ΕΡΕ του 1960- ΝΔ του 2019: Από τον Γκοτζαμάνη στα SMS

Του Γ. Λακόπουλου

«Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο» αναρωτήθηκε οργισμένος τον Μάιο του 1963 ο τότε Πρωθυπουργός  Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη.  Είχε επίγνωση ότι ήταν δραστηριότητα του παρακράτους την οποία θα πλήρωνε πολιτικά ίδιος- όπως και έγινε.  Αλλά κανείς δεν του καταλόγισε ποτέ ότι η «Καρφίτσα» και ο Γκοτζαμάνης, ήταν προσωπικό του δημιούργημα.

Τα χρόνια πέρασαν. Με την Αποστασία -που οργάνωσε το Παλάτι με μοχλό τον Κ. Μητσοτάκη, τη χούντα και τη Μεταπολίτευση που κλήθηκε να εδραιώσει ο ίδιος, αφήνοντας στα αζήτητα τον Μητσοτάκη. Ωστόσο οι επίγονοί του πολλά χρόνια αργότερα τον επιστράτευσαν για να εκδιώξουν τον  Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Μητσοτάκης κατέληξε στο «βρόμικο 89», αλλά ξεκίνησε το 1984 την αρχηγία του στη ΝΔ  μια σοφή απόφαση. Ξήλωσε τον παρακρατικό μηχανισμό βίας και τραμπουκισμών που είχε στήσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ με τους «Ρέητζερς» και τους «Κένταυρους» που διοικούσαν ο Μαν. Μανωλάκος και ο Βασ. Μιχαλολιάκος. Τους απομάκρυνε, αλλά όχι και τον Αντώνη Σαμαρά -επειδή ήταν βουλευτής- και το πλήρωσε αργότερα.

Μετά ήλθε ο Κώστας Καραμανλής. Με την πρώτη ευκαιρία απομάκρυνε τον Γ. Καρατζαφέρη- που προσελήφθη από τους «νταβατζήδες» για να στήσει ακροδεξιό κόμμα αποδυνάμωσης της ΝΔ. Αλλά ακόμη και μετά το 2007 που η πλειοψηφία του αδυνάτισε  ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται «να συνεργαστεί με τα  άκρα».

Ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης έπρεπε να περιμένουν στον Σαμαρά για να μπουν στα σαλόνια της πολιτικής -αφού προηγουμένως ο Γ. Παπανδρέου με τη συνήθη ακρισία του συνέπραξε  με το ΛΑΟΣ.

Η καραμανλική περίοδος ήταν η διαυγέστερη ιδεολογικά και οργανωτικά για τη ΝΔ. Δεν μπόρεσε να τη διαταράξει η περίοδος Σαμαρά που άνοιξε τις πόρτες από δεξιά και μπουκάρισαν τα τρία πουλέν του Καρατζαφέρη: Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης.  Μετά τον  Σαμαρά θα έπαιρναν τη άγουσα προς την έξοδο.

Αλλά τότε ήλθε ο  ο Κυριάκος. Στον οποίο επέβαλε να κάνει τον Άδωνι Αντιπρόεδρο και τον Βορίδη εκπρόσωπό του στη Βουλή.  Έτσι στην πορεία έγιναν επικυρίαρχοι και άνοιξαν την πόρτα της ΝΔ να μπουν όχι μόνο ακραίες ιδέες, αλλά και ακραίες πρακτικές.

Ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβε ότι τα πρώτα συλλαλητήρια που οργάνωσε αυτή η ομάδα ήταν η νομιμοποίηση  της παρακομματικής βίας και η επιστροφή των «Κενταύρων». Τώρα είναι πια μέθοδος που δεν πέρασε απλώς τις πόρτες της ΝΔ, αλλά τείνει να γίνει  κυρίαρχη καθώς ο ίδιος την παρακολουθεί βουβός και άβουλος.

Γραμματέας οργάνωσης του κόμματος οργάνωσε απειλές  για “προδοσία” σε βουλευτές, ο πορτ-παρόλ του, ως “νέος Μανωλάκος ” τον καλύπτει και ο εκσυγχρονιστής πρόεδρος της ΝΔ, καλύπτει και τους δύο  στη Βουλή.

Μοιραία επακολουθεί η αποθράσυνση.  Όπως είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη “τη θέση του τρίκυκλου του Γκοτζαμάνη πήραν τα  SMS». Από εκεί φτάσαμε στις  δημόσιες προγραφές “προδοτών” βουλευτών με αφίσες, μέσα μεσημέρι.

Ο Μητσοτάκης σιωπά, ίσως νομίζει ότι τον συμφέρει κιόλας. Και ανοίγει την ομπρέλα της ΝΔ για να καλύψει ένα συλλαλητήριο στο οποίο εκτός από καλοπροαίρετους Νεοδημοκράτες και ανθρώπους με ειλικρινή πατριωτισμό, αλλά χωρίς ενημέρωση, θα πρωταγωνιστήσει κάθε παρακομματικής καρυδιάς καρύδι.

Ο Κυριάκος μάλλον δεν καταλαβαίνει ποιος κυβερνάει αυτό το κόμμα…