Ελένη Τουλουπάκη: Η σιωπηλή εισαγγελέας που στέλνει τις Ερινύες σε πολιτικούς

Του Γ. Λακόπουλου

 

 Από γενεά σε γενεά διασχίζω το χρόνο
Ακολουθώντας το φως του….”

Μην προσπαθήσετε να μαντέψετε σε ποιον ανήκουν αυτοί οι στίχοι- αν δεν το ξέρετε ήδη. Προσπαθήστε όμως να λύσετε ένα αίνιγμα: “Γράφει ποίηση και θεατρικά έργα, παίζει το θέατρο, μετέχει σε ομάδες κλασσικού χορού και φλαμέγκο, μιλάει δυο ξένες γλώσσες και ξέρει άριστα νομικά. Ποια είναι;”.

Για όποιον δεν την βρήκε να δώσουμε τη βοήθεια της κουρτίνας: εκτός από τα παραπάνω μετέχει και σε…” συμμορία κακοποιών” με ειδικότητα “στήσιμο σκευωριών” και “θα καθίσει στο σκαμνί μόλις έλθει η ΝΔ” -αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα έχουν πει ο Σαμαράς, ο Λοβέρδος και ο Άδωνις, που δείχνουν να φοβούνται ότι θα τους… καθίσει στο σκαμνί.

Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, διάσημη πλέον ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίζεται το σκάνδαλο Novartis. Μια σπουδαία γυναίκα -όπως λένε όσοι την ξέρουν- και δικαστικό υψηλού κύρους, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τη σταδιοδρομία της, από το 1998 που εισήλθε -από τους πρώτους- στη Σχολή Δικαστών.

Είναι ίσως το πρόσωπο της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Η ανανέωση της θητείας της από τον Άρειο Πάγο έσβησε τις ελπίδες πολλών ότι το άστρο της θα δύσει. Για την ακρίβεια όσων δεν αισθάνονται καλά επειδή βρέθηκε στην κατάλληλη θέση στην πιο ακατάλληλη στιγμή γι’ αυτούς.

Εδώ και μερικά χρόνια με τη συστηματική δουλειά της στέλνει τις Ερινύες τον ύπνο πολιτικών προσώπων που έχουν εμπλακεί σε ύποπτες υποθέσεις. Ο τελευταίος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος- στον οποίο έστειλε επιπλέον και κλήση για απολογία.

Η Ελένη Τουλουπάκη ανήκει στην αφρόκρεμα της νέας γενιάς δικαστικών που δεν εθίζονται στον παραγοντισμό όπως οι παλαιότεροι, ούτε φοβούνται την εκτελεστική εξουσία. Μια δυναμική και καταρτισμένη εισαγγελέας που διεκπεραίωσε κρίσιμες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.

Η Novartis την έκανε ιδιαίτερα γνωστή, αλλά το βιογραφικό της είναι βαρύ σε υποθέσεις που εμπλέκουν και πολιτικούς, χωρίς ποτέ να παραστήσει την ελληνική εκδοχή του Ντι Πιέτρο.

Μετείχε στην έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ, για το το «σκάνδαλο Volkswagen», τη Siemens -όπου δεν δίστασε να καυτηριάσει ότι τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα- σε υποθέσεις ρατσιστικής βίας- για τις οποίες τιμήθηκε από την Κομισιόν, την υπόθεση της AGB, και τις καταγγελίες για την Αττική οδό, τα εξοπλιστικά και άλλες. Ότι ορισμένες τέθηκαν εν συνεχεία στο αρχείο, δεν την βαρύνει, καθόσον η ίδια είχε απαγγείλει με παρρησία κατηγορίες.

Κατάγεται από τα Χανιά και ο πατέρας της ως πρόεδρος του τοπικού ΚΤΕΛ ήταν γνωστός ως κομματάρχης του Κώστα Μητσοτάκη- που λέγεται ότι τη βάφτισε, ενώ στα παιδικά της χρόνια έπαιζε με τον… Κυριάκο!

Αγέρωχη γυναίκα, με αινιγματική γοητεία, πολιτικοποιημένη και ανήσυχη, έχει υψηλού επιπέδου νομική κατάρτιση και αναπτυγμένη προσωπική κουλτούρα, καθώς ασχολείται εκ παράλληλου με το γράψιμο, το θέατρο – ως ηθοποιός και συγγραφέας- και το χορό- έχοντας παίξει και αρχαίο δράμα. Προχωρημένες είναι και οι γνώσεις της στη μουσική και ανήκει επίσης στην Ομάδας Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης.

Κοντολογίς η πιο συζητημένη εισαγγελική λειτουργός της εποχής -την οποία πυροβολούν αθέμιτα και ενίοτε υβριστικά, δικηγόροι, ΜΜΕ και εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο που ταρακουνάει το πολιτικό σύστημα, είναι συγκροτημένη προσωπικότητά με στέρεες βάσεις. “Μια από τις προσωπικότητες που θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ευρώπη το 2019″, σύμφωνα με το Politico.

Κάποιοι στην αρχή πήγαν να υποτιμήσουν τη γυναίκα που βάζει το χέρι της στις τρύπες με τα φίδια που μετείχαν στις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης και με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους χρεοκόπησαν τη χώρα. Αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι δεν είναι μια φοβισμένη εισαγγελέας υπηρεσίας. Έχει τσαγανό και ξέρει τι κάνει.

Ότι κάποιοι σήμερα τη φοβερίζουν ή την μηνύουν, ως αντιπερισπασμό για να μην τους τυλίξει σε μια κολλά χαρτί, δεν επηρέασε την αποστολή της να φτάσει στην αλήθεια. Τα υπόλοιπα με τους καουμπόηδες θα τα βρει ενδεχομένως αργότερα. Προς παρόν έχει στόχο “να ξανακερδίσει τον πλούτο της Ελλάδας και το ηθικό της πλεονέκτημα”.

Σε πολλές υποθέσεις, αλλά ιδιαίτερα στη Novartis βρήκε εμπόδια: τα κλειστά στόματα, τα εξαφανισμένα στοιχεία, η άρνηση συνεργασίας, οι εκφοβισμοί μαρτύρων και το… Σύνταγμα.

Για την ακρίβεια η επαίσχυντη διάταξη που την υποχρέωσε να στείλει στη Βουλή φακέλους πολιτικών προσώπων για τους οποίους δεν είχε ολοκληρώσει την έρευνα. Αν δεν υπήρχε ο νόμος Καστανίδη για το “ξέπλυμα βρόμικου χρήματος” η προκατασκευασμένη παραγραφή θα είχε επέλθει και οι εμπλεκόμενοι θα της έβγαζαν τη γλώσσα.

Απέναντι στον ορυμαγδό επιθέσεων και στον δημόσιο εκβιασμό που επιχειρήθηκε από ΜΜΕ η Ελένη Τουλουπάκη στάθηκε όρθια. Αν κρίνουμε από την ανανέωση της θητείας της οι αρμοί της Δικαιοσύνης είναι καθαροί και τα αρμόδια όργανα τη στηρίζουν.

Συνεχίζει την έρευνα και θα “τους πάει ως το τέλος”. Για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση ενός από τους εμπλεκόμενους για τον οποίο δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος και πώς θα τον συνδέσει και με την αρχή του, αν δούμε έτσι το 1993.