Η προπαγάνδα και ο σοφός λαός

Του Τάκη Ψαρίδη

Λένε ότι η Πόπη Τσαπανίδου υποτιμά τον λαό. Ότι δήθεν είπε πως αν χάσει ο Σύριζα στις εκλογές θα φταίει ο λαός που είναι χαζός και επηρεάζεται από την προπαγάνδα των καναλιών.

Πάλι ψέμα και διαστρέβλωση. Η κα Τσαπανίδου δεν είπε ότι ο λαός είναι χαζός. Είπε απλώς το σωστό και αυτονόητο. Ότι η προπαγάνδα επηρεάζει την κάλπη. Ποιος αμφιβάλει γιαυτό; Ότι τα μίντια διαμορφώνουν συνειδήσεις; Ότι κυρίως τα κανάλια συγκροτούν την ημερήσια ατζέντα της δημοσιότητας; Αυτά διδάσκονται πλέον, όχι μόνο στους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι προκλητικό να υποστηρίζεται από τους λεγόμενους «ταγούς» της ενημέρωσης πως «ο λαός δεν είναι χαζός για να επηρεάζεται από την προπαγάνδα». Εντάξει, ξέρουμε ότι μερικοί είναι αγράμματοι, αλλά βλάκες δεν είναι.

Κατ’ αρχάς, αν η προπαγάνδα δεν έκανε τη δουλειά της δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.

Αλλά και ποιος δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα αντιπολιτευόμενο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας στη χώρα και επομένως δεν υπάρχει πλουραλισμός στα κανάλια;

Ότι αποκρύπτονται και διαστρεβλώνονται κορυφαίες ειδήσεις, ότι η ενημέρωση ελέγχεται από το καθεστώς Μητσοτάκη και ότι οργιάζει το ψέμα και η προπαγάνδα του Μαξίμου;  Χιλιάδες τα παραδείγματα με τελευταίο αυτό που δήθεν είπε η κα Τσαπανίδου.  

Μάλλον δεν είναι κατανοητό ότι στην χώρα μας δεν συγκροτούν την ημερήσια ατζέντα της δημοσιότητας τα σόσιαλ μίντια, εκτός από ελάχιστες φορές στα λεγόμενα δικαιωματικά θέματα. Τα κανάλια την συγκροτούν.

Στην σημερινή εποχή της μετα-αλήθειας όπου η αλήθεια δεν είναι τα γεγονότα  αλλά οι ιδέες και τα συναισθήματα, είναι πραγματικός άθλος να καταφέρνει ένας πολίτης, μέσα στον καθημερινό μόχθο και το άγχος της επιβίωσης, να ενημερώνεται πλουραλιστικά. Να μην επαναπαύεται αλλά να το «ψάχνει» και να ακούει όλες τις απόψεις για να μπορεί να κρίνει και να επιλέγει ο ίδιος για τον εαυτόν του και όχι τα μίντια για αυτόν. 

Πολλώ δε μάλλον όταν έχει να κάνει με ένα καθεστώς που τον εξαπατά διαρκώς καθώς κυβερνά και πολιτεύεται σχεδόν μόνο δια της επικοινωνίας. 

Τελικά είναι χυδαίος λαϊκισμός το αφήγημα ότι ο λαός είναι σοφός. Πως δεν επηρεάζεται από τα μίντια και από τους «αρίστους» της αγοράς, που κατέχουν διδακτορικά στην εξαπάτηση του, δια μέσου των μίντια και των τεχνικών της επικοινωνίας.

Ποιος είναι ο σοφός λαός; Τι ψηφίζει ο σοφός λαός; Ο λαός δεν είναι ούτε έξυπνος ούτε χαζός. Είναι μεν αυτό που βιώνει αλλά και που ενημερώνεται για αυτό που βιώνει και τελικά είναι αυτό που ενημερώνεται.

Από αυτήν την άποψη λοιπόν, αν υπολογίσουμε από πού και πώς ενημερώνεται το περιβόητο «δείγμα» των δημοσκοπήσεων, τότε τα ποσοστά που δίνουν ορισμένοι δημοσκόποι στον κο Μητσοτάκη όντως τον αδικούν, καθώς θα έπρεπε να κυμαίνονται γύρω στο 90% και βάλε.. Ποιος είπε ότι αυτό το «δείγμα» είναι σοφό;