεργασίας, με την κοινωνική πρόοδο ως τελικό στόχο”. “Η πρωτοβουλία της κυρίας Αγγελοπούλου βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αποστολή του Πανεπιστημίου” τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Πάθος για τη γνώση

Από τότε που έκλεισε το κεφάλαιο Ολυμπιακοί Αγώνες για την ίδια, η Γιάννα εμφανίζεται στο προσκήνιο μόνο για να ανακοινώσει πρωτοβουλίες σαν κι αυτές. Θα έλεγε κανείς ότι τη διακρίνει ένα πάθος να ωθήσει νέους Έλληνες επιστήμονες να πάρουν όση περισσότερη γνώση μπορούν στις καλύτερες πηγές της και να τη φέρουν πίσω.

Τον καιρό που μιλούσε συχνά, λόγω των Αγώνων, έλεγε ότι οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα όταν συγκεντρώνονται σε ένα στόχο με το κατάλληλο μάνατζμεντ. Η ίδια έδωσε δείγμα αυτού το μάνατζμεντ με την υποδειγματική διεκπεραίωση της πολυπλοκότερης διοργάνωσης του πλανήτη.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνη την περίοδο -την πρώτη που λειτούργησε το κράτος και μετείχαν με ενθουσιασμό οι πολίτες σε ένα σκοπό. Έκτοτε η ίδια λειτουργεί εξ ίσου υποδειγματικά – μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο- ως άνθρωποι που δεν έχουν απλώς λεφτά, αλλά και την αίσθηση του ταγού. Με την παλιά καλή έννοια που ωφέλησε την Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές της και έδωσε διεξόδους στην κοινωνία της.

Στην Ελλάδα “ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι”. Αλλά δεν υπερβάλλουν όσοι λένε: “Μακάρι να είχαμε δέκα Γιάννες ακόμη”. Ειδικά στους δύσκολους καιρούς της κρίσης.