Η μυστική προσωπική διπλωματία του Μητσοτάκη

Toυ Γ. Λακόπουλου

Το θυμούνται όλοι: όταν φάνηκε στον ορίζοντα το ενδεχόμενο λύσης στο Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τις προηγούμενες θέσεις του και παραδόθηκε στη γραμμή Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη. Κατηγορούσε την κυβέρνηση για τη συμφωνία που συζητούσε και που δεν ήταν τίποτε άλλο από την συνέχεια της πολιτικής που επεξεργάσθηκε το κόμμα του όταν κυβερνούσε, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, υπουργό Εξωτερικών την αδελφή του και υπουργό Άμυνας τον προκάτοχό του.

Οι επιθέσεις κατά του Κοτζιά για αδιαφάνεια στις διαβουλεύσεις ήταν στο καθημερινό ρεπερτόριο της ΝΔ και η πλήρης ταύτιση Μητσοτάκη με τους εθνικιστές και τους οπαδούς των συλλαλητηρίων ολοκλήρωσαν τη στροφή του στον εθνικισμό.

Τώρα αποκαλύπτεται κάτι που οι Σκοπιανοί πολιτικοί ηγέτες το είχαν τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι: ο αρνητής της λύσης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία με  τον Ζάεφ, την ασκούσε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και με ενδιάμεση τη Μαρία Σπυράκη-  κατά τα αποκαλυπτόμενα.

Προσοχή: Δεν επέλεξε ούτε τη Ντόρα Μπακογιάννη -που παίζει το θέμα στα δάκτυλα και σε τελευταία ανάλυση είναι συγγενής του- ούτε καν τον Γ. Κουμουτσάκο που είναι υποτίθεται αρμόδιος και κάτι ξέρει λόγω προϋπηρεσίας. Εφόσον το ρεπορτάζ είναι ακριβές -και φαίνεται ότι είναι- έστειλε μια πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ – που δεν έχει ιδέα από διπλωματία και ούτε υποχρεούται.

Πάλι καλά βέβαια, γιατί ο Κώστας Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, έστελνε τον μακαρίτη στρατηγό Γρυλλάκη στον Γκλιγκόροφ με βαλίτσες και πριν στον Μιλόσεβιτς για να συζητήσει τον …διαμοιρασμό των Σκοπίων. Αν μιλήσουν αυτοί που ξέρουν θα φρίξουμε…

Διπλό παιχνίδι

Εν πάση περιπτώσει η συζητούμενη εμπλοκή της Σπυράκη και η απόκρυψη των συναντήσεων με τον Ζάεφ  συνιστά πλήγμα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Κανέναν δεν μπορεί να πείσει ότι δεν έκανε μυστική διπλωματία προσωπικού χαρακτήρα. Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν είναι κακό να επικοινωνεί με τον Ζάεφ. Αλλά ότι το έκρυβε κάτι σημαίνει.

Αυτό το κάτι πρέπει να εξηγήσει σήμερα. Κυρίως στους “Μακεδονομάχους” που καλόπιανε στο εσωτερικό τασσόμενος κατά της λύσης και δείχνοντας ότι προσπαθεί να την αποτρέψει. Ενώ την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα αναφέρει η FAZ-  ο σκοπός του ήταν να κατευνάσει τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό -και μέσου αυτού άλλες δυνάμεις προφανώς.

Το ρεπορτάζ για τις δυο συναντήσεις Σπυράκη – Ζάεφ στηρίζεται σε ντοκουμέντα από τα Σκόπια που αφορούν εσωτερικές συζητήσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Τα είπε ο ίδιος ο Ζάεφ στους υπόλοιπους. Φυσικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να  πιστέψουμε όσα ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στους άλλους πολιτικούς της χώρας του.

Και ασφαλώς ο καθένας μπορεί να αμφισβητήσει τον  ισχυρισμό του Γερμανού δημοσιογράφου ότι δια της Σπυράκη ο πρόεδρος της ΝΔ “περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Ν.Δ. “που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της” και ότι αποδέχεται τις θέσεις των εθνικιστών για να μην χάσει ψήφους.  Άρα ότι έπαιζε διπλό παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας- για το οποίο άλλωστε υπήρχαν και πληροφορίες από διάφορες πρεσβείας και κοινοτικούς παράγοντες.

Όμως η σημερινή προσπάθεια της πορτ παρόλ του να μπαλώσει τα πράγματα και να τον αφήσει έξω από το πρόβλημα, τα κάνει χειρότερα και τον εμπλέκει περισσότερο. Αν πράγματι επρόκειτο για μια μόνο συνάντηση  -τυχαία και για καφέ, άρα χωρίς ουσία- τότε η ΝΔ όφειλε να έχει καταγγείλει ήδη τον Ζάεφ που μετέφερε -δυο φορές- στη χώρα του ότι ήταν προσωπική απεσταλμένη του προέδρου της ΝΔ , που του έστελνε τους χαιρετισμούς του και οτιδήποτε άλλο.

Ότι στρέφεται κατά της  γερμανικής εφημερίδας, που απλώς δημοσιοποίησε έγγραφα που περιήλθαν στη κατοχή της,  υποδηλώνει ότι στην Πειραιώς έχουν τρομοκρατηθεί. Δείχνουν αιφνιδιασμένοι από την αποκάλυψη και ενδεχομένως  φοβούνται ότι θα υπάρξουν και άλλες…

Αν πάλι πρόκειται για μια ερασιτεχνική συμπεριφορά της Σπυράκη που συναντήθηκε σε κρίσιμες στιγμές με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και δεν είπε κάτι  -όπως τη καταγγέλλει ο Νικήτας- είναι πρόβλημα. Είναι όμως μεγαλύτερο πρόβλημα για τον αρχηγό της, αν τα ανέφερε στον ίδιο και αυτός όχι μόνο δεν  ενημέρωσε την κυβέρνηση, αλλά συνέχισε να παραπλανά τους οπαδούς του κάνοντας τον σκληρό και υποσχόμενος να αναζητήσει λύση “σε άλλη συγκυρία”.

Η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται μπορεί να κάνει συναντήσεις για τα εθνικά θέματα χωρίς ανακοίνωση. Η αντιπολίτευση όχι.

Το μάνιουαλ του πατρός Μητσοτάκη

Αν κάτι εντυπωσιάζει πέρα από τα θέματα που αφορούν τα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι συνεχείς ενδείξεις για την ευκολία με την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ αλλάζει ρητορική ανάλογα με τον συνομιλητή του εντός ή εκτός της χώρας. Και η μεγαλύτερη ευκολία οι συνομιλητές του τον κρεμούν στα μανταλάκια: από τη Μέρκελ ως τον Ζάεφ.

Υπάρχει τέλος κι ένα ερώτημα: Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον Ζάεφ ή να ετοιμαζόμαστε για αποκαλύψεις και για άλλες αποστολές; Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται τα εξωτερικά θέματα με βάση το “μάνιουαλ” που άφησε ο πατέρας του, ας ετοιμάζεται για τα χειρότερα…