Δικαιούται η Φώφη Γεννηματά να τα βάζει με τον νεκρό Άκη Τσοχατζόπουλο;

Του Γ. Λακόπουλου

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος πέθανε. Λίγες ώρες αργότερα η Φώφη Γεννηματα επιτέθηκε στον νεκρό, με κομματική ανακοίνωση.

«Είναι γνωστό όμως, ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει -με βάση τις αρχές και τις αξίες του- πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του».

Πολλοί βρήκαν στη σπουδή ανοίκεια. Η κυρία μπορούσε να σωπάσει. Η να συλλυπηθεί απλώς την οικογένειά του, όπως έκανε αξιοπρεπώς ο Κ. Σημίτης.

Οι ίδιοι αναρωτώνται: τι φοβάται και έσπευσε να παραβιάσει την παράδοση που επιβάλει να μένουν να μένουν οι οικείοι του νεκρού ανενόχλητοι να τον θάψουν;

Η Γεννηματά διαχώρισε τη θέση της με κουτοπονηριά, από κάποιον που δεν ζούσε για να της απαντήσει. Έτσι όμως έγινε η ίδια αντικείμενο σχολιασμού.

Της καταλογίζεται ότι είναι αχθοφόρος ενός ονόματος που μετέτρεψε σε επάγγελμα και απολαμβάνει προνόμια της «Ομάδας Γεννηματά» που τη συντηρούν, αλλά και ότι απέκτησε ευαισθησίες που την οδηγούν να παραβιάσει τον στοιχειώδη σεβασμού σε έναν νεκρό, προτού ταφεί.

Από αυτή την άποψη διατυπώνεται η απορία γιατί δεν διαχώρισε τη θέση της και από τον Κ. Σημίτη, όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ένα εκατομμύριο μάρκα του Χριστοφοράκου, δεν πήγαν στον Θ. Τσουκάτο, που ταλαιπωρήθηκε με αυτή την υπόθεση, αλλά στο ταμείο του κόμματος, για το οποίο υπόλογος είναι ο πρόεδρός του.

Ή γιατί δεν έθεσε σε αναστολή την κομματική ιδιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου όταν η ελληνική Δικαιοσύνη του άσκησε δίωξη για το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Ο απελθών δεν ήταν μέλος του κόμματός της. Ήταν στέλεχος τους ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η ίδια απουσίαζε και όταν το παρέλαβε το διέλυσε.

Όσοι ανατρέξουν στο κομματικό ιστορικό της Φώφης, βρίσκουν απλώς διορισμούς σε υπουργεία με μηδενικό έργο και θυμούνται τον μειωτικό χαρακτηρισμό «κομμώτρια» που της απέδιδε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος – και όλοι χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους, προτού ασκήσει το κληρονομικό της δικαίωμα.

Με αυτό το «βιογραφικό» θεωρήθηκε ότι προσπάθησε να κερδοσκοπήσει επί της σωρού του αποθανόντος, θυμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει τη θέση του».

Σε ποιο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε; Αυτό που είχε υπερασπιστεί τον Άκη Τζοχατζόπουλο στη Βουλή, με πρωτεργάτη τον μετέπειτα πρόεδρό του;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι με αντίστοιχα κριτήρια το ΠΑΣΟΚ ίσως θα έπρεπε να είχε διαχωρίσει τη θέση του και από την ίδια.

Πέραν του ελλιπούς βιογραφικού της, διορίσθηκε τραπεζική υπάλληλος, προτού πάρει το πτυχίο της, και αν λάβουμε υπόψη τις καταγγελίες του Θ. Πάγκαλου – στις οποίες δεν απάντησε, ήταν αργόμισθη. Δεν πάτησε το πόδι της στην τράπεζα μέχρι να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Πρότυπο πολιτικού δεν το λες.

Ενδεχομένως θα της προσέφερε υπηρεσίες όποιος από αυτούς που έχει δίπλα της – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί για περίεργες σχέσεις με το δημόσιο χρήμα- τη συμβούλευε να μετράει το μπόι της προτού μιλήσει για ιστορικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ- ό,τι και αν τα βαρύνει;

Ο Τσοχατζόπουλος, προτού εμπλακεί στην υπόθεση που τον έστειλε στη φυλακή –ευλόγως αφού δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του για συγκεκριμένη κατηγορία- υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αντιστασιακός, μαχητής και πρόσωπο δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου ανελλιπώς.

Ήταν για δεκαετίες κομματικός συμπαίκτης του πατέρα της στην «τρόικα» μαζί με τον Λαλιώτη, που δεν εμφανίσθηκε στην κηδεία. Ούτε ο έτερος πρώην γραμματέας Κ. Σκανδαλίδης, ο Παπουτσής, η Μαριλίζα και διάφοροι ευεργετηθέντες. Σκληρή υπόθεση η πολιτική.

Με τον ζώντα Τσοχατζόπουλο είχαν λόγους να μην διατηρούν σχέσεις, με την τροπή που έδωσε ο ίδιος στην πολιτική σταδιοδρομία του. Με τον νεκρό όμως τι έχουν να μοιράσουν;

Η Φώφη δεν έχει αποφύγει την κατηφοριά ότι ηγείται ενός κόμματος που δημιουργήθηκε για να μην πληρώνει τους φόρους και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και για να αποκτήσει ΑΦΜ. Και ίσως το κόστος για το δημόσιο υπήρξε πολύ βαρύτερο από τον Τσοχατζόπουλο.

Είναι άραγε η Γεννηματά κατάλληλη να αξιολογήσει τη συνολική πορεία του; Πάντως δεν δήλωνε «ψυχογιός» κανενός επιχειρηματία…

Η φουκαριάρα τον αποδοκίμασε, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έτσι αποδοκιμάζει το ΠΑΣΟΚ, τον Παπανδρέου- και εν τέλει τον εαυτό της.