Η κυβέρνηση στο τραπέζι με την Τουρκία, υπό την πίεση των «συμμάχων» για «συμβιβασμό» – Διάλογος- σενάριο με προκαθορισμένους ρόλους και κατάληξη ελληνικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο – Αποστάσεις Αθήνας από την Κύπρο: υποβάθμιση της επίσκεψης Σακελλαροπούλου και δυσαρμονία στην Ευρώπη

Toυ Γ. Λακόπουλου

Η πιο εύστοχη παρατήρηση για την πορεία των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά ήλθε από εκεί που κανείς δεν το περίμενε. «Βοά η Τουρκία ότι είναι όλα μιλημένα και συμφωνημένα και το μόνο που μένει είναι πώς θα τα πουλήσουν» είπε η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  Θεοδώρα Τζάκρη.

Προφανώς κάποιος από τους συνεργάτες της διαθέτει πιο οξύ κριτήριο από τους λογογράφους της Προέδρου της  Δημοκρατίας: την ώρα που στη Λευκωσία διαβεβαίωνε την Κυπριακή Βουλή για το «ενιαίο αρραγές μέτωπο» Ελλάδας  και Κύπρου, στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν ακολουθούσε τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, που έθεσε βέτο στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας εάν δεν υπάρξουν και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.  

Παρόλα αυτά στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -δίνοντας στο σενάριο των ημερών, στο οποίο μετέχει και ο ίδιος, στοιχεία από θέατρο του παραλόγου- ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου «ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου .

Η σύνοδος αναβλήθηκε με το παιδαριώδες πρόσχημα της καραντίνας στην οποία μπήκε ο Πρόεδρος του Σαρλ Μισέλ,- αντί να μετάσχει με τηλεδιάσκεψη.

 Στην πραγματικότητα η αναβολή χρειάσθηκε ώστε να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την επιτάχυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου: αρχίζει με διαπραγματεύσεις που βαφτίζονται διερευνητικές «συνομιλίες». 

Μέρος της προετοιμασίας είναι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ενώ αρχίζει αποκατάσταση επαφής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον… Ταγίπ Ερντογάν. Με την ‘Ανγκελα Μέρκελ ευτυχή που «έχει βάλει όλα τα παιδάκια στα θρανία τους»  όπως παρατήρησε πολιτικός σχολιαστής.

Σ’ αυτό το σκηνικό πολλοί πρόσεξαν ότι εκτός από την απώλεια επαφής ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το «μέτωπο» Ελλάδας Κύπρου, ήταν εμφανής η υποβάθμιση της προεδρικής  επίσκεψης στη Λευκωσία.

Η  κυβέρνηση -κατά το Σύνταγμα υπεύθυνη για τη δημόσια λειτουργία της Προέδρου- επέλεξε, κατά τρόπο όχι και πολύ κολακευτικό για την ίδια,  να την συνοδεύει ο σχεδόν άεργος… υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Κ. Βλάσης. Αντί του υπουργού Εξωτερικών ή έστω του αναπληρωτή υπουργού που συνηθίζεται.

Παραλείψεις της Προέδρου

Σ’ αυτή την… χαμηλή πτήση, στην οποία την υποχρέωσε η κυβέρνηση,  η κυρία Σακελλαροπούλου, επανέλαβε στις διαδοχικές ομιλίες της στην κυπριακή Πρωτεύουσα τις ελληνικές θέσεις, αλλά περιέργως παρέλειψε κάτι.

Για την ακρίβεια ενώ μίλησε για «επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δεν συμπλήρωσε ότι αυτό δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κάποια μορφή  Συνομοσπονδίας.

Το έκαναν πάντα οι προκάτοχοί της για ευνόητους λόγους. Π.χ. πριν τη σημερινή αρχηγό του Κράτους ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωνε σε κάθε παρουσία του στην Κύπρο – όπως έκαναν και οι Πρόεδροι πριν από αυτόν- ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο-θα  θα ήταν ασύμβατη με το κοινοτικό κεκτημένο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλειψη αυτής της επισήμανσης μπορεί να ερμηνευτεί ως επιστροφή στις επιδιώξεις του σχεδίου Ανάν- το οποίο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός.

Σ’ αυτό το περίεργο σκηνικό εκτυλίσσεται η εκτέλεση ενός σενάριου που δείχνει προκαθορισμένο και ο καθένας έχει το «κείμενο» του – με την  διανομή να έχει επιφυλάξει στην ελληνική κυβέρνηση ρόλο  «αυτοθυσιαζόμενου».

Είναι πλέον φανερό ότι η «καταδίκη» της Τουρκίας από τους συμμάχους είχε σκοπό να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι, παρέχοντας της τη «διευκόλυνση» της αποχώρησης του τουρκικού στόλου και τη λήξη της παραβατικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Το σενάριο μπαίνει στην πιο δραματική φάση της πλοκής του καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν πράγματι θα ικανοποιήσει την επιθυμία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να «συμβιβαστεί» με την Τουρκία. Από την οποία θεωρείται βέβαιο ότι η ατζέντα θα τροφοδοτηθεί με αξιώσεις να συζητηθεί το καθεστώς στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Διπλωματικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει τα χειρότερα, μπορεί να το κάνει μόνο την πρώτη μέρα των «διερευνητικών» στην Κωνσταντινούπολη. Μετά θα είναι αργά….