Ελεγχόμενη ανατροπή;

Tου Ιωάννη Δαμίγου

Αφού πέτυχαν τους οικονομικούς τους στόχους, μέχρι στιγμής και για να μη χάσουν και τους ήδη από καιρό σχεδιασμένους επόμενους, απεργάζονται κυβερνητικά σχέδια. Ο «επιτυχημένος» στο έργο του πρωθυπουργός, έφτασε μέχρι εδώ, άνετα είναι η αλήθεια και θα τα είχε πάει πολύ καλύτερα, από θέμα διάρκειας αν δεν ήταν τόσο κυνικός λόγω χαρακτήρα.

Οι παρατρεχάμενοι έδειξαν την απληστία τους και κατανάλωσαν πέρα του δέοντος κονδύλια σε ημετέρους δεικτικά. Η αισχροκέρδεια συγγενικών και φιλικών εταιρειών μιας χρήσης, θύμισε άλλες δύσκολες κατοχικές εποχές. Παρ’ όλο που η κοινωνία δεν φαίνεται να αντιδρά, θέλοντας να προλάβουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις, προστρέχουν σε ελεγχόμενη ανατροπή του υπάρχοντος σχήματος.

Το γεγονός της απώλειας ελέγχου σε αρκετούς ζωτικούς τομείς, απαιτεί μια «συλλογική» διαχείριση που θα απομακρύνει και την απόδοση ατομικών ευθυνών. Ήδη στον κυβερνητικό φιλικό τύπο και μέσα, οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έχουν εξαπολυθεί, προπαγανδιστικά ως προς τις αντιδράσεις συγγενών κομμάτων. Προϊδεάζοντας για αναγκαία «τεχνοκρατική» λύση, σαν εκτόνωση βαλβίδας ασφαλείας, αποτρέποντας «επικίνδυνες» δημοκρατικές συνταγματικές διαδικασίες. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε.

Απομένει η γρήγορη αντίδραση της αξιωματικής και όχι μόνο, αντιπολίτευσης, προκειμένου να απαντήσει άμεσα, πειστικά και ουσιαστικά στην αποτροπή τέτοιων καταχρηστικών επιβαλλόμενων «λύσεων». Να μια πρώτης τάξης ευκαιρία, αναγκαίας πια ενεργοποίησης, από την «αδράνεια»! Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τυπικά εμπόδια. Ή ταν ή επί τας!