“Η συγκάλυψη ως εδώ”: Η αντιπολίτευση αποχώρησε από την Εξεταστική Επιτροπή

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη ΝΔ για συγκάλυψη λόγω της μη κλήσης κομβικών μαρτύρων αλλά και της μη διαβίβασης της δικογραφίας του εφέτη – ανακριτή. Αποχώρησαν από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το έγκλημα των Τεμπών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για συγκάλυψη λόγω του άρον – άρον κλεισίματος των εργασιών της Επιτροπής, της μη κλήσης κομβικών μαρτύρων, όπως ο κ. Γενιδούνιας, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Σπηλιόπουλος.

Στην Εξεταστική Επιτροπή παραμένουν μόνο Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η συγκάλυψη ως εδώ. Αποχωρήσαμε διότι δεν υπάρχει ούτε δικογραφία που αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης.

«Στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης» ανέφεραν μεταξύ άλλων από την πλευρά τους Μιλένα Αποστολάκη, Απόστολος Πάνας και Γιώργος Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απάντησε νωρίτερα στο αίτημα του Βασίλη Κόκκαλη να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει στη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το news247.gr, ανέφερε ότι «το θέμα χορήγησης εγγράφων εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Λάρισας το οποίο πρόκειται να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν».

Ο Βασίλης Κόκκαλης στην αίτηση που απέστειλε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στον εφέτη – ανακριτή σημείωνε πως από την έναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής υπέβαλλε αίτημα προκειμένου να διαβιβαστεί στην Εξεταστική η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και «το σύνολο των κατηγορητηρίων, ώστε να τελούν σε γνώση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις, τα πρόσωπα που έχουν αποκτήσει ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου, τα αδικήματα, η φύση αυτών ως πλημμεληματικής και κακουργηματικής φύσεως».

Τόνιζε επίσης σύμφωνα με το documentonews.gr πως την Τρίτη «θα λάβει χώρα η εξέταση πιθανώς του τελευταίου μάρτυρα, γεγονός που σημαίνει την περάτων των εργασιών της Επιτροπής», εξηγώντας πως η μη διαβίβαση της δικογραφίας θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση ελλιπούς πορίσματος και «θα οδηγήσει ενδεχομένως σε κολοβή κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούσε από τον εφέτη – ανακριτή «έγγραφο περί της ημερομηνίας αποστολής της αιτηθείσας δικογραφίας προς τη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό την εκ μέρους μου υποβολή αιτήματος για παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής μέχρι την εισφορά της δικογραφίας».

Με συνοπτικές διαδικασίες η πλειοψηφία στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών απέρριψε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεσή του ο Κώστας Καραμανλής επέμεινε στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ενώ με περίσσιο θράσος ισχυρίστηκε στην εξεταστική πως το μοναδικό του λάθος ως υπουργός Μεταφορών ήταν πως δεν «ξερίζωσε» τη νοοτροπία του «έλα μωρέ» και δεν ανέτρεψε «παγιωμένες παθογένειες ενός Δημοσίου που νοσεί».