Του Μιχάλη Ψύλου
«Πιστεύω ότι έχουμε σήμερα ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να δείξουμε τόλμη και σύνεση να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», δήλωνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ στις 26 Σεπτεμβρίου.
«Δεν καταφέραμε επί 40 χρόνια να λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά-την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία-αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και καταδικασμένοι να παραμείνουμε έτσι».
Πολλές ελπίδες αναπτέρωσε τότε εκείνη η δήλωση. Προφανώς κάτι παραπάνω θα γνώριζε ο πρωθυπουργός για τις προθέσεις της Αγκυρας, σκεφτήκαμε όλοι.
Αλλά «πριν αλέκτωρ λαλήσει», τρεις φορές το απαρνήθηκε η Τουρκία: Δύο φορές δια του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που προειδοποίησε ότι η Αγκυρα συζητά ως «πακέτο όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο» και μίλησε προκλητικά για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα. Ο Φιντάν ζήτησε μάλιστα από την ελληνική πλευρά να μην «υπερπολιτικοποιεί τα ζητήματα”, αλλά να διεξάγεται η συζήτηση κατ` ιδίαν, μυστικά, «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»
Την τρίτη φορά μετά τον «κόκορα», μίλησε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, που έκλεισε και το «παράθυρο» και την πόρτα. Αμφισβητώντας -για πολλοστή φορά- κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές και παράνομες απαιτήσεις».
Καμία πρόοδος
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο πρωθυπουργός –δύο μήνες μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ, ανέκρουε πρύμναν: «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις». Αρα; «Αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος… Εμείς θα εξακολουθούμε να συζητούμε με την Τουρκία. Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.
Το ερώτημα βέβαια δεν είναι αν η Ελλάδα θα επιμείνει στα «ήρεμα νερά», αλλά τι σκοπό έχει η Τουρκία.
Για την Άγκυρα τα «ήρεμα νερά» έχουν άλλο περιεχόμενο: Να μάς υποχρεώνει βήμα-βήμα σε υποχωρήσεις χωρίς η ίδια να κάνει πίσω πουθενά. Να μας «φινλαδοποιήσει» δηλαδή, ώστε να λαμβάνουμε πρώτα υπόψιν τις πιθανές αντιδράσεις της Αγκυρας, πριν ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα!
Και την ίδια ώρα να κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις». Με το casus belli να επικρέμεται πάνω από το Αιγαίο, όταν η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Ζητούν και τα ρέστα
Με μεθοδικό τρόπο άλλωστε, η Τουρκία βομβαρδίζει τη διεθνή κοινή γνώμη με τις δικές της «διεκδικήσεις», ώστε να εξοικειωθούν τα διεθνή φόρα και να ζητούν τα …ρέστα από την Ελλάδα.
Δυστυχώς, το μόνο αντικειμενικό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο διαχρονικός τουρκικός αναθεωρητισμός.
Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία και από κάθε επίσημο και ημιεπίσημο βήμα διακηρύσσει και θα προβάλει τις εκτός διεθνούς δικαίου, παράλογες απαιτήσεις της εις βάρος της Ελλάδος.
Οσα «παράθυρα» και αν θέλει η Ελλάδα ν’ ανοίξει, στην Αγκυρα φυσάει «κακός άνεμος»!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