Η σφαίρα έφυγε από τη θαλάμη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα νερά

Του Βασίλη Σκουρή

    

Γιατί χρειάζονται καθαρές πολιτικές λύσεις- Θα υιοθετηθεί ή όχι πρόταση μομφής για τον πρόεδρο του κόμματος;- Οι κρίσιμοι παίκτες- Πώς θα αντιδράσει ο Στ. Κασσελάκης και γιατί στοχοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα!

Η σφαίρα έφυγε από τη θαλάμη μετά την παρασκηνιακή προσπάθεια ανατροπής του Στέφανου Κασσελάκη, όπως προκύπτει και από το αίτημα 17 εκ των 24 μελών της Πολιτικής Γραμματείας προς την ηγεσία του κόμματος.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Τι θα αποφασίσει το μεσημέρι της Δευτέρας η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θα είναι υπέρ μιας πρότασης μομφής και ποιοι εναντίον; Τι θα προτάξει ο πρόεδρος του κόμματος; Έναν «συμβιβασμό», τη μετωπική σύγκρουση επιλέγοντας την «αδιαμεσολάβητη σχέση» με τα μέλη ή ένα συμβιβασμό αυτών των δυο;

Θα υπάρχει και αίτημα για άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι και το όργανο που θα αποφασίσει αν θα κατατεθεί πρόταση μομφής στον πρόεδρο, πρόταση που για να υιοθετηθεί απαιτείται το 50%+1 των μελών της; Η οριστική απόφαση για το εάν γίνει αποδεκτή πρόταση μομφής κατά του προέδρου, εφόσον πλειοψηφήσει μια τέτοια πρόταση στην ΚΕ, λαμβάνεται από Έκτακτο Συνέδριο, σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος.

Εφόσον συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή θα υπάρξει ή όχι η πλειοψηφία υπέρ μιας πρότασης μομφής; Δύσκολο να το πει κανείς, καθώς στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις είναι πολλές και όλα πιθανόν να κρέμονται από μια κλωστή! Ως κρίσιμοι παίκτες που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις προς τη μια ή την άλλη απόφαση θεωρούνται μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς με την «κίνηση Μελών», ο Παύλος Πολάκης, αλλά και πολλά άλλα στελέχη.

Τα στελέχη που επιδιώκουν την αποπομπή Κασσελάκη δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να ενοποιήσουν μια στρατηγική για την επόμενη μέρα, κυρίως ως προς το νέο αρχηγό του κόμματος. Εκ των πραγμάτων, η Όλγα Γεροβασίλη που σήκωσε πρώτη τη σημαία της «ανταρσίας» είναι το φαβορί τουλάχιστον ως μεταβατική λύση. Υπάρχουν, ωστόσο, φιλοδοξίες και άλλων στελεχών, συζητήσεις για συλλογική (τριμερή) ηγεσία κοκ!

-Ιδιαίτερη σημασία φέρεται να έχει η αναφορά στη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που δίνει άλλη δυναμική στις εξελίξεις! Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, η ηγεσία της Κουμουνδούρου προωθεί τη ρήξη με τον τέως πρόεδρο του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν είναι σε θέση να πει τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Στο τοπίο αυτό οι μεσοβέζικες λύσεις θα είναι οι χειρότερες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι καθαρές λύσεις, όσο επώδυνες και αν είναι, δεν μπορεί παρά να υιοθετηθούν!

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS