Δημοσκόπηση tvxs: Ψαλιδίζεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του εκλογικού σκηνικού, 52 μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι το γεγονός πως το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ελλάδα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ σε ο,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4 ποσοστιαίες  μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό που δηλώνει αναποφάσιστο αγγίζει το 10%.

Σε ο,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν οτι το μεγαλύτερο είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ η πανδημία φαίνεται πως δεν τους απασχολεί καθόλου, καθώς μόλις το 1% απάντησε θετικά στην σχετική ερώτηση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της PALMOS ANALYSIS για το tvxs

Μέσω των απαντήσεών τους οι ερωτηθέντες εκφράζουν  την ανησυχία τους για την πορεία της Ελλάδας γενικά, καθώς το 62% απάντησε πως η χώρα κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση έναντι 33% που απάντησε ότι κινείται προς τη σωστή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

Στην ερώτηση «Ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν, σε ποσοστό 55% οτι είναι η ακρίβεια ενώ ένα ποσοστό 29% απάντησε ότι είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι δεν απασχολεί και πολύ τους ψηφοφόρους η ρύπανση του περιβάλλοντος (το 2% απάντησε θετικά), ούτε η πανδημία, η οποία μόνο για το 1% των ερωτηθέντων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ικανοποίηση από κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Palmos Analysis οι πολίτες σε ποσοστό 44% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης ενώ το 26% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το 22% αρκετά ικανοποιημένο.

Σε ό, τι αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά, το 52% απαντά ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, το 28% λίγο ικανοποιημένο, το 13%  αρκετά ικανοποιημένο και το 5% πολύ ικανοποιημένο.

Αξιολόγηση πολιτικών αρχηγών

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό θετικής / μάλλον θετικής γνώμης 28% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 20%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 12% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 8%.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά των πρώτων δύο κομμάτων μειώνεται στο 4%. Στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με  9%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, το ΜέΡΑ  25 και η Ελληνική Λύση. Και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 4%.

Το κριτήριο ψήφου

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψηφίσουν οι ερωτηθέντες είναι κυρίως η «ιδεολογία και η σταθερή πολιτική τοποθέτηση». Αυτό απάντησε το 24% ενώ το 22% απάντησε πως το κριτήριό του είναι η διαχείριση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και για το 18% το κριτήριο είναι τα οικονομικά του νοικοκυριού του.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κάθε έναν» απο διάφορους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Εξωτερική Πολιτική κλπ.

Στον τομέα της «καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς» το 33%, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή,  απάντησε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» .

Αναφορικά με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών η ΝΔ κερδίζει έδαφος, καθώς το 38% θεωρεί οτι μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS