Η Βρετανία υπέγραψε την έκδοση του Τζουλιάν Ασάνζ,

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως υπέγραψε την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείο,  Σαγίντ Γιαβίντ,  δήλωσε ότι υπέγραψε τα έγγραφα, μια ημέρα μετά από το επίσημο αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks προβλέπει να δώσει το «πράσινο φως» η Δικαιοσύνη, με το δικαστήριο να συνέρχεται αύριο για να αποφασίσει.

Στα τέλη Μαΐου ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν 17 νέες κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, που αφορούν στη δημοσιοποίηση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων το 2010.

Οι κατηγορίες συνδέονται με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, ιδίως των ονομάτων πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στο Ιράν, τη Συρία, την Κίνα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και συνδέονται με τη συνεργασία του με την Τσέλσι Μάνινγκ, την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, που φέρεται να τον βοήθησε να εξασφαλίσει τα αρχεία. Οι εισαγγελείς διατείνονται ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τη δημοσιογραφική δουλειά και τη χαρακτήρισαν συνωμοσία. Τόνισαν ακόμη ότι ο Αυστραλός γνώριζε ότι η αποκάλυψη των περίπου 750.000 εγγράφων θα έπληττε τις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο μετά την άρση του ασύλου που του είχε παραχωρήσει η πρεσβεία του Ισημερινού, με βάση το νέο κατηγορητήριο κινδυνεύει με ποινή 170 χρόνων κάθειρξης, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε αφεθεί ελεύθερη το 2017, ήδη οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή, διότι αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Ασάνζ.

Ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή διότι παρέβη τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του.