Γιάννης Ραγκούσης: Αποκαθήλωση

Του Γ. Λακόπουλου

Προερχόμενος από την κοινοβουλευτική σχολή του ΠΑΣΟΚ, ο Ραγκούσης ξέρει την τέχνη της πραγματικής αντιπολίτευσης και δια του Σκέρτσου αποκαθήλωσε τον Μητσοτάκη. Ίσως άνοιξε και τα μάτια στον ατυχή Στυλιανίδη που νόμιζε ότι ασκούσε πολιτική προστασία.

Η πολιτική μεταβολή του 2019 αποτελεί στοιχείο πολιτικής υστέρησης της χώρας: επαληθεύτηκε η μετάλλαξη της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας σε Κληρονομική Δημοκρατία.

Ήδη ένας υιός του πατρός είχε κυβερνήσει, με μόνο εφόδιο το οικογενειακό όνομα και υπήρχαν δείγματα γραφής του είδους.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημόσιος βίος επέστρεψε στον αστερισμό των γόνων και της κληροδοτημένης εξουσίας, που ασκείται ως δικαίωμα.

Από μόνο του δείχνει καθυστέρηση.

Πρώτος προσπάθησε να το λειάνει ο φορέας της. Ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έντυσε με πολύχρωμες κορδέλες «τεχνοκρατών» και «νέων πολιτικών» την εξουσία που συγκέντρωνε ως μονάρχης.

Η πιο φανταχτερή ψυμιθίωση είναι ο Άκης Σκέρτσος..

Δεν ήταν «νέος στην πολιτική»: είχε θητεύσει σε αυλές πολιτικών, όχι μόνο ενός κόμματος – κάτι που μαρτυράει έλλειψη αρχών.

Ούτε τεχνοκράτης, τουλάχιστον με τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς στο βιογραφικό κάποιου, που εμφανίζεται εμφατικά ως «συντονιστής του κυβερνητικού έργου».

Παραδοσιακά οι υπουργοί, όλων των κομμάτων, με αυτόν τον τίτλο είναι οι κακοί πολιτικοί. Ο Σκέρτσος αποδείχθηκε ο χειρότερος, γιατί είναι ο ισχυρότερος.

Παρότι εξωκοινοβουλευτικός, η δουλική συμπεριφορά των υπουργών απέναντι στο σύστημα Μητσοτάκη, τον κατέστησε άμεσο προϊστάμενό τους.

Η άσκηση της εξουσίας του επάνω τους, στο όνομα του Μητσοτάκη , αρχίζει με το καπέλωμα των χαρτοφυλακίων και καταλήγει στο ρόλο του «αυτοφοράκια» – οσάκις πρόκειται να κριθεί ο Πρωθυπουργός για κυβερνητικά ατοπήματα.

Παρά το εγωπαθές φλερτ με τη δημοσιότητα, θεωρείται πρόσωπο του παρασκήνιου – κατά τρόπο που διαστρεβλώνει τη θεσμική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Στον διαγκωνισμό με τον έτερο υπουργό Επικράτειας, έχει επικρατήσει κατά κράτος – αν κριθεί από το φαινόμενο να μην ακουστεί κιχ από τα κυβερνητικά έδρανα, όταν ο Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τον Γεραπετρίτη «σύμβολο διαφθοράς και εκφυλισμού».

Ο Γιάννης Ραγκούσης – αιχμή του Τσίπρα στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – ανέδειξε τον Σκέρτσο ως φορέα σκοτεινού παραγοντισμού.

Πρόσωπο που υπερβαίνει κάθε θεσμική εξουσία και επιβάλει αυτό που είναι- ή εμφανίζεται- ως βούληση του αφεντικού.

Προ καιρού δημοσιεύματα τον φωτογράφιζαν ως εκπρόσωπο του Μητσοτάκη σε επιχειρηματικά δείπνα στα Βόρεια προάστια – για τη διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συχνά ονοματίζεται ως πραγματικός της επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας «που ακούει ο Μητσοτάκης» – κάτι σαν προϊστάμενος του Τσιόδρα.

Τώρα ο Ραγκούσης τον κρέμασε στο τσιγκέλι σαν φυσικό υπεύθυνο στο φιάσκο της «Ελπίδας» – κατά την αποκάλυψη του iEidiseis.

Η παρουσία του στις συσκέψεις με την Αττική Οδό, υπήρξε οιονεί συνδετικός κρίκος της εταιρίας με την κυβέρνηση . Αυτό δεν συνιστά «συντονισμό υπουργών».

Προερχόμενος από την κοινοβουλευτική σχολή του ΠΑΣΟΚ, ο Ραγκούσης ξέρει την τέχνη της πραγματικής αντιπολίτευσης και δια του Σκέρτσου αποκαθήλωσε τον Μητσοτάκη.

Ίσως άνοιξε και τα μάτια στον ατυχή Στυλιανίδη που νόμιζε ότι ασκούσε πολιτική προστασία.