Γιατί έγινε αυτή η επιδρομή; To σχέδιο για τη μοιρασιά της Συρίας

Του Νικ. – Αλέξανδρου Λάκκα

Oι όμορφοι κι έξυπνοι πύραυλοι του Τραμπ έπεσαν ξαφνικά- την ώρα που έλεγε να αποχωρήσει από την Συρία. «Η αποστολή εξετελέσθη» τουίταρε θριαμβευτικά. «Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη» δήλωσαν οι Ρώσοι με επίσης θριαμβευτικό τόνο: από τους εκατόν τρεις πυραύλους οι εβδομήντα είχαν αναχαιτισθεί. «Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

Φαίνεται πως χτυπήθηκαν τρία ερευνητικά κέντρα, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς και εργαστήρια που το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως παρήγαγαν χημικά όπλα. Οι Σύμμαχοι δεν περίμεναν τους ελέγχους, ούτε τον ΟΗΕ, ούτε άλλους συμμάχους. «Δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία» τουίταρε ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά δεν συμφωνούσε μαζί του όλη η κοινότητα.

Το διεθνές δίκαιο το ανέλαβαν τρεις χώρες: οι απρόθυμες ΗΠΑ, η αιώνια σύμμαχος Βρετανία και η βιαστική Γαλλία γνωστή από τον ρόλο της στη Λιβύη. Η Γερμανία δεν συμμετέχει, αλλά συμπαρίσταται. Θα τη βρούμε όμως παρούσα σήμερα στη Συνάντηση του Λονδίνου -μια συνάντηση που θυμίζει άλλες συναντήσεις ηγετών για το μοίρασμα του κόσμου. Αυτή τη φορά μπορεί το θέμα -να πείσουν την Ρωσία για μια «εποικοδομητική θέση»- αφορά την ανοικοδόμηση- δηλαδή το μοίρασμα της Συρίας -δηλαδή της Μέσης Ανατολής.DYbkLcjWkAIQjoq

Η έκπληξη είναι η Τουρκία που θεωρεί επίσης πως τα δυτικά πλήγματα αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση» και χαιρέτησε την επιχείρηση αφού «το συριακό καθεστώς, εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια καταδυναστεύει τον  λαό του». Ο Άσαντ, τύρρανος, όμως, κρυβόταν υποτίθεται σε ρώσικο καταφύγιο- φόρεσε τα καλά του, πήρε τον χαρτοφύλακά του και πήγε σα να μη τρέχει τίποτε στο γραφείο του! Αν το βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει τον ίδιο κι αν δεν γυρίστηκε άλλη μέρα, θα πουν οι συνωμοσιολόγοι. Κι αν τα πλάνα που βλέπουμε με βομβαρδισμούς είναι από τη Συρία κι όχι από την Ουκρανία!

Φαίνεται πως οι πύραυλοι έπεσαν για τα μάτια του κόσμου -αν και δεν έχουμε τηλεοπτικά πλάνα. Μόνο καπνούς. Ο πόλεμος αυτός δεν είναι live όπως άλλες φορές, αλλά βιντεοσκοπημένος. Οι πιο παρατηρητικοί είδαν πως οι πύραυλοι δεν είχαν στόχο το Προεδρικό Μέγαρο, ούτε κυβερνητικά κτίρια- που είχαν άλλωστε εκκενωθεί. Οι Ρώσσοι αναχαίτισαν πυραύλους, αλλά δεν χτύπησαν τα αμερικανικά πλοία που έριχναν τους Τόμαχοκ.

Οι Σύμμαχοι ήταν επίσης προσεκτικοί απέναντι στην Ρωσία αφού κανένας από τους πυραύλους δεν εισήλθε στην ζώνη ευθύνη της ρωσικής αεράμυνας, στην Ταρτούς και την Χμεϊμίν» όπως δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Χτυπήθηκε ένα στρατόπεδο και το Κέντρο Ερευνών στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό σε μια ξαφνική, αλλά προαγγελθείσα εξ αποστάσεως επιχείρηση με «καινούργιους, όμορφους» κι έξυπνους πυραύλους» όπως τουίταρε ο Τραμπ -σε ένα πόλεμο που χρησιμοποιεί το τουίτερ ή το Facebook όπου η εκπρόσωπος της Ρωσίας Μαρία Ζαχαρόβα έγραψε:

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;»,

Στις επιδρομές δεν χρησιμοποιήθηκε η τουρκική βάση στο Ιντσιρλί, ούτε κυπριακός εναέριος χώρος. Βέβαια θα ξαναγίνει «αν το ξανακάνει» -με τα χημικά- ο Άσαντ, αλλά όχι μόνο είναι ζωντανός, αλλά πήγε στο γραφείο του, γύρισε ένα βίντεο οχτώ λεπτών και τόστειλε να το δει όλος ο κόσμος, ενώ οι οπαδοί του τραγουδούσαν και χορεύαν παραδοσιακούς σκοπούς. Μήπως πράγματι αυτό είναι το τέλος του πολέμου;DYk0BHaW4AA4rPp

Ολα αυτά ξεκίνησαν με τον Ερντογάν να λέει περίπου πως εδώ αρχίζει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Με τις ειδήσεις ότι θα χτυπήσει τους Αμερικάνους να οργιάζουν όταν εισέβαλλε στο Αφρίν- ενώ η αλήθεια είναι πως όχι μόνο βρήκε την επιχείρηση θεόσταλτη κι αρμόζουσα, αλλά υποδέχεται σήμερα και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Τι έχει συμβεί;

Υπάρχουν νέα δεδομένα αφότου άρχισε αυτός ο αιματηρός πόλεμος που κόστισε μισό εκατομμύριο ζωές και κατέστρεψε μια χώρα. Με έναν Εμφύλιο στον οποίο φαίνονται να εμπλέκονται η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία -με αντιμαχόμενα συμφέροντα- και η μισή Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία που φαίνεται να σπεύδει να καλύψει το κενό που αφήνουν φεύγοντας οι Αμερικάνοι.  Ήταν ένας πόλεμος κατά τον Robert F. Kennedy- ξεκίνησε από τις μυστικές υπηρεσίες και της Δύσης για τα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου.

Ο πόλεμος των αγωγών

Ο πόλεμος των αγωγών, όπου αυτοί που κατηγορούνται ότι ευθέως χρηματοδότησαν τους Τζιχαντιστές τον συνέχισαν για να τους εξοντώσουν, αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αλλά τελικά δεν αποχωρούν. Οι πύραυλοι συνεργάζονται με το Τουίτερ σε ένα νέο μοντέλο πολεμικών αναμετρήσεων, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος είναι και για πόσο με ποιον και πώς θα τελειώσει. Πάντως από την επιχείρηση του αστραπιαίου πολέμου οι Σύμμαχοι θριαμβολογούν όπως και οι Ρώσσοι, οι Τούρκοι και πιο πολύ από όλους ο Άσαντ -που πάει στο γραφείο του ατσαλάκωτος μέσα στο κοστούμι του σα να είναι μια συνηθισμένη μέρα.

Τα νέα δεδομένα είναι πώς το ισλαμικό κράτος -τράπεζες, πετρελαιοπηγές, λεφτά από ληστείες, λύτρα από απαγωγές, λαθρεμπόριο, μαύρη αγορά-το 2015, μετά την πτώση του Τικρίτ, έχασε τον έλεγχο αρκετών πετρελαιοπηγών μαζί με την κεντρική τράπεζα όταν κατέλαβε την Μοσούλη- το 2014. Είχε φτάσει να ελέγχει 13 πετρελαιοπηγές στο Ιράκ και 7 στην Συρία -3 δισ. δολάρια με δυνατότητα εξόρυξης έως 3,6 εκ. βαρέλια. Tον Νοέμβριο του 2015, στην σύνοδο κορυφής των G20 στην Αττάλεια, ο Πούτιν μίλησε για λαθρεμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους, αλλά πλέον ο Ερντογάν τον υποδέχτηκε για συνεργασία στο πυρηνικό του εργοστάσιο συν εξοπλισμούς – για πάντα φίλοι.DYkwApLWkAAZ4Am

Φαίνεται πως σαράντα χώρες χρηματοδοτούσαν τον Isis που τον Νοέμβριο του 2014, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει τα πρώτα του νομίσματα, χάλκινα, ασημένια και χρυσά. Τον Ιούλιο του 2017 το Ισλαμικό κράτος επιβεβαίωσε τον θάνατο του Άλ Μπαγκντάντι. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2017 ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε τη πλήρη ανάκτηση των εδαφών του Ιράκ από τον ISIS.

«Η στρατιωτική αποστολή που είχε στόχο την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πλησιάζει στο τέλος της. Θεωρούμε ότι ο ISIS έχει καταστραφεί σχεδόν τελείως» δήλωσε ο Λευκός Οίκος προαναγγέλλοντας την αποχώρηση. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και φίλους μας για το μέλλον». «Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα». Κι έτσι φτάνουμε στην παρανοϊκή κατάσταση «θα σου στείλω πυραύλους, αλλά σε προειδοποιώ να προσέχεις- για να τους αναχαιτίσεις».

