Η έξαρση της βίας ανηλίκων

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η βία ανηλίκων στην Ελλάδα αποτελεί μια ολοένα και πιο ανησυχητική πραγματικότητα, με πρόσφατα περιστατικά όπως αυτά στο Λαύριο, το Γυμνάσιο Ηρακλείου και η κακοποίηση ενός πεντάχρονου σε νηπιαγωγείο να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτά τα περιστατικά, όπως ο ξυλοδαρμός του διευθυντή σχολείου και η βία μεταξύ παιδιών τόσο μικρής ηλικίας, αναδεικνύουν την αυξανόμενη τάση της επιθετικότητας και της έλλειψης σεβασμού στις σχολικές κοινότητες.

Η κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έχει αρχίσει να εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η χρήση του panic button στα σχολεία, μια λύση η οποία θα επιτρέπει την άμεση ειδοποίηση των αρχών σε περιπτώσεις βίαιων περιστατικών, ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Εκτός από το τεχνολογικό αυτό μέτρο, η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία προγραμμάτων παρέμβασης και υποστήριξης των μαθητών. Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στην πρόληψη της βίας, εκπαιδεύοντας τους μαθητές σχετικά με την ενσυναίσθηση, την ομαδικότητα και τη διαχείριση των συγκρούσεων χωρίς βία.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε συμβούλους όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάτι όμως που δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε σήμερα από την στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Είναι δεδομένο πως για τα παιδιά, οι εμπειρίες βίας μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια ψυχικά τραύματα, με αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση τους και την ικανότητά τους να δημιουργούν υγιείς σχέσεις στο μέλλον, καθώς η επιθετικότητα μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια, επηρεάζοντας την ενήλικη ζωή τους και αυξάνοντας την πιθανότητα εγκληματικής συμπεριφοράς.

Η συχνή εκδήλωση βίας οδηγεί και σε κοινωνική διάσπαση, καθώς οι γονείς και οι κοινότητες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο σχολικό σύστημα και στις δυνατότητές του να διασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους, ενώ υπάρχει ευθύνη και των γονέων όσον αφορά την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά και την σωστή επιτήρησή τους.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης βίας ανηλίκων στην χώρας μας, εντός και εκτός των σχολικών συγκροτημάτων, έχει πάρει μορφή επιδημίας και οφείλει η πολιτεία και ιδίως η κυβέρνηση να δει το πρόβλημα σε βάθος, ώστε να υπάρξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελεί όχι μόνο ζήτημα ασφάλειας, αλλά και διατήρησης του κοινωνικού ιστού και της μελλοντικής ευημερίας της χώρας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός