Ελβετία και ουδετερότητα 

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η πίεση των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή ο ένας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ουκρανία και ο άλλος στις παρυφές της στην Μέση Ανατολή και την Γάζα, έχουν υποχρεώσει όλες τις χώρες στην Ευρώπη και την ΕΕ να δουν πιο εντατικά το αμυντικό τους δόγμα σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το ίδιο συμβαίνει με την χώρα που αποτελεί την επιτομή της ουδετερότητας από το 1515 και δεν είναι άλλη από την Ελβετία. 

Πιο συγκεκριμένα η Ελβετία μετά από μια μελέτη που συνέγραψαν ανώτεροι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί πρόκειται να εξετάσει σοβαρά την εγκατάλειψη της ουδετερότητας της εδώ και αιώνες με στόχο να αντιμετωπίσει τις πραγματικές και υβριδικές απειλές που υφίστανται κυρίως από την Ρωσία, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προτείνεται λοιπόν η ολοένα και μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και μάλιστα υπάρχει σοβαρή προοπτική να επιτραπεί η επανεξαγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων που αγοράζει η χώρα με στόχο την ενίσχυση χωρών που απειλούνται και το έχουν ανάγκη όπως για παράδειγμα η Ουκρανία.

Αυτό ενδεχομένως να περάσει μάλιστα σχετικά σύντομα ως ψήφισμα από το Ελβετικό Κοινοβούλιο.

Επιπρόσθετα, η Ελβετία έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον μηχανισμό στρατιωτικών προμηθειών του ΝΑΤΟ καθώς και με τον αντίστοιχο της ΕΕ για θέματα διαρθρωτικής μόνιμης συνεργασίας με στόχο να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς που δεν συμμετέχει προς το παρόν, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που λόγω των ισχυρών απειλών εξ’ ανατολάς από την Ρωσία, τελικά ξεπέρασαν τις επιφυλάξεις τους και εντάχθηκαν στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η προοπτική άρσης της ουδετερότητας της Ελβετίας αφενός ενισχύει την μεγάλη δυτική συμμαχία, αφετέρου όμως κάνει σαφές πως οι απειλές στην καρδιά της Ευρώπης για διάχυση μιας σύρραξης με την Ρωσία είναι υπαρκτές και χρήζουν ενότητας, οργάνωσης και προσεκτικής στρατηγικής. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπει κανείς γεωπολιτικά, χώρες όπως η Ελβετία που αποτελεί μία χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και λειτουργεί ως ένα από τα πιο σύγχρονα παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο μέσα από ένα διαχρονικό καθεστώς ουδετερότητας, να σκέφτεται να ενταχθεί για λόγους ασφαλείας στην δυτική συμμαχία μέσα από κανόνες και προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι το διακύβευμα της ειρήνης είναι τεράστιο και ίσως για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, να αποτελεί το σημαντικότερο εγχείρημα, τόσο για την ΕΕ όσο και για την υπερατλαντική συμμαχία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός