Γιώργος Λακόπουλος: Πώς το πολίτευμα μετατρέπεται σε Κληρονομική Μητσοτακική Δημοκρατία

Ο Μητσοτάκης εκτός από απόλυτος και εκτός ελέγχου, ενίοτε και υπεράνω του νόμου, διαχειριστής της εξουσίας- ακόμη και με μεθόδους που του καταλόγιζε η Φώφη Γεννηματά με τον όρο «Μαξίμου ΑΕ»- εμφανίζεται και ως μετεμψύχωση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ερώτηση: Πώς τεκμαίρεται η εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος σε μια χώρα; Απάντηση: Από την πιστή τήρηση του Καταστατικού Χάρτη της.

Αν υπήρχαν ως τώρα αμφιβολίες , εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβουλεύτηκε ποτέ το Σύνταγμα -για την άσκηση του ρολού του, ως επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας- με την τελευταίες εμφανίσεις του, στη Βουλή και την τηλεόραση, τις διέλυσε: ποτέ.

Για να μην θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι έχει λευκή επιταγή και μπορεί να κυβερνάει μόνος του και αυθαίρετα, ο συντακτικός νομοθέτης προβλέπει με σοφία στο αθρο 81 παρ 1: «Την Κυβέρνηση αποτελεί το Υπουργικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς».

Δεν λέει ο Πρωθυπουργός, οι συγγενείς του και κάτι μετακλητοί υπάλληλοι.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν λέει Κληρονομική Μητσοτακική Δημοκρατία.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του, παρακάμπτοντας ακόμη και την συνεκτική ουσία της προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλοιώνει το πολίτευμα σε οιονεί Προεδρική Δημοκρατία.

Ακόμη και σε ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού που απαιτούν συναίνεση και ομοψυχία, αντιμετωπίζει τη χώρα ως ΙΧ υπόθεση. Σαν τσιφλίκι που κληρονόμησε και μπορεί να διαθέτει κατά βούληση, χωρίς να ρωτάει κανέναν.

Αποφασίζει, χωρίς να κρατάει καν τα προσχήματα, για θέματα για τα οποία δεν έχει εξουσιοδότηση ως φορέας της λαϊκής εντολής. Εξελέγη για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα- όχι για να αλλάξει τις παραμέτρους της διεθνούς υπόστασης της χώρας.

Μπροστά σε μία μείζονα κρίση όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που απαιτεί εθνική συνεννόηση στις επιλογές, δρα κατά βούληση.

Εξουσιοδοτεί μόνος του τον εαυτό του καταλύοντας με κυνισμό ακόμη και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Πρακτικά έχει ήδη καταργήσει τη Βουλή, το υπουργικό Συμβούλιο και τις Ανεξάρτητες αρχές. L etat c΄est moi!

Πήρε αποφάσεις χωρίς καν την παρουσία του συμβούλου Ασφάλειας, που ο ίδιος διόρισε και του υπουργού Εξωτερικών. Χωρίς το υπουργικό συμβούλιο, τη Βουλή και χωρίς επικοινωνία με τα πολιτικά κόμματα, ή έστω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποφάσισε μόνος να εμπλέξει τη χώρα σε μια πολεμική σύρραξη στέλνοντας όπλα. Όπως έστειλε στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας . Νομοθέτησε την υποχρέωση να στείλει και στρατό στην Αφρική, αν το ζητήσουν οι Γάλλοι. Σαν να μας έκαναν χάρη που μας πούλησαν οπλικά συστήματα..

«Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού, δεν διαβουλεύομαι για τις πάρω, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης» είπε με αυταρχισμό και αλαζονεία τον «Άλφα»..

Δεν χρειάζεται ούτε καν την παρουσία των αρμόδιων υπουργών. Μόνο που όταν ο ίδιος θα έχει φύγει, τα αποτελέσματα των επιλογών του θα μείνουν και θα βαρύνουν τη χώρα.

Ασκώντας την κυβέρνηση ως κληρονομικό δικαίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετατρέψει τος υπουργούς σε υπαλλήλους του, αν όχι σε υπαλλήλους των υπαλλήλων του.

Υπογράφουν απλώς του νόμους που τους στέλνει το μέγαρο Μαξίμου με κούριερ- χωρίς να γνωρίζουν προς έχουν προκύψει όσα προβλέπουν..

Στην εξωτερική πολιτική ασκεί προσωπική- μυστική – διπλωματία, παροπλίζοντας σε διακοσμητικούς ρόλους του υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Ακόμη και με αποφάσεις που μετατρέπουν τη Ρωσία σε οιονεί εμπόλεμη χώρα με την Ελλάδα.

Επικαλούμενος παραπλανητικά την Ευρώπη: Αλλά δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Ο Μητσοτάκης έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Πούτιν με την περίεργη διατύπωση «για να είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»- την οποία μάλλον αγνοεί, εν προκειμένω.

Αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός του ότι …τηλεφώνησε στα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Ευτελίζοντας ακόμη περισσότερο τους δυο υπουργούς, που αντικατάστησε ως συνομιλητές του με τον Χαρδαλιά. Ότι ο Νίκος Δενδιας έσπευσε να βεβαιώσει ότι- και μετά από αυτό -οι σχέσεις τους είναι άριστες, απλώς υποδηλώνει το πολιτικό βάρος του ανδρός, που καταπίνει τον παραγκωνισμό του.

Ο Μητσοτάκης τον εξαιρούσε ήδη από το 2019 από τις πρώτες επισκέψεις του στη Γαλλία και Γερμανία. Συνομιλούσε με τον Ερντογάν, δια των συμβούλων τους και ο υπουργός του νόμιζε ότι διαπραγματεύεται με τον Τούρκο ομόλογό του. Όπως στις συμφωνίες, με το «δημοκρατικό» καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο. Και με τη μισή Λιβύη- , ενώ κυβερνούσε η άλλη μισή – κατά τον ατυχή χειρισμό του Τουρκο-λυβικού συμφώνου.

Το «σύστημα Μητσοτάκη» έχει μετατρέψει τους υπουργούς «εικονικούς» και άβουλους διαχειριστές των χαρτοφυλακίων τους. Οι πραγματικοί υπουργοί του είναι ο Σκέρτσος, ο Γεραπετρίτης και ο Δημητριάδης, που αποφασίζουν πριν από αυτούς γι αυτούς. Το μαγαζί επιγράφεται πλέον: Mitsotakis end frieds.

Τις αποφάσεις για τα δημόσια έργα παίρνει μια επιτροπή στο μέγαρο Μάξιμου και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής κάνει τον υπουργό. Ομοίως η Μενδώνη, ο Βορίδης, η Κεραμέως ,ο Χατζηδάκης , ο Τσιάρας απλώς…υπογράφουν.

Στην υπουργείο Υγείας ο μόνος που δεν έχει λόγο- από την τοποθέτηση διοικητών στα νοσοκομεία , ως την πανδημία– είναι ο υπουργός. Στην οικονομία κάνει κουμάντο ο ανεύθυνος σύμβουλος Πατέλης και όχι ο υπεύθυνος υπουργός Σταϊκούρας . Στην ανάπτυξη δεν έχει αρμοδιότητα ο …υπουργός Ανάπτυξης!

Στη ενημέρωση, την κρατική ραδιοτηλεόραση και το ΑΠΕ, την εθνική ασφάλεια μόνος αρμόδιος είναι προσωπικά ο Πρωθυπουργός-ακόμη και αν νόμο δεν νοείται να υπογράφει διοικητικές αποφάσεις.

Οι βουλευτές της ΝΔ είναι υποζύγια επικύρωσης των νομοσχεδίων και χειροκροτητές των πρωθυπουργικών εμφανίσεων. Τα χαρτοφυλάκια τα παίρνουν άλλοι, εκτός της ΝΔ και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας-η οποία υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα της…Ντόρας..

Η αυτοκρατορική εμφάνιση Μητσοτάκη γίνεται όλο και πιο προκλητική – για Βοναπαρτισμό, μίλησε ο Τσίπρας. Συμβουλεύεται μόνο τον… Μακρόν.

Η ενός αδρός αρχή δεν ωφελεί μια κοινοβουλευτική χώρα- ειδικά στις κρίσιμες επιλογές. Με τις αποφάσεις του στην Ουκρανική κρίση ο Μητσοτάκη βλάπτει τη χώρα εξ ίσου τον Γ. Παπανδρέου στην οικονομική κρίση. Όταν περιστοιχιζόμενος από μια ομάδα «κηπουρών» χωρίς να ρωτήσει κανέναν, την οδήγησε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο..

Ο Μητσοτάκης εκτός από απόλυτος και εκτός ελέγχου, ενίοτε και υπεράνω του νόμου, διαχειριστής της εξουσίας- ακόμη και με μεθόδους που του καταλόγιζε η Φώφη Γεννηματά με τον όρο «Μαξίμου ΑΕ»- εμφανίζεται και ως μετεμψύχωση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αν μάλιστα ισχύουν οι πληροφορίες ότι έχει σχέδια για συνέχιση της πολιτικής καριέρας του στην Ευρώπη μετά την αποδοκιμασία του στην κάλπη, βλέπει την Ελλάδα σαν δεκανίκι του. Τον υπηρετεί αντί να την υπηρετεί. Σαν εργαλείο προσωπικών επιδιώξεων και επιβεβαίωσης …μεγαλείου !

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR