Γιάννης Ραγκούσης: ‘Η Novartis θα γλιτώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων χάρη στον κ. Μητσοτάκη’

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου
Με συνέντευξή του στο Libre και τον Νίκο Παπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής προβαίνει σε αποκαλύψεις σχετικά με τις μεθοδεύσεις, όπως λέει, της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να “κατασκευασθεί ” υπόθεση “σκευωρίας” σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Επισημαίνει πως με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα γλυτώσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων, ενώ αναφέρεται και στην επίσκεψη του υφυπουργού Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, σε μια κρίσιμη στιγμή σχετικά με την εξέταση μαρτύρων στον Προανακριτική.

-Υψηλοί τόνοι και ισχυρισμοί, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για ακυρότητα της διαδικασίας στην προανακριτική. Έχει λόγους να φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου;

Αντιθέτως, εμείς τους είπαμε να ερευνήσουν όσο θέλουν και όσα θέλουν. Αυτοί επιδιώκουν άρον άρον να σταματήσουν τη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά.

Η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη είναι αυτή που καταπατά τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της σχέδια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορούσε να έχει λάβει ήδη απόφαση για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Όμως, είναι φανερό -και όλες οι χυδαίες βιασύνες τους στην προανακριτική το πιστοποιούν- πως έχει πάρει απόφαση να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Γι’ αυτό εν μέσω πανδημίας συγκάλεσαν προανακριτική και Ολομέλεια για να προχωρήσουν στη δήθεν διεύρυνση του κατηγορητηρίου, δηλαδή στην προσπάθεια αναστήλωσης του αρχικού κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου, το οποίο κατέρρευσε παταγωδώς μαζί με τη θεωρία τους περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις.

-Είπατε ότι η ΝΔ καταπατά τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Με ποια στοιχεία το λέτε αυτό;

Έχουν εξαπολύσει μία πρωτοφανή επιχείρηση εκφοβισμού των εισαγγελέων διαφθοράς. Κατ’ εξακολούθηση παραβίασαν και τη σχετική νομοθεσία αλλά και υπονόμευσαν έναν από τους βασικότερους θεσμούς-εργαλεία διεθνώς για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς που είναι ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επιχείρησαν να αποκαλύψουν τα πραγματικά ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μάλιστα τις ημέρες που αναμενόταν η απάντηση του Άρειου Πάγου για τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων από την προανακριτική, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κράνης εθεάθη στους διαδρόμους του ανώτατου δικαστηρίου.

Στα κρυφά.

Χωρίς να εκδοθεί δελτίο τύπου του Υπουργείου. Γιατί άραγε;

Ακόμη, όχι στη Σικελία της μαφίας αλλά στην Αθήνα, κρίσιμοι μάρτυρες για την τεκμηρίωση του σκανδάλου -άλλοι από τους προστατευόμενους- βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές κατά της ζωής τους, με ξυλοδαρμούς από μπράβους της νύχτας.

Για όλους αυτούς λόγους ισχυρίζομαι πως θα έπρεπε να ντρέπονται πρωτίστως όλοι εκείνοι που στο όνομα της υπεράσπισης των αρχών του φιλελεύθερου κράτους δικαίου έχουν κάνει δημόσια καριέρα ως καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι και δήθεν διανοούμενοι, αλλά μπροστά σε όλες αυτές τις θεσμικές και νομικές αθλιότητες έχουν καταπιεί το αμίλητο νερό.

-Μιλάτε για όλους εκείνους που θα έπρεπε να ντρέπονται, όμως η ΝΔ τι ρόλο έπαιξε σε όλα αυτά;

Η ΝΔ, ναι αν ήταν μια άλλη πολιτική δύναμη, θα έπρεπε κι αυτή να ντρέπεται. Αλλά η ΝΔ δεν είναι κόμμα αρχών. Γι’ αυτό και μετακινείται ιδεολογικά με τόση ευελιξία, τόσο σπάνια διεθνώς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η επανατοποθέτησή τους σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Υπάρχει η ΝΔ, η βασική εκπρόσωπος της παρασιτικής Ελλάδας. Και να σας πω και κάτι χωρίς ειρωνία. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή κι αυτή είναι η δουλειά τους. Κι αν δεν ήταν αυτοί, κάποιος άλλος θα ήταν για να εκπροσωπεί τον βαθιά ριζωμένο κρατικοδίαιτο και παρασιτικό ελληνικό καπιταλισμό. Ένα παρασιτικό ελληνικό καπιταλισμό που αυτός είναι που παράγει κάθε λογής επίορκους και διεφθαρμένους.

