Είναι ο Μακρόν μια Αντουανέτα και τα Κίτρινα Γιλέκα η «νέα Γαλλική Επανάσταση»;

Της Ελένης Μπέλλου

Τελικά τα Κίτρινα Γιλέκα τα κατάφεραν. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού πήρε πίσω την αύξηση στα καύσιμα, ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και φοροελαφρύνσεις. Είναι όμως αυτό αρκετό για να κατευνάσει ο Γάλλος πρόεδρος την οργή των πολιτών;

Μετά από τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, που έβαλαν κυριολεκτικά και μεταφορικά φωτιά στη Γαλλία, ο Μακρόν, που είχε δηλώσει κυνικά ότι «όταν πας σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό βλέπεις αυτούς που πέτυχαν κι αυτούς που είναι ένα τίποτα», έκανε ένα βήμα πίσω, ζητώντας μάλιστα και συγγνώμη από όσους πλήγωσε.

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αριστερά και την κεντροαριστερά να απορρίπτουν τις εξαγγελίες του. «Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία. Ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στηλίτευσε το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.  «Το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες πολλά περισσότερα», δήλωσε ο Μπενζαμέν Κοσί, μια εκ των κεντρικων φιγούρων των Κίτρινων Γιλέκων, που συμμετείχε μάλιστα στην αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Αγανακτισμένοι του Παρισιού

Τα Κίτρινα Γιλέκα θυμίζουν πολύ τους Αγανακτισμένους του Συντάγματος, παρατηρεί ο Νίκος Γραικός, καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι. «Στα Κίτρινα Γιλέκα συμμετέχουν πολλοί από αυτούς που ο Μακρόν τους ονόμασε “ένα τίποτα”. Αυτό το ένα τίποτα έχει βγει στους δρόμους», λέει στο Tvxs. «Αυτό που ενώνει τα Κίτρινα Γιλέκα, δεν είναι η ταξική συνείδηση αλλά ένα ταξικό αίσθημα. Νιώθουν ότι τους συμπεριφέρθηκαν ότι δεν τους έδωσε κανένας την ευκαιρία να ανέβουν πάνω στην σκηνή», εξηγεί.

«Είναι καλό ότι κόσμος που δεν έχει ποτέ διαδηλώσει και θέλει να εκφράσει την άποψη του συμμετέχει για πρώτη φορά σε ένα κίνημα, είναι κακό όμως όταν αυτό το κίνημα δεν έχει μία σκέψη πίσω του και μια ιδεολογική τοποθέτηση», σημειώνει ο κ. Γραικός. Όσον αφορά τη σύνθεση του κόσμου που έχει πλημμυρίσει τους δρόμους της Γαλλίας, λέει ότι σαφώς υπάρχουν μέσα στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και άνθρωποι που εκφράζουν από πολύ συντηρητικές απόψεις ως και ακροδεξιές, αλλά δεν είναι σίγουρα αυτοί που έχουν δώσει το στίγμα των κινητοποιήσεων.

«Και στους Αγανακτισμένους της Αθήνας υπήρχε η πάνω και η κάτω πλατεία. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι τα Κίτρινα Γιλέκα να εναντιωθούν στην πολιτική. Πρέπει να αποφευχθούν συνθήματα που να εναντιώνονται στην πολιτική, γιατί μπορούν να φτάσουν σε έναν λαϊκιστικό και ακροδεξιό λόγο, όπως για π.χ. το σύνθημα “να καεί, να καεί η… Βουλή”. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Βουλή να είναι διαφορετική και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κόσμου που διαμαρτύρεται», υπογραμμίζει ο Νίκος Γραικός.

Η άγρια καταστολή

Το Παρίσι θυμίζει τον τελευταίο μήνα πεδίο μάχης. Από τη μία τα μπαρουτοκαπνισμένα οδοφράγματα των διαδηλωτών των Κίτρινων Γιλέκων, από την άλλοι αστυνομικοί που δεν διστάζουν να ρίξουν στο ψαχνό πλαστικές σφαίρεςή να συλλάβουν σαν αιχμαλώτους πολέμου ακόμα και ανήλικους μαθητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Παρίσι, συμμετείχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές, τέθηκαν επί ποδός 8.000 στρατιωτικοί και άνδρες της αστυνομίας κι έγιναν 1.082 συλλήψεις. «Δηλαδή 1 στους 9 διαδηλωτές είναι υπο κράτηση και επιστρατεύτηκαν 4 άτομα των αρχών ασφαλείας για κάθε 5 διαδηλωτές», παρατηρεί ο κ. Γραικός.

«Σε πολλές περιπτώσεις η καταστολή αυτών των διαδηλώσεων έγινε με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Έχουμε πάρα πολλές συλλήψεις και πάρα πολλούς τραυματίες. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς η εξουσία αυτή τη στιγμή θέλει να πάνε τα πράγματα στα άκρα», εκτιμά ο ίδιος και κάνει λόγο και για προβοκάτσιες που πιθανόν να έγιναν. «Η ανακοίνωση που έγινε χθες από τον Μακρόν θα μπορούσε να είχε γίνει την Παρασκευή, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια του Σαββάτου. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο άργησε 3 μέρες να μιλήσει», συμπληρώνει.

«Ο Μακρόν εξελέγη με έναν εκβιασμό προς το εκλογικό σώμα για τη μη εκλογή της Λεπέν. Δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει ενόψει ευρωεκλογών, καθ’ότι είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας με την μικρότερη δημοτικότητα. Θέλει να πει ψηφίστε εμένα γιατί θα ανέλθει πάρα πολύ η Λεπέν», εκτιμά ο ίδιος.

Μια νέα Γαλλική Επανάσταση;

«Νομίζω ότι στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν κάποιες φαντασιακές επεξηγήσεις για το τι συμβαίνει στη Γαλλία όπου παίρνουμε ως πραγματικότητα τις επιθυμίες μας», απαντά ο κ. Γραικός στην ερώτηση αν πρόκειται πράγματι για μια νέα Γαλλική Επανάσταση. «Η Γαλλία έχει μια μεγάλη εμπειρία επαναστάσεων, εξεγέρσεων κι αριστερής σκέψης, αλλά έχει και μία εξαιρετικά ανεπτυγμένη αντίθετη άποψη», τονίζει και υπενθυμίζει ότι υπάρχει η Παρισινή Κομούνα, υπάρχει και η Sacre Coeur στην Μονμάρτρη που χτίστηκε σαν έμβλημα νίκης επί της Παρισινής Κομούνας.

«Αν η συγκεκριμένη περίοδος έχει κάποια χαρακτηριστικά που μας θυμίζει τη Γαλλική Επανάσταση, περισσότερο η στάση του Μακρόν μας θυμίζει τη στάση των βασιλέων της εποχής εκείνηςς, παρά η ίδια η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων την Επανάσταση του 1789. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διατίθενται 500.000 ευρώ για την αλλαγή μοκετών και κουρτινών στο Προεδρικό Μέγαρο, προκαλεί ανάλογη οργή με αυτή που ένιωσε ο κόσμος όταν η Μαρία Αντουανέτα είπε τη φράση που της αποδίδεται: αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Γραικός στο Tvxs.

«Έχουμε μια εξαιρετικά ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της Γαλλίας, όπου ο πρόεδρος δεν εκπροσωπεί μια πολιτική ιδεολογία. Είναι κάποιος που έχει εκλεγεί πρόεδρος χωρίς να έχει εκλεγεί στη ζωή του ούτε καν δημοτικός σύμβουλος. Αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να πιστεύει ότι μια τεχνοκρατική σκέψη, μια διαχείριση της δημόσιας ζωής ως επιχείρηση έχει επικρατήσει κι αυτό τον ενοχλεί πάρα πολύ», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν και πολιτικές εκφράσεις υποστήριξης προς το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις όμορφες και υπάρχουν και βανδαλισμοί που είναι καταδικαστέοι. Αυτό που είναι όμως πολύ σημαντικό είναι να δούμε με σκέψη και με επιχειρήματα πως μπορούμε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων να γίνει ένα κίνημα που να έχει μία προοπτική. Η διαφορά διαμαρτυρίας, εξέγερσης και επανάστασης είναι τεράστια», θα σημειώσει ο κ Γραικός.

«Δεν έχουμε πια ψευδαισθήσεις. Αλλά οι ουτοπίες είναι εδώ. Προχωράμε με λογισμό και όνειρο», θα καταλήξει.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS