Η προδιαγεγραμμένη διαγραφή Σαμαρά

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η πρόσφατη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί μία κομβική       εξέλιξη στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από έντονη κριτική του κ. Σαμαρά προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διαχείρισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση με την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης ώστε να βρεθεί ένα κοινός τόπος στα σημεία διαφωνίας με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, σε πρόσφατη συνέντευξή του εξέφρασε έντονες διαφωνίες με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ειδικά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Μάλιστα κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι ξεκινά διάλογο δηλώνοντας εκ των προτέρων, ότι θα κάνει παραχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις και ότι τίθεται θέμα μειοδοσίας του υπουργού εξωτερικών αν όχι και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όπως ήταν αναμενόμενο για την κυβέρνηση, αυτές οι δηλώσεις θεωρήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως πλήρης διαφωνία και αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, οδηγώντας στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Όπως είναι προφανές, η διαγραφή του κ. Σαμαρά μειώνει τον αριθμό των βουλευτών της ΝΔ στους 155 σε σύνολο 300 εδρών στη Βουλή, χωρίς να δημιουργεί επί της ουσίας κανένα πρόβλημα πλειοψηφίας προς το παρόν.

Είναι αξιοσημείωτο πως σχεδόν όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του πρωθυπουργού και την χαρακτήρισαν ως μονόδρομο, καθώς με τέτοιου είδους κριτική είναι αδύνατον ένα στέλεχος να σταθεί στην κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα.

Το τί θα συμβεί από εδώ και στο εξής, προφανώς είναι στο χέρι του πρώην πρωθυπουργού, αν θα επιχειρήσει να συνεχίσει την κριτική στον ίδιο τόνο και ύφος, ή θα θελήσει στο προσεχές διάστημα κάποιου είδους υπαναχώρηση και συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος, αλλά το πιο πιθανό σενάριο, είναι ο ίδιος να μείνει αταλάντευτος στις θέσεις του, χωρίς να είναι σαφές αν θα κινηθεί σε κάποια νέα πολιτική πρωτοβουλία, όπως είχε κάνει πριν δεκαετίες με την ίδρυση της  Πολιτικής Άνοιξης, υπό άλλες κοινωνικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί σημαντική εξέλιξη η οποία περνά σοβαρά μηνύματα από τον πρωθυπουργό τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση, θέλοντας να διατηρήσει σταθερή την πορεία της χώρας αλλά και τις κυβερνητικές θέσεις, στα γεωπολιτικά και ελληνοτουρκικά, τα οποία βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ των δύο χωρών, όπου οποιαδήποτε άστοχη παρέμβαση μπορεί μόνο βλαπτική να θεωρηθεί για την προάσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός