Επιχείρηση συσπείρωση

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρώθηκε όμως άφησε σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει συγκεκριμένα διλήμματα στο εκλογικό σώμα, μιλώντας για την ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πως οποιοδήποτε διαφορετικό αποτέλεσμα ή προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα θα ήταν ενάντια στην σταθερότητα και την δημοκρατία μέσα από την διαδικασία της απλής αναλογικής.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του θέλησε να τονίσει την αδυναμία κατά την γνώμη του της κυβέρνησης στα μεγάλα και κομβικά ζητήματα της χώρας και μίλησε για προσπάθεια συγκρότησης μίας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να περάσει έντονα το μήνυμα της σημαντικότητας της ψήφου από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και όλους τους κεντρώους πολίτες, ανέφερε πως δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις παρακολουθήσεις, με αποτέλεσμα να κινείται περισσότερο σε ένα πνεύμα συνεργασίας ή ανοχής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό ότι ήδη έχουμε περάσει σε μία φορτισμένη προεκλογική περίοδο, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές σύμφωνα και με τον σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και η πραγματική και ουσιαστική συσπείρωση των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος θα αναδείξει και την εκλογική του δύναμη.

Είναι βέβαια παράδοξο και εντυπωσιακό ταυτόχρονα πως η παρούσα κυβέρνηση παρά την συνεχή φθορά από διακυβέρνηση τριών ετών μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, καταφέρνει και κρατά σημαντικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενίοτε και διψήφιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρά την αρχική του άνοδο δημοσκοπικά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, δείχνει να μην κεφαλαιοποιεί την όποια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση, ψηφοφόρων κεντρώων προοδευτικών, που κάποτε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι επενδύουν κυρίως στην όποια κρίση εμφανίζεται, εσωτερική ή εξωγενή, με στόχο να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν ένα προοδευτικό ή αντιδεξιό μέτωπο όπως θα επιθυμούσαν, το κάθε κόμμα για διαφορετικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, θα φανούν τόσο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων, όπως η ενεργειακή κρίση, όσο και η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, αλλά και εν γένει η στάση του πολιτικού συστήματος στα καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και απαιτούν σοβαρές λύσεις και προτάσεις, με φόντο την αξιολόγηση των προγραμμάτων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός