Ζόραν Ζάεφ: “Η Συμφωνία έχει φέρει αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές”

O Ζάεφ πέρασε τον Γολγοθά του δημοψηφίσματος και των συνταγματικών αλλαγών, η Συμφωνία θα έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα είναι πράξη απερισκεψίας με απρόβλεπτες συνέπειες να μην επικυρωθεί. Θα χαμογελούν οι Βούλγαροι και θα επιχαίρουν οι Τούρκοι. Το αφήγημα της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στη Συμφωνία ως μελλοντική κυβέρνηση είναι το ίδιο με αυτό της VMRO στα Σκόπια: Ο Ζάεφ συνθηκολόγησε, έκανε μυστική διπλωματία χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση, δεν εκμεταλλεύτηκε την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση της Χάγης, επιτέλεσε εθνική προδοσία, όταν έρθουμε στην εξουσία, θα διαπραγματευτούμε καλύτερη για μας Συμφωνία με την Ελλάδα, άρα χειρότερη για την Ελλάδα μπορεί να συμπεράνει κανείς.

Συνέντευξη στο Tvxs

Λίγες ώρες μετά την πρόταση της νομπελίστριας Τυνήσιας Wided Bouchamaoui για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε αποκλειστικά στο Tvxs.gr και την εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη Διάσταση».

Σημειώνεται πως την πρωτοβουλία της κυρίας Bouchamaoui υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν. Η επισημοποίηση της πρότασης για Νόμπελ Ειρήνης στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ έγινε σε ειδική εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Πανεπιστήμιο Fon των Σκοπίων.

Δηλώσεις στη Φωτεινή Λαμπρίδη

Κύριε πρωθυπουργέ πως αισθάνεστε μετά την πρόταση αυτή να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2019 σε εσάς και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας;

Αισθάνομαι έκπληκτος! Είναι μεγάλη τιμή για μένα, μεγάλη τιμή για τη χώρα μου. Τιμή για τους φίλους μου τους Έλληνες, τη χώρα σας, τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον Νίκο Κοτζιά που δεν είναι πια υπουργός. Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα το εκτιμήσει γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο. Πώς να χτίζεις μια φιλία. Πώς να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες για τη νέα γενιά, για το πώς ενεργούν υπεύθυνοι πολιτικοί. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πλεονεκτήματα θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα. Μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία στα δύο κοινοβούλια. Και πιστεύω ότι οι δύο χώρες θα αφήσουμε μια κληρονομιά στις νέες γενιές   αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία της συμφωνίας;

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιό μας εδώ στα Σκόπια αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό γιατί το πιστεύω. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μόνο θάρρος αλλά και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα. Κι αν επικυρώσουν τα δύο κοινοβούλια θα είναι τεράστιο βήμα στ’ αλήθεια. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ ή του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάεφ. Θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας. Το υπόσχομαι ότι θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα.

Αν επικυρωθεί η συμφωνία πως θα βιώσουν οι πολίτες τα πλεονεκτήματα για τα οποία μιλάτε; 

Μέχρι τώρα αυτή η συμφωνία έχει φέρει 18,7% αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες. Κάθε χρόνο έχουμε 1.7 εκ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά 1.5 εκατομμύριο πολίτες την επισκέπτονται . Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία, που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό , την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την οικονομία. Πολλά πλεονεκτήματα έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες  και θα το νιώσουν και οι πολίτες μας πολύ σύντομα.