Γ. Χαντζηνικολάου: Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει τον εξαγωγικό τομέα και την εξωστρέφεια

Την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στον εξαγωγικό τομέα και στην εξωστρέφεια, ως τον “μόνο δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε μια συγκυρία μάλιστα που τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να αλλάζουν”, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, σε εκδήλωση για το εξαγωγικό Factoring, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και την “Πειραιώς factoring” με θέμα: “Οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω του εξαγωγικού Factoring” και πραγματοποιήθηκε απόψε, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

“Η Τράπεζα εστιάζει στην υποστήριξη του εξαγωγικού τομέα, πιστεύοντας ότι η εξωστρέφεια είναι ο μόνος δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία σε μια συγκυρία μάλιστα που τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να αλλάζουν” τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου και συνέχισε: “Απαιτείται λοιπόν σοβαρή, συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια από όλους για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε μια εξαγωγική ατροφία και δυστοκία δεκαετιών”.

Ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί δέσμευση η στήριξη όχι μόνο της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. “Έμπρακτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης αποτελεί το γεγονός ότι, στο 2019, θα εκταμιεύσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων προς τον επιχειρηματικό κόσμο” πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε ότι “παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις και να επιτύχουν ένα ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το οποίο ανήλθε στο ποσό των Euro 33,4 δισ. το 2018” και πρόσθεσε: “Η σημαντική αυτή εξέλιξη αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης της εξωστρέφειας μέσω πρακτικών και χρήσιμων μεθόδων, όπως είναι το εξαγωγικό factoring. Δεδομένης της έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων, η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων δημιουργεί σαφή πλεονεκτήματα, καθώς παρέχει άμεση ρευστότητα και δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών – προχρηματοδότησης επί της αξίας των απαιτήσεων, μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διαπραγματευτική θέση μίας επιχείρησης”.

Τοποθετήσεις Η. Λεκκού και Χ. Βαρδακάρη

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης. Εισηγητές ήταν ο Chief Economist του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός και η διευθύνουσα σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, Χαρά Βαρδακάρη.

Ο επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός, εστίασε στις εξαγωγικές επιδόσεις, παρατηρώντας ότι “τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα αύξησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με τις εμπορευματικές εξαγωγές και τις εξαγωγές υπηρεσιών να σημειώνουν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά, και το ισοζύγιο πληρωμών να κινείται σε σχεδόν ισοσκελισμένα επίπεδα”. Παράλληλα, ο κ. Λεκκός επισήμανε μια σειρά κλάδων και προϊόντων στα οποία “η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, έναντι ενός σημαντικού αριθμού ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών”. Ταυτόχρονα, όμως, αναδείχθηκαν και μια σειρά σημείων προβληματισμού, όπως ο μικρός αριθμός εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο χαμηλός βαθμός ποιοτικής και τεχνολογικής εξειδίκευσης των ελληνικών εξαγωγών, καθώς και η περιορισμένη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της “Πειραιώς Factoring”, Χαρά Βαρδακάρη, αναφέρθηκε αρχικά στην εικοσαετή λειτουργία της “Πειραιώς Factoring”. Επεσήμανε, ότι η εταιρία “παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, κατά την τελευταία πενταετία, πέτυχε σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και των χρηματοδοτήσεών της”, στηρίζοντας την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού και καλύπτοντας ταυτόχρονα τον πιστωτικό κίνδυνο και πρόσθεσε: “Η Πειραιώς Factoring, δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει στην αναβάθμιση των συστημάτων της, στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της, στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της και στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, όπως το προϊόν “Γέφυρα στις Εξαγωγές”, το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη υπηρεσία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα προϊόντων της συναλλακτικής τραπεζικής της Τράπεζας”.

Η κ. Βαρδακάρη υπογράμμισε, ακόμη, πως η “συναλλακτική τραπεζική” είναι η νέα ολοκληρωμένη πρόταση σύγχρονων εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μέσω των εξειδικευμένων στελεχών της προσφέρει τεχνογνωσία στην εγχώρια και ξένη αγορά, με “εξατομικευμένες και ολιστικές λύσεις” για τη διαχείριση των συναλλαγών του εμπορικού κύκλου των επιχειρήσεων, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στοχεύοντας, όχι μόνο στην ελαχιστοποίηση του κόστους, αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Η “Γέφυρα στις Εξαγωγές” και η επίδραση της στις εξαγωγικές δραστηριότητες

Η “Γέφυρα στις Εξαγωγές”, προϊόν της συναλλακτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και πραγματοποιούν εξαγωγές επί πιστώσει, είτε εισάγουν από το εξωτερικό και περιλαμβάνει όλα τα στάδια, από την προχρηματοδότηση για αγορά των πρώτων υλών από την αρμόδια χορηγητική μονάδα του Ομίλου Πειραιώς, την εκτέλεση των παραγγελιών, την τιμολόγηση, την ασφαλιστική κάλυψη, την προεξόφληση και την είσπραξη των απαιτήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκδήλωση στη δέσμη των υπηρεσιών Διεθνούς Factoring, τις οποίες παρέχει η εταιρία και οι οποίες απευθύνονται σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα που πραγματοποιούν, είτε εξαγωγές επί πιστώσει, είτε αγορές από το εξωτερικό και παρέχονται με τη μεσολάβηση ανταποκριτή πράκτορα, μέλους της FCΙ. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες Διεθνούς Factoring περιλαμβάνουν έλεγχο στοιχείων οφειλετών από την εταιρία, πιστωτικό έλεγχο και έγκριση ορίου, με ποσοστό κάλυψης ως και 100% του πιστωτικού κινδύνου για πωλήσεις στο εξωτερικό, χρηματοδότηση απαιτήσεων με προεξόφληση των εκχωρημένων απαιτήσεων, εφόσον έχουν προσκομιστεί τα τιμολόγια και τα σχετικά φορτωτικά έγγραφα και τέλος είσπραξη των εκχωρημένων απαιτήσεων στο χρόνο ωρίμανσής τους, μέσω του ανταποκριτή πράκτορα, στην Πειραιώς Factoring.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών, τόσο για τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας μας, όσο και για τις ειδικότερες λύσεις και τα πλεονεκτήματα που παρέχει το εξαγωγικό factoring στις επιχειρήσεις.