Διεθνής Αμνηστία: Αποπνικτικό κλίμα φόβου στην Τουρκία

Η έκθεση, Αντίσταση στη θύελλα: Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο κλίμα φόβου της Τουρκίας, αποκαλύπτει πόσο λίγες πτυχές της κάποτε ζωντανής και ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, έχουν παραμείνει ανέγγιχτες από τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μεγάλη καταστολή έχει οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις και απολύσεις, στην αποδυνάμωση του νομικού συστήματος και στη φίμωση των υπερασπιστών/στριων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω απειλών, παρενοχλήσεων και φυλακίσεων.

H Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τις τουρκικές αρχές ότι έχουν επιβάλει ένα «αποπνικτικό κλίμα φόβου» στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καταφερόμενες κυρίως κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ένα παγερό κλίμα φόβου εξαπλώνεται στην τουρκική κοινωνία καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μειώσει τον χώρο που αναλογεί στις αντίθετες ή τις εναλλακτικές απόψεις», επισημαίνει η διεθνής οργάνωση στην σχετική έκθεσή της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2016, μερικές ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κάποιων στρατιωτικών, και αυτή ανανεώνεται συνεχώς έκτοτε.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, κατά τις οποίες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 140.000.

Οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Τουρκίας έχουν περιορίσει τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν ποινικές έρευνες και τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Περισσότεροι από 107.000 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα έχουν απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Δίωξη και κράτηση Πολλοί από τους πιο διακεκριμένους δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, όπως ο Taner Kılıç, επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, έχουν φυλακιστεί με αβάσιμες κατηγορίες για τρομοκρατία. Αλλά οι συλλήψεις τους αποτελούν απλά τη κορυφή του παγόβουνου.

Εκτός από τους φερόμενους πραξικοπηματίες, οι εκκαθαρίσεις αυτές έχουν επεκταθεί στους φιλοκουρδικούς κύκλους και στην αντιπολίτευση, έχοντας στόχο δικαστές, εκπαιδευτικούς ή και δημοσιογράφους.

«Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν με σκόπιμο και μεθοδικό τρόπο να διαλύσουν την κοινωνία των πολιτών, να φυλακίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κλείσουν τις οργανώσεις και να δημιουργήσουν ένα αποπνικτικό κλίμα φόβου», σύμφωνα με την Γκάουρι βαν Γκούλικ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότερες από 1.300 ενώσεις και 180 μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης κλείσει στην Τουρκία.

Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Η υποστηριζόμενη και αυξανόμενη καταστολή εμποδίζει τη θεμελιώδη δουλειά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και βυθίζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σε μια διαρκή κατάσταση φόβου», καταγγέλλει εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Περισσότεροι από 1.300 ΜΚΟ έκλεισαν οριστικά υπό το πρίσμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για απροσδιόριστους δεσμούς με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Μέσα σε αυτές και οργανώσεις που κάποτε πραγματοποίησαν ζωτικής σημασίας έργο υποστηρίζοντας ομάδες όπως επιζώντες σεξουαλικής και άλλης έμφυλης βίας, εκτοπισμένους ανθρώπους και παιδιά.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή του προέδρου της Αμνηστίας στην Τουρκία Τανέρ Κιλίτς, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017, ή του προέδρου του πολιτιστικού ιδρύματος Anadolu Kultur Οσμάν Καβάλα, που κρατείται από τον περασμένο Οκτώβριο, και οι δύο κατηγορούμενοι για σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι ίδιοι αρνούνται την κατηγορία αυτή.

Για την Αμνηστία, η δουλειά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «δυναμιτίζεται» από τα μέτρα που λαμβάνονται υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί.

Η έκθεση αυτή αναφέρεται επίσης στην κατάσταση των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTI (ομοφυλόφιλοι, διεμφυλικοί και αμφιφυλόφιλοι), οι υπέρμαχοι των οποίων «ωθούνται στην παρανομία», σύμφωνα με την Αμνηστία.

Πολλές συγκεντρώσεις της κοινότητας LGBTI έχουν απαγορευτεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, με τις τοπικές αρχές της Άγκυρας να ανακοινώνουν τον Νοέμβριο την απαγόρευση «μέχρι νεωτέρας» όλων των πολιτιστικών γεγονότων που είχε διοργανώσει η κοινότητα LGBTI.