Ιnside USA – Να τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος 

Γράφει ο Δημήτρης Ελέας

O Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε μία πολύ καλή ομιλία. Σε κάποιο βαθμό, κάπως έσωσε το γόητρο της προεδρίας του, αλλά και της Αμερικής στον κόσμο. Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) λοιπόν, ας δούμε σε λίγες γραμμές τα όσα είπε.

O Πρόεδρος Μπάιντεν προχώρησε σε κατά μέτωπον επίθεση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Αμερική, και μέσα και έξω. Αναφέρθηκε στον Bλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία, μην ξεχνώντας να καυτηριάσει τον Ντόναλντ Τραμπ που “υποκλίθηκε” και πρόσφατα είπε στον Πούτιν “do whatever the hell you want”. Μίλησε για τους οπισθοδρομικούς νόμους που έχουν μερικές Πολιτείες και οι νόμοι αυτοί, δεν αρμόζουν με τα αμερικανικά ιδανικά. Πολλές γυναίκες, ήταν ντυμένες στα λευκά, για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στα δικαιώματα των Αμερικανίδων (αμβλώσεις…).

Για την οικονομία είπε πως ο πληθωρισμός από το 9% που ήταν έχει πέσει στο 3%. Δουλειές υπάρχουν παντού, και κυρίως, η Wall Street δεν έχτισε την Αμερική, μα, η μεσαία τάξη το έκανε και τα συνδικάτα, σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. “The State of our Union is strong and getting stronger” είπε με έμφαση και ζωηρή φωνή. Ανέφερε πως έχουν ήδη μειωθεί οι τιμές σε μερικά φάρμακα, και θα μειωθούν οι τιμές και σε 500 ακόμα τα επόμενα χρόνια. Είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος, πως, οι φαρμακοβιομηχανίες κάνουν πολλά λεφτά ούτως ή άλλως.

Ανέφερε και το γεγονός πως τούτη την ώρα, χτίζονται 1,7 εκατομμύρια σπίτια στην αμερικανική επικράτεια. Είπε πως η Αμερική, είναι η δυνατότερη οικονομία στον κόσμο. Για να συνεχίσει όμως χρειαζόμαστε παιδεία, σημείωσε ο Μπάιντεν. Και τα κολέγια είναι (από οικονομικής άποψης) πιο προσιτά σήμερα. Σημείωσε δε, ότι, η κυβέρνηση του, μείωσε τα δάνεια για χιλιάδες αποφοίτους. “Αύξηση για τους δασκάλους” ανακοίνωσε επίσης και αυτή του η δήλωση, κάνει κάπως και όλη την ομιλία του προεκλογική (Νοέμβρης 2024, είναι οι εθνικές εκλογές και «βέβαιος» αντίπαλος είναι ο 77χρόνος Τραμπ).

Ταυτόχρονα, στην ομιλία φάνηκε καθαρά και η επιρροή που έχει “ο γέρος από το Βερμόντ”, ο γνωστός μας, Μπέρνι Σάντερς. Τον οποίο είχε συναντήσει ο Μπάιντεν πριν την ομιλία του. Έτσι, είπε με έμφαση ο πρόεδρος στο Κογκρέσο «να πληρώσουν και οι πλουσιότεροι περισσότερα». Για να υπάρχουν χρήματα για: “Health care, Education, Defense…”. Κανένα παιδί να μην πεινάει στην Αμερική!

Και είπε με νόημα, πως υπάρχουν “1,000 billionaires in America… they pay only 8,2% in taxes”. Λιγότερα και από τις νοσοκόμες δηλαδή… “The wealthy to pay their fair share” συνέχισε. Αναφέρθηκε και στα πατατάκια, λέγοντας, πως δεν μπορεί να γίνονται λιγότερα όσα βρίσκονται μέσα, ενώ η σακούλα να μένει ίδια. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι θα μειωθούνε και τα χρήματα στις χρεώσεις που κάνουν οι τράπεζες σε όσους Αμερικανούς χρησιμοποιούν τις κάρτες για πληρωμή.

Όταν πήγε στο μεταναστευτικό, τότε άρχισαν και οι φωνές από την αίθουσα. Και είπε, πως ναι, μπορεί ένας παράνομος μετανάστης να σκότωσε Αμερικανό, αλλά υπάρχουν και τόσοι Αμερικανοί που είναι νόμιμοι, και επίσης, διαπράττουν εγκλήματα. Είσεπραξε πολλά χειροκροτήματα. Και πάλι χειροκροτήματα, καθώς περνούσε η ώρα και η ομιλία του εντυπωσίαζε σε παλμό, λες και, «he had the fire in the belly» (όπως θα σχολιάσει μία παρουσιάστρια του ΑΒC News). «That’s America. We all come from somewhere» θα τονίσει, αναφερόμενος, και στις δικές του ιρλανδικές ρίζες.

Στη συνέχεια, πήγε και στα σημαντικά και απαραίτητα μέτρα που έχει πάρει η προεδρία του για το περιβάλλον. Μίλησε για «two-state solution» στο Mεσανατολικό που θα εγγυηθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία. “Άμεση κατάπαυση του πυρός” στη Λωρίδα της Γάζας, είπε. “Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει και μέσω θαλάσσης”. Επίσης, θα θυμίσει πως το Ιράν είναι κίνδυνος.

Προς το τέλος, μετά από περίπου 70 ολόκληρα λεπτά, θα πει πως κάποτε, είχε κατηγορηθεί πως είναι πολύ νέος, και τώρα, πως είναι πολύ γέρος. Και επεσήμανε πως δεν είναι η ηλικία που μετράει, αλλά, το πόσο νέες είναι οι ιδέες μας!

Έξοχη ομιλία κατά γενική ομολογία και συνέχεια επευφημούμενος. Και να αρχίζουν να σχολιάζουν στα κανάλια οι διάφοροι αναλυτές: «He is game on…» ο ένας, «classic Biden, funny at times, foxy…» ο άλλος. Και κάποιος άλλος να συμπληρώνει περαιτέρω: «He passed the health and wellness issue tonight…» (σχόλιο που αναδεικνύει πόσο ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας του οι πάντες, και μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα), και, η ταπεινή αφεντιά μου να ακούει το σχόλιο «it was a legacy speech» και να σκέφτεται ακριβώς το ίδιο. Και θα γράψει η Peggy Noonan μετά από λίγες ημέρες: «There’s life in the old boy yet» (WSJ, σελ. Α13, Σάβ-Κυρ, Μάρτης 9-10, 2024). Ναι, μία ομιλία που αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες πως δεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το τέκνο της άγριας Δύσης «με αρετές» και πορτοκαλί μαλλιά. Ο Μπάιντεν μίλησε χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομα του Τραμπ, έλεγε μόνο: «ο προκάτοχος».

Εν κατακλείδι, μίλησε με την ψυχή του, και κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε πως λόγω των Αμερικανών πολιτών είμαστε εδώ και είμαστε δυνατοί. Αυτή η ομιλία δεν ήταν ομιλία, ενός αδύναμου και ασήμαντου προέδρου, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η Αμερική δεν είναι σε παρακμή (μέσα), ούτε σε υποχώρηση (έξω)…

*Ο Δημήτρης Ελέας είναι συγγραφέας, ερευνητής και πολιτικός ακτιβιστής που ζει στη Νέα Υόρκη. To email του είναι: dimitris.eleas@gmail.com.