-Είπατε χθες ότι ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis θα λειτουργήσει προς όφελος της εταιρείας στις δίκες που έχει μπροστά της…

Ναι το λέω ευθέως. Η θεωρία του κ. Μητσοτάκη περί σκευωρίας στην υπόθεση Νοβάρτις, είναι το αντίδωρό του προς την πολυεθνική εταιρεία, ώστε αυτή να καταφέρει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο -δηλαδή προς τον ελληνικό λαό- για τη μεγάλη οικονομική ζημιά που προκάλεσε με τις παράνομες αυξήσεις τιμών που πέτυχε για τα δικά της φάρμακα.

Η Νοβάρτις θα υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημιώσεων μόνον εάν αποδειχθεί πως πρωταγωνίστησε σε οικονομικό σκάνδαλο κατά των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

-Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζει πάντως, κύριε Ραγκούση, ότι στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φτιάξει ένα μηχανισμό, με τη συμμετοχή φιλικών ΜΜΕ και δικαστών, με σκοπό τον έλεγχο δικαιοσύνης και επιχειρηματιών αφενός, τα πλήγματα προς πολιτικούς αντιπάλους αφετέρου. Τι απαντάτε;

Εδώ ταιριάζει το «κοίτα ποιοι μιλάνε». Μιλούν αυτοί που επιδιώκουν να εξαγοράσουν το σύνολο ΜΜΕ ώστε να μην μπορεί να υπάρχει καν η άλλη άποψη, η άποψη της αντιπολίτευσης.

  • Μιλούν αυτοί που έχουν μετατρέψει την 3η ελληνική δημοκρατία σε μία ακρωτηριασμένη δημοκρατία στην οποία πρέπει να παίρνεις άδεια από τον κ. Μητσοτάκη για να διατυπώσεις ελεύθερα τη γνώμη σου.
  • Μιλούν αυτοί που ξυλοκοπούν ανελέητα την ελληνική δικαιοσύνη μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών τους.
  • Μιλούν αυτοί που έχουν μετατρέψει σε σκουπίδι το κράτος δικαίου και απροσχημάτιστα παρεμβαίνουν μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη και για να συμπαρασταθούν σε βιαστές και δολοφόνους, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της δίκης για την αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη.

-Και, μια τελευταία ερώτηση για την οικονομία. Η πολιτική του «δώστα όλα» είναι ο ταχύτερος δρόμος προς τα μνημόνια, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Δεν πιστεύετε πως χρειάζεται κάποιο φρένο στα μέτρα στήριξης δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι το τέλος του κοροναϊού και ποιες οι συνέπειές του ως τότε;

Ο ταχύτερος δρόμος προς νέα μνημόνια, αγαπητέ κύριε Παπαδημητρίου, είναι ο δρόμος που περνά μέσα από το λεγόμενο κλείσιμο των αγορών για την Ελλάδα. Δηλαδή μέσα από αγορές δανεισμού χρήματος -στις οποίες καταφεύγουμε για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους- οι οποίες θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβάζουν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.

Επομένως εάν θέλουμε να αποφύγουμε το δρόμο που οδηγεί σε νέα μνημόνια θα πρέπει να φροντίσουμε να μην κλείσουν οι αγορές πάλι για εμάς, όπως συνέβη μετά το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα 15,4% του 2009.

Άρα, πρέπει επειγόντως να παρέμβουμε ώστε να συγκρατηθεί κατά το δυνατόν η επέκταση της ύφεσης που θα προκαλέσει μια υπερμεγέθη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει πάλι κλείσιμο των αγορών και θα μας οδηγήσει ξανά σε μνημόνια.

Η κυβερνητική πολιτική που αφήνει την εξάπλωση της ύφεσης, είναι αυτή που θα προκαλέσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, άρα κλείσιμο των αγορών, άρα νέα μνημόνια. Η δική μας πρόταση που δεν αυξάνει ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος, διότι χρηματοδοτείται από το μαξιλάρι ρευστότητας, οδηγεί στη μείωση της ύφεσης, άρα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, άρα μας απομακρύνει από τον κίνδυνο να κλείσουν οι αγορές καθώς και να ξαναμπλέξουμε με επώδυνα για το λαό μνημόνια.

Συμπέρασμα: αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική δεν θα μείνουμε όρθιοι.

ΑΠΟ ΤΟ LIBRE.GR