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από την ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους -του Κουρδιστάν- που έφτασε να κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, αλλά ξαφνικά παρέδωσε τον έλεγχο των συνοριακών πυλών Ιμπραχίμ Χαλίλ , τη μεγαλύτερη πύλη απέναντι από την τουρκική πύλη Χάμπου που ενώνει την Τουρκία με το Ιράκ. Λίγο πριν την παράδοση ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούτ Μπαρζανί συναντήθηκε με τους Αντιπροέδρους του Ιράκ- με εντολές των ΗΠΑ, στην πόλη Σουλεϊμάνιγιε. Ο χάρτης του κόσμου που θα άλλαζε μετά τις 25 Σεπτεμβρίου όταν ήταν να σχεδιαστεί με ένα καινούργιο κράτος δεν άλλαξε ποτέ. Θα ήταν το όγδοο σε πλούτο πετρελαίου στον ΟΠΕΚ. Οι Αμερικάνοι πρόδωσαν τους Κούρδους και τους άφησαν στον έλεος των Τούρκων.

Η σημασία του Αφρίν

Φαίνεται πως άλλαξαν και τα σχέδια της Ρωσίας για ένα μεγάλο Κουρδιστάν -που δεν μπορούσε παρά να περάσει από τον διαμελισμό της Τουρκίας. Η Αφρίν ένα ρωσικό «προτεκτοράτο” με εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες έπεσε στα χέρια της Τουρκίας με τη συναίνεση Ρώσων και Αμερικανών- για να την παραδώσει στους «ιδιοκτήτες» του. Σε ποιους όμως; Οι μάχες δίπλα στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ που είχαν καταλάβει Κούρδοι μαχητές τέλειωσαν. Οι άντρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων είχαν προλάβει να φωτογραφηθούν με Αμερικάνους πεζοναύτες κατά την απελευθέρωση της Ράκα με την Τουρκία να ανησυχεί αν έπεφτε στα χέρια των Κούρδων της αυτόνομης Ροζάβα. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ εξήρε το SDF λέγοντας πως έχει αναδειχθεί σε άριστο συνεργάτη των ΗΠΑ στο έδαφος στην επιχείρηση καταπολέμησης του ISIL. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την συνεργασία».

Από την εποχή που οι Αμερικάνοι αναρτούσαν μαζί σημαίες στο Κομπάνι πέρασαν δυο χρόνια πια. Η πόλη Αφρίν αφού χιλιάδες σπίτια και περιουσίες λεηλατήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και συμμορίες τζιχαντιστών -που μάχονται υπό τουρκικές διαταγές ως μισθοφόροι- εποικίζεται από Τουρκμένους και Άραβες ισλαμιστές. Τα πλάνα για ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος που ανακοίνωσε ο Ρεξ Τίλερσον τον Ιανουάριο με ένα στρατό κατοχής των Αμερικάνων -30.000 βετεράνους-  αφορούσαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα κατά μήκος του Ευφράτη. Το σχέδιο στόχευε να διασπάσει τη Συρία σε μικρότερα μέρη, να στηρίξει τους εχθρούς Άσαντ με ένα ασφαλές καταφύγιο για την αντιπολίτευση και επιθέσεις στη Δαμασκό. Οι ΗΠΑ όμως εγκατέλειψαν τους Κούρδους -που λιάνισε ο Ερντογάν- στους οποίους υποσχέθηκαν μια πατρίδα, ένα αυτόνομο κρατίδιο στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο της Συρίας.

«Η Αμερική έχει φτιάξει ένα τρομοκρατικό στρατό στα σύνορά μας» θα πει ο Ερντογάν δικαιολογώντας και τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ με τις οποίες συμπορεύεται πλέον εναντίον του «εγκληματία πολέμου» Άσαντ κόντρα στην Ρωσία. Το νέο σχέδιο των ΗΠΑ είναι να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία μετά τον πόλεμο και να δημιουργηθούν αυτόνομες ζώνες όπως αποκαλύπτει στο ο Michael E. O’Hanlon του Ινστιτούτο Brookings μιλώντας καθαρά για διάλυση της Συρίας, αφού η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι πλέον εφικτή.

Υπάρχει κι ένα τρίτο δεδομένο πια που είναι η επιβίωση του Άσαντ με την πολυδιάσπαση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που δεν κατάφερε να αποτελέσει αξιόπιστη αλτερνατίβα εξουσίας. Η αβρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Τρεις Σύμμαχοι τη Ρωσία στην Συρία δείχνει πως κάπου αλλού έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που αφορά τον διαμελισμό και το μοίρασμα της Συρίας. Άλλωστε ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ρώσοι σκόπευσαν ποτέ να φτάσουν στα αλήθεια σε παγκόσμιο πόλεμο για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν- αν και τους εξυπηρετούσε.

Από αυτή την άποψη η Τουρκία- ο αναπόφευκτος δίαυλος επικοινωνίας- θάχει δια του Ερντογάν, του Τσαβούσογλου και του Τσανικλί πολλά να πουν με τον  γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ στο Λονδίνο συζητάνε τα επόμενα βήματά τους με στόχο «μια νέα προσπάθεια  με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία». Δηλαδή μια πολιτική διαδικασία με στόχο να πεισθεί η Ρωσία και να υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος. Την από κοινού …ανοικοδόμηση της χώρας.