Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Η καθαρή θέση της Ζωρζέτας Λάλη ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το δικαίωμα να ασκήσει τα βουλευτικά της καθήκοντα αποτελεί πράξη υπεράσπισης του κοινοβουλευτισμού.
Ο συνταγματικός νομοθέτης όρισε ότι σε κάθε σύνθεση της Βουλής ο ένας στους είκοσι – από τους 300 – βουλευτές, μετέχει ως «αριστίνδην» επιλογή των κομμάτων, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.
Η πρόβλεψη είναι σοφή: διευκολύνει το πολιτικό σύστημα να ενισχύσει την κοινοβουλευτική του υπόσταση με προσωπικότητες που έχουν εξαιρετικά βιογραφικά, αλλά όχι ψηφοσυλλεκτική ευχέρεια.
Στην πορεία οι ηγεσίες των κομμάτων ευτέλισαν την πρόβλεψη, διορίζοντας βουλευτές ακόμη και τους κηπουρούς τους – και αυτό ήταν από τα στοιχεία που έφεραν κρίση αντιπροσώπευσης.
Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ο θεσμός οδηγείται σε περαιτέρω έκπτωση: ο ένατος κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2023 αξιώνει να καταλάβει τη θέση του ενός εκ των – τριών – εκλεγέντων που παραιτήθηκε. Με τη θεσμική απρέπεια να υποδείξει και τον αντικαταστάτη του.
Με απλά λόγια: ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να εξασφαλίσει έδρα στη Βουλή, παραβιάζοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η έδρα «ανήκει» στο κόμμα και συνεπώς μπορεί να ντύσει με αυτήν όποιον βούλεται.
Μόνο που οι κοινοβουλευτικές έδρες ανήκουν μόνο σ’ αυτούς που ανακηρύχθηκαν βουλευτές. Ως εκπρόσωποι του έθνους και όχι του σχηματισμού με τον οποίο πολιτεύθηκαν.
Αλλιώς οι εκλογές δεν θα έβγαζαν βουλευτές, αλλά ποσοστώσεις εδρών κατά κόμμα και στη συνέχεια οι αρχηγοί θα τις μοίραζαν εσωτερικά, κατά την κρίση τους.
Η έδρα ανήκει στον βουλευτή καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, χωρίς περιορισμό κομματικής προτίμησης.
Αυτή είναι η κοινοβουλευτική πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας: η κυβέρνηση δεν αναδεικνύεται με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Το επιχείρημα διακινούν κάποιες κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ που ανάθεμα και αν ξέρουν πόσα άρθρα έχει το Σύνταγμα. Κατά τις θεωρίες τους, όσοι μετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενός κόμματος – εκλεγέντες ή όχι – βρίσκονται στο έλεος του αρχηγού τους.
Κατά συνέπεια αν ο Στ. Κασσελάκης θέλει από τη ένατη θέση του ψηφοδελτίου να βρεθεί μετεκλογικά στην τρίτη – επειδή εσωκομματικά πήρε τον πρώτο ρόλο – οι επιλαχόντες πρέπει να σκάσουν και να κολυμπήσουν.
Τη λίστα Επικράτειας του κόμματος δεν διαμόρφωσε ο Κασσελάκης – αλλά ο προκάτοχός του. Και η σειρά κατάταξης των υποψήφιων δεν μεταβάλλεται επειδή άλλαξε ο επικεφαλής του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση βούληση του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέθεσε το ψηφοδέλτιο ήθελε τον Κασσελάκη στην ενάτη θέση – χωρίς «οψιόν» αναβάθμισης…
Σύμφωνα με τα ανατριχιαστικά που ακούγονται στο παρασκήνιο, για να βρεθεί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και τις γελοιότητες που προβάλλονται ως επιχειρήματα – η ουσία είναι ότι παρακολουθούμε μια ανίερη επιχείρηση βουλευτοποίησης, δι εκβιασμών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων.
Από αυτή την άποψη, η καθαρή θέση της Ζωρζέτας Λάλη ότι, δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το δικαίωμα να ασκήσει τα βουλευτικά καθήκοντα που της ανάθεσε το εκλογικό σώμα – κατά τη σειρά τοποθέτησης της στο ψηφοδέλτιο – αποτελεί πράξη υπεράσπισης του κοινοβουλευτισμού…
ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR