Του Γ. Λακόπουλου
Τι ακριβώς κάνει ένας υπουργός Επικρατείας; Βασικά τίποτε. Για να έχει αντικείμενο πρέπει να του το αναθέσει ο Πρωθυπουργός. Πχ. επί Καραμανλή ο Θ. Ρουσσόπουλος είχε τα επικοινωνιακά. Επί Γ. Παπανδρέου ο Χάρης Παμπούκης τις μεγάλες επενδύσεις.
Ο Γ. Γεραπετρίτης δρα ως υπουργός Επικρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίσω από ένα πέπλο ασάφειας και πολυπραγμοσύνης.
Έστησε μια ιδέα που είχε προσπαθήσει να πλασάρει και στον Γ. Παπανδρέου: το υδροκεφαλικό Μέγαρο Μαξίμου. Στελεχωμένο με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και μετακλητούς υπάλληλους, που ισοπεδώνουν τους υπουργούς
Κάθε τόσο εμφανίζεται στη Βουλή ως επόπτης νομοθετικών πρωτοβουλιών άλλων υπουργών. Του περνάει γιατί όλοι ξέρουν ότι η εξουσία στο Μάξιμου ασκείται από δυο πρόσωπα.
Το πρακτικό και διοικητικό μέρος -και τα συναφή- από τον ανεψιό Δημητριάδη. Νομοθετικές πρωτοβουλίες παρασκηνιακές επαφές και… χάραξη πολιτικής από τον… Γεραπετρίτη.
Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα τον βρεις. Τελευταία φημολογείται ότι κάνει καριέρα ως σκιώδης υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας. Λέγεται ότι δεν υπάρχει μέρα στην οποία να μην έλθει σε επαφή με κάποια πρεσβεία για σχετικά θέματα.
Θα ήταν άνευ σημασίας- αφού ο Μητσοτάκης έτσι θέλει να δουλεύει η κυβέρνησή του,-δικό του θέμα -αν ο Γεραπετρίτης δεν επιχειρούσε να λανσάρει ένα ανατριχιαστικό εκπτωτικό δόγμα στα ελληνοτουρκικά.:
Με απίστευτο κυνισμό δήλωσε:
«Όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».
Σα να λέει κανείς στους Τούρκους: ελάτε ως τα έξι μίλια και δεν θα σας πειράξει κανείς.
Σε μια σοβαρή χώρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα είχαν βγει στα κεραμίδια και ο Πρωθυπουργός θα τον είχε απολύσει αμέσως.
Ποιος είναι ο Γεραπετρίτης που θα εκχωρήσει ή έστω θα βάλει στο ράφι, ως « εύκολους λεονταρισμούς» -έτσι είπε- το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας για τα 12 μίλια; Τι άλλο είναι αυτή η δήλωση οταν προερχόμενη απο υπουργό εχει αυτονόητη επισημότητα εκ μέρους της χώρας;
Αν δεν είναι η φωνή του κυρίου του πρέπει να πάρει πόδι. Ο πρέσβης επι τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, προσπάθησε να δείξει στην κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει πριν είναι αργά:
«Η δήλωση αυτή καλό είναι να διορθωθεί. Προτιμότερο για τα ζητήματα να ομιλεί πρώτος ο ς Υπουργός Εξωτερικών.Καμιά ελληνική κυβέρνηση μετά το 1974 δεν ταύτισε τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα 6 ναυτικά μίλια . Κρίμα.» Ο πολύπειρος διπλωμάτης τα είπε όλα.
Υπάρχει θέμα- και ας το σκέπασε εν μέρει η… λίστα Πέτσα στα ΜΜΕ που το αποσιώπησαν. Μιλάει μόνος του για ζητήματα που δεν γνωρίζει και δεν είναι της αρμοδιότητας του; Είναι λαγός του Πρωθυπουργού για κάποιο λόγο; Εκφράζει άλλους κύκλους και ποιοι είναι αυτοί;
Πάντως δήλωση μέλους του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου αυτή δεν μπορεί να είναι. Όπως ορθά είπε η Φώφη Γεννηματά πρέπει να αποσυρθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τα συνήθη υπνώττει- πλην ενός σχολίου του Γ. Τσίπρα- μια μέρα μετά τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τα 12 μίλια.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως η απόσυρση μιας δήλωσης γίνεται μαζί με αυτόν που την έκανε. Αν δεν συμβεί, κάποιο άσχημο παιχνίδι παίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Από ερασιτεχνισμό και άγνοια ‘η ως απόρροια ανειλημμένων υποχρεώσεων είναι αδιάφορο.
Με αυτή τη δήλωση ο Γεραπετρίτης δεν μπορεί να είναι μέλος κυβέρνησης που λέει ότι παλεύει για τα εθνικά συμφέροντα.
Οι περισπούδαστες δικαιολογίες «η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας αγώνας δρόμου που θέλει στρατηγική» δεν τον καλύπτουν.
Ουδείς του ανέθεσε να διευθύνει την ελληνική διπλωματία. Αν μη τι άλλο, υπήρχε πριν γίνει αυτός υπουργός και θα υπάρχει και μετά από αυτόν.