FRESH

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο Λουξεμβουργιανός Φίλος

Του Νίκου Γαλάτη

ΦΩΤΟ: EPA/PATRICK SEEGER

“Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα”». Η φράση αυτή ανήκει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την κρίσιμη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας -με την συμβουλή του Γιάνη Βαρουφάκη- την οδηγούσε στα βράχια, αλλά έστριψε την τελευταία στιγμή το τιμόνι. Ίσως όταν ο Γιούνκερ τον έπιασε για πρώτη φορά από το χέρι, να κατάλαβε πως ο Πρόεδρος  δεν ήταν «τρομοκράτης», όπως τον έλεγε για να ακούσει -σχεδόν με δάκρυα- την διαμαρτυρία του γι΄αυτό.

Την προηγούμενη φορά που ήρθε στην Αθήνα μόνο που δεν κλαίγανε από χαρά, ο Τσίπρας, ο Παππάς κι ο Ξυδάκης. Σύμφωνα με την άποψη του Μαργαρίτη Σχοινά τις 30 ώρες διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα «ο Γιούνκερ βούτηξε στην άβυσσο και άρπαξε την Ελλάδα. Ηταν οι μέρες που κρέμονταν όλα από μία κλωστή». «Τελικά κερδίσαμε έναντι αυτών που νόμιζαν εαυτούς ως μοναδικούς κατόχους της ευρωπαϊκής λογικής και ευρωπαϊκού πνεύματος» είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο, μόλις έφτασε στην Αθήνα. «Ελλάδα κι Ευρώπη πάνε μαζί».

Τώρα ήρθε πάλι για να δηλώσει πως «η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Η Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα έφευγε η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ. Και αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση μου και ως Προέδρου του Eurogroup, αλλά και ως Προέδρου στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  «Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης».

“Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. «Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή».

‘Μοιάζω με εκβιαστή ή τρομοκράτη;» είχε πει όταν πρωτοσυνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα. Γιος εργάτη της χαλυβουργίας, χριστιανοσοσιαλιστής, γεννημένος σε μικρή πόλη, ο Ζαν- Κλοντ έγινε από συνδικαλιστή ς, υπουργός Εργασίας κι όταν πήρε το υπουργείο Οικονομικών πολλοί πίστεψαν ότι ο πρωθυπουργός Σαντέρ τον προόριζε για διάδοχό του. Δεν έκαναν λάθος. Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα ο Γιούνκερ βρέθηκε στην πρωθυπουργία για να γίνει ο Ήρωας του Δουβλίνου, να πάρει το «Βραβείο Ευρώπη» για την πολιτική του κατά της ανεργίας και το Βραβείο Καρλομάγνου. Στα εξήντα και επιδιώκει να γίνει ένας ιστορικός ηγέτης της Ευρώπης και μάλλον έγινε.

Η γκάφα του να ανακοινώσει  τον θάνατο του Αραφάτ ενώ εκείνος ζούσε θα είναι μια απλή παρεξήγηση, που δεν θα του στερήσει, το 2005,  μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από αυτή τη θέση πότε δίνει χαστουκάκια στο μάγουλο του Ζαν Άσελμπορν, φιλάκια στον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ή προτείνει γραβάτες στον Αλέξης Τσίπρα και  τον πιάνει πατρικά από το χέρι. Μετά γυρίζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό -που θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή- για να του πει: «Γειά σου, δικτάτορα!»

Μια φορά … κατήγγειλε ότι χάνει τον χρόνο του όταν ακολουθεί κατά γράμμα το πρωτόκολλο. «Ο Πρόεδρος είναι γνωστός για το άκρως ανεπίσημο και πολύ συχνά χαλαρό στυλ του» δικαιολογήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου κι όλοι ξέσπασαν σε γέλια. Πολλοί λένε πως η χαλαρή συμπεριφορά του και το άνετο στυλ του οφείλεται όχι στον φιλελευθερισμό της χώρας του, αλλά στα κρασιά της. Ο «Χαλαρός Πρόεδρος» έχει κατηγορηθεί για μία ροπή προς το αλκοόλ, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Το 2005 όταν η χώρα του ψήφισε για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα είπε πως θα παραιτηθεί αν η απόφαση ήταν «Όχι». Τα «Ναι» ήταν 56,5%. Πέντε χρόνια μετά είχε πάρει εντολή για κυβέρνηση από τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο όταν παραιτήθηκε κατηγορούμενος για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας., για το οποίο αρνήθηκε κάθε ευθύνη. Ένα ρολόι η Κρατική Υπηρεσίας Πληροφοριών για να καταγράψει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο θα δημιουργήσει νέους μπελάδες. Ύστερα έρευνα για τις υποκλοπές, την αγορά αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και τις παράνομες πληρωμές. Η  έρευνα αποκάλυψε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, την Κούβα και τη Λιβύη.

Είχαν περάσει λίγες μέρες από όταν ένα έγγραφο αποκάλυπτε ότι το Λουξεμβούργο υπό την πρωθυπουργία του είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων. «Θα εγείρουμε το θέμα ζητώντας να σταματήσει να κρύβεται» θα πει ο Δημήτρης Παπαδημούλης που θα τον κατηγορήσει ότι ως «Αρχιστράτηγος του Ναι» επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα! Η πρόταση μομφής όμως στον Γιούνκερ πήρε 35 ψήφους έναντι 589 που την καταψήφισαν. Ένα χρόνο μετά ο Αρχιστράτηγος του Ναι» έρχεται στην Αθήνα.

Μπορεί να είναι ο Τελευταίος Ευρωπαϊστής, φιλέλληνας, ένας «αληθινός φίλος της Ελλάδας» όπως είπε πρώτα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά, κυρίως, είναι ο άνθρωπος που βοήθησε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα πολλαπλά σύνδρομα απέναντι στους ξένους- δανειστές-τοκογλύφους-εκβιαστές. Είναι ο νέος μέντορας- πέρα από «μεγάλος» φίλος- του Αλέξη Τσίπρα που τώρα φέρνει τη βεβαιότητα της “καθαρής εξόδου” -καμιά προληπτική γραμμή- και υπενθυμίζει στους εταίρους πως έχουν υποχρέωση για ελάφρυνση του χρέους.