Λίνα Μενδώνη: Σκοταδισμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όταν στη Μόσχα γίνονται διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και του πολέμου, δεν νοείται στην Ευρώπη να λογοκρίνεται η ενημέρωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο χώρος οικονομικής ευημερίας, δημοκρατίας και πολιτικής σταθερότητας.

Είναι ότι πιο προχωρημένο κατέκτησε ποτέ η ανθρωπότητα σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες, τη διακίνηση ιδεών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενημέρωση.

Σ’ αυτά δεν νοείται κανένας διοικητικός περιορισμός. Όταν τίθεται θέμα προστασίας της κοινωνίας, αρμόδια είναι τα δικαστήρια. Ουδείς άλλος.

Από αυτή την άποψη είναι τουλάχιστον ενοχλητικό να εμφανίζονται υποδείξεις κοινοτικών οργάνων για ό,τι θα βλέπουν, θα ακούνε και θα διαβάζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να απαγορεύει την ενημέρωση από την πλευρά της Ρωσίας.

Κανείς δεν εξουσιοδότησε ειδικά την Κομισιόν να «κλείσει» τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην κοινοτική επικράτεια για να «μην διαδίδουν τα ψέματά τους».

Αυτά είναι πρακτικές ανελεύθερων καθεστώτων. Στη Σοβιετική Ένωση απαγορευόταν η κυκλοφορία της δυτικής ενημέρωσης.

Στις κοινωνίες που εμπνέονται από το πνεύμα του Βολτέρου η αντίθεση σε μια άποψη δεν αίρει την υποχρέωση διασφάλισης της διακίνησής της.

Όταν στη Μόσχα γίνονται διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και του πολέμου, δεν νοείται στην Ευρώπη να λογοκρίνεται η ενημέρωση.

Η συγκρουσιακή – ακόμη και κριθεί ως οιονεί πολεμική – κατάσταση, στην οποία ευλόγως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Πούτιν, επιτρέπει από οικονομικές μέχρι πολεμικές επιχειρήσεις, αν θίγεται η ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ο έλεγχος στην πληροφόρηση όμως, υπονομεύει βασικές ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να αποτραπεί.

Αλλιώς θα αρχίσουμε να καίμε τα ρωσικά βιβλία, θα καταστρέψουμε τη ρωσική τέχνη και θα εξορίσουμε τους Ρώσους δημιουργούς.

Με το πρόσχημα της «τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησης».

Ήδη στην Ελλάδα – που αλλού; – εμφανίσθηκαν εκδηλώσεις σκοταδισμού, με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στη χώρα την κυβέρνησης της οποίας η Ευρώπη ήδη έχει καταδικάσει για περιορισμό της ελευθερίας στην ενημέρωση η συνήθως ύποπτη Λίνα Μενδώνη ξαναχτύπησε.

Με τον τίτλο της υπουργού Πολιτισμού – τρομάρα της – έβαλε την Ελλάδα μαζί με τις χώρες των μουλάδων.

Άγνωστο με τίνος υπόδειξη – αν και δεν χρειάζεται πολύ για να το καταλάβει κανείς – έδωσε μια ανατριχιαστική εντολή:

-Να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ακύρωσε, μεταξύ άλλων, τη μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων» και με το υψηλό φρόνημα πολιτισμού που τη διακρίνει θέτει υπό διωγμό κάθε Ρώσο καλλιτέχνη που επρόκειτο να έλθει στην Ελλάδα για παραστάσεις θεάτρου, όπερας κλασσικού.

Μια κοντόφθαλμη, εξωκοινοβουλευτική – και δακτυλοδεικτούμενη από τον εγχώριο καλλιτεχνικά κόσμο – υπουργός, αποφαίνεται με νοοτροπία μεσαιωνικού κυνηγού μαγισσών:

-Το ελληνικό κοινό να μην έλθει σε επαφή με κάποια από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εφόσον προέρχονται από τη Ρωσία, ή παρουσιάζονται από Ρώσους καλλιτέχνες.

Θλίψη…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